Zakelijke netverzwaring aanvragen: dat doe je zo

In het kort:

  • Waarom netverzwaring nodig is: Bedrijfsgroei, elektrificatie en verduurzaming zorgen voor een hogere energievraag die je huidige aansluiting vaak niet aankan.
  • Uitdagingen bij netverzwaring: Lange wachttijden door netcongestie en oplopende kosten maken het belangrijk om alternatieven te overwegen.
  • Slimme oplossingen: Energiemonitoring en batterijen voor energieopslag helpen piekbelastingen te verminderen en je bedrijf minder afhankelijk te maken van het elektriciteitsnet.

Bij veel bedrijven staat het op de agenda: zakelijke netverzwaring aanvragen. Dit komt door bedrijfsgroei, elektrificatie en verduurzaming. Denk aan extra laadpalen, het elektrificeren van bedrijfsprocessen of meer capaciteit voor zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit waarom zakelijke netverzwaring nodig kan zijn, hoe je het aanvraagt en hoe slimme oplossingen zoals energiemonitoring en batterijen je hierbij kunnen helpen. 

Wat is zakelijke netverzwaring?

Iedere onderneming heeft een aansluiting op het elektriciteitsnet. Via deze aansluiting voorzie je je bedrijf van energie om alles draaiende te houden: de machines, printers, maar ook simpelweg je computers waar je op werkt. 

Deze elektriciteitsaansluiting is niet onbeperkt, er zit een limiet aan. Wil jij je capaciteit op het net vergroten? Dan moet je zakelijke netverzwaring aanvragen. 

Waarom moet je zakelijke netverzwaring aanvragen?

Er zijn verschillende redenen waarom je als ondernemer zakelijke netverzwaring aanvraagt. Grote kans dat jij jouw situatie herkent in één van de volgende punten.

Bedrijfsuitbreiding

Mooi nieuws: het gaat goed met je bedrijf en je wilt daarom graag uitbreiden. Je zit te denken aan een paar extra machines, meer werkplekken of een productielijn erbij. Deze groei gaat hand in hand met een stijgende energievraag. Zit je aan de max van je aansluiting, zul je zakelijke netverzwaring aan moeten vragen.

Elektrificering

We gaan met z’n allen steeds meer richting groene bedrijfsvoering, door de verschuiving van apparaten op gas naar apparaten die stroom gebruiken. Ook het installeren van warmtepompen is een voorbeeld. Daarbij zijn wind- en zonne-energie op het moment zelfs de goedkoopste zakelijke energiebron! Een mooie ontwikkeling, maar ook eentje die wel vaak om een grotere netaansluiting vraagt.

Elektrisch rijden

Er wordt steeds meer elektrisch gereden in Nederland. Waar het percentage elektrische auto’s in 2020 nog op 0,9 procent lag, rijdt nu één op de zeven auto’s elektrisch of hybride. De kans is dus aanwezig dat je wagenpark ook al voor een groot deel elektrisch is.  

Bij elektrische auto’s kun je een laadplein niet meer wegdenken. Om gehoor te geven aan de groeiende vraag naar laadplekken, of om elektrisch rijden verder te stimuleren, is het misschien goed voor je bedrijf om laadinfrastructuur te installeren. En laten we eerlijk zijn, je zult ook aan de wetgeving moeten voldoen die je vanaf 2025 verplicht een laadplein te hebben bij een bedrijf met meer dan twintig parkeerplekken..

Wees gerust, een laadplein biedt ook veel voordelen. Maar juist als het gaat om netverzwaring, vraagt de installatie van een laadplein wel degelijk om extra netcapaciteit. Het is zeker mogelijk dat je netverzwaring moet aanvragen voordat je een laadplein kunt realiseren.

Hoe vraag ik zakelijke netverzwaring aan?

Je hebt ontdekt dat een grotere netaansluiting essentieel is voor de toekomst van je bedrijf. Hoe krijg je netverzwaring?

Voor het aanvragen van zakelijke netverzwaring moet je bij je netbeheerder zijn. Deze verschilt per regio, en is dus afhankelijk van waar je bedrijf gevestigd is. Gelukkig hebben deze netbeheerders een gezamenlijke website waarop je je aanvraag gemakkelijk kan indienen.

Kosten zakelijke netverzwaring

De kosten die je maakt voor het aanvragen van zakelijke netverzwaring zijn niet onbelangrijk. De hoogte van deze totale kosten hangt af van verschillende factoren:

  • Grootte van je netverzwaring. 
  • Jaarlijkse aansluitvergoeding. Hoe groter je aansluiting, des te meer je jaarlijks betaalt om de aansluiting in stand te houden.
  • Transportvergoeding. Deze is opgebouwd uit twee dingen:
    • Een vast bedrag. Als je een grootverbruiker bent, is dit bedrag gebaseerd op je gecontracteerd vermogen.
    • Een flexibel bedrag, dit is afhankelijk van je gebruik.

Een specifiek bedrag kunnen we je dus niet geven, aangezien dit afhangt van jouw verbruik en je beoogde verzwaring. Deze kosten kun je grotendeels zelf uitzoeken. 

En we wachten en we wachten

Na je het aanvragen van zakelijke netverzwaring hoop je waarschijnlijk op het volgende bericht: 

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!

Helaas geldt dit niet voor het verkrijgen van een grotere netaansluiting. De reden hiervoor heeft alles te maken met beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet in Nederland. Dat zie je bijvoorbeeld op deze kaart

Dit betekent dat het aanvragen van zakelijke netverzwaring soms niet mogelijk is, of lang duurt. Beperkte capaciteit op het net voedt het probleem van netcongestie. Dit is een tijdelijke opstopping op het net wanneer de vraag naar energie groter is dan het net kan transporteren. 

De verwachting is dat netcongestie de komende tien jaar nog wel een uitdaging blijft, en daarmee dus ook de problemen rond het aanvragen van netverzwaring. Hoe lang de wachttijden voor het verkrijgen van netverzwaring precies zijn, verschilt per regio en netbeheerder. Ook de grootte van je verzwaring heeft invloed op de wachttijd. 

Het kan ook zo zijn dat er op het moment helemaal geen ruimte meer is op het elektriciteitsnet. En dan? Je wordt dan op een wachtlijst gezet bij je netbeheerder. Dit kan maanden, of wel jaren duren. Je wil de groei van je onderneming hier toch niet door laten remmen?

Wachten betekent niet stilzitten

Als Nederlanders zijn we niet zo happig op wachten. Terwijl je wacht op je zakelijke netverzwaring, hoef je ondertussen niet stil te zitten. Energiemonitoring en investeren in een batterij voor energieopslag zijn twee dingen die je nu al kan doen om je bedrijf minder afhankelijk van het energienet te maken. Ook zijn dit dé oplossingen als er geen zakelijke netverzwaring mogelijk is. 

Energiemonitoring

Inzicht in je zakelijke energieverbruik en opwek kan jouw onderneming helpen om slimmer met beschikbare energie om te gaan. Wij monitoren energie met behulp van ELIX Insight. Hierdoor krijg je inzicht op welke momenten je het meeste energie verbruikt en je aansluiting dus op zijn maximale capaciteit zit.

Deze informatie kun je gebruiken om je verbruik op de piekmomenten te minderen. Dit wordt ook wel peakshaving genoemd. Door het optimaliseren van apparaten, of het verplaatsen van energierovende activiteiten naar andere momenten kun je de piekmomenten afvlakken. Dit vermindert de noodzaak voor het aanvragen van zakelijke netverzwaring. 

zakelijke netverzwaring energiemonitoring

Batterij voor energieopslag

Naast energiemonitoring kan een batterij voor energieopslag een goede investering zijn voor je bedrijf. Hiervoor is het van belang dat jij ook zelf energie opwekt, door middel van zakelijke zonnepanelen bijvoorbeeld. 

In een batterij kun je energie opslaan die je bewaart, en vervolgens gebruikt tijdens piekmomenten. De belasting op de netaansluiting wordt hierdoor lager, en daarmee ook de urgentie voor het aanvragen van zakelijke netverzwaring.

Advies op maat

Zakelijke netverzwaring aanvragen: er is een grote kans dat jouw onderneming, nu of in de toekomst, behoefte heeft aan een grotere netaansluiting. Zo kun je de groei en elektrificering van je bedrijf blijven faciliteren. 

Je hebt gelezen dat dit niet zonder slag of stoot gaat, met name door problemen rondom netcongestie. Wij kunnen en willen jou graag helpen als het gaat oplossingen en kansen voor jouw onderneming, ondanks netcongestie. Dit doen wij in een vrijblijvend advies. 

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren