Zakelijke energie is pure noodzaak, maar dat betekent niet dat je niks te kiezen hebt. Natuurlijk ga je voor duurzaam en groen, maar je betaalt liever niet de hoofdprijs. Dan zit je bij ELIX goed: we willen namelijk dat je zo min mogelijk betaalt. Daarom maken we je bedrijf energiezuiniger met bijvoorbeeld zonnepanelen. En voor de energie profiteer je van een scherp dynamisch contract.
ELIX werkt met dynamische contracten voor zakelijke energie. Dat betekent dat je voor elk uur dat je stroom verbruikt een ander bedrag betaalt, omdat we de stroom inkopen op de dagmarkt. Het voordeel voor jou? Soms betaal je bijna niks voor energie, en je betaalt sowieso geen onnodige opslag die je bij een vast contract wel kwijt bent. Kijk de video waarin mijn collega Erik je de voor- én nadelen van een zakelijk energiecontract helder en duidelijk uitlegt. Of lees meer over dynamische zakelijke energie.
Zakelijke energie is niets anders dan de energie die een bedrijf verbruikt. Het grote verschil met particuliere energie is dat privégebruik niet onder zakelijke energie valt, daarvoor heb je een particulier contract nodig.
Bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract wordt er onderscheid gemaakt tussen groot-en kleinverbruik. De zzp’er die alleen op kantoor zit, zal een kleinverbruiker zijn. Een grote fabriek met meerdere productielijnen is een grootverbruiker. In de praktijk wordt het verschil bepaald op basis van de elektriciteitsaansluiting.
ELIX heeft zakelijke energie als primaire doelgroep. Gebruik je dus je energie vooral privé en niet zakelijk? Dan zie je op https://www.dynamische-energieprijzen.nl/ aanbieders die hier gespecialiseerd in zijn.
Grootzakelijke energie is zakelijke energie die via een grootverbruikersaansluiting gebruikt wordt. Of dat voor jou geldt, kun je zien aan het vermogen van je aansluiting: als die meer dan 3×80 ampère is of als de capaciteit van je gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is, heb je een grootverbruikersaansluiting.
Heb je de technische details van je aansluiting niet paraat, kijk dan op je factuur, of facturen: bij een grootzakelijke aansluiting krijg je van je netbeheerder namelijke een losse factuur. Dus staan er netbeheerkosten op je factuur van je energieleverancier, dan heb je geen grootverbruikersaansluiting en gebruik je dus ‘gewone’ zakelijke energie.
Kleinverbruikers zijn door de Elektriciteits-en Gaswet beter beschermd dan grootverbruikers. Ben je grootverbruiker, dan heb je meer verplichtingen, bijvoorbeeld het op tijd regelen van je energiezaken.
ELIX heeft een ACM-vergunning om kleinverbruikers zakelijke energie te leveren. Dus je bent altijd van harte welkom bij ons.
De inkoop van zakelijke dynamische energie is niet goedkoper dan energie voor consumenten. Er zijn wel andere verschillen:
Zakelijke energieverbruikers vallen vaak in hogere belastingschijven voor de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie, omdat ze meer verbruiken. De netto prijs per kWh wordt daardoor hoger. Prijzen voor zakelijke afnemers zijn uiteraard exclusief 9% of 21% BTW, dat scheelt in de kosten.
Energieprijzen zijn afhankelijk van veel factoren. Denk daarbij aan de grondstofprijzen, de winstmarges van de energiebedrijven en het moment van inkopen. De prijzen schommelen van dag tot dag en daardoor wijzigt de energieprijs ook.
Gebruik je als zzp’er energie voor jouw bedrijf ook gedeeltelijk privé? Dan zul je moeten kiezen voor particuliere energie. Dit is de regel die de Autoriteit Consument en Markt in 2019 heeft ingevoerd om zo kleine bedrijven en eenmanszaken consumentenbescherming te garanderen. Voor de invoering van deze regel konden zzp’ers zelf kiezen of zij een particulier- of zakelijk energiecontract afsloten.
Gebruik je energie niet privé, maar bijvoorbeeld voor je eigen kantoor, dan kun je als zzp’er ook zakelijke energie afnemen.
De zakelijke energiemarkt werkt in de basis niet anders dan de particuliere energiemarkt. Bedrijven komen aan energie doordat energieleveranciers gas en elektriciteit inkopen op de energiemarkt en dit vervolgens weer leveren aan de bedrijven. Dan heb je de netbeheerders, onafhankelijke bedrijven die de taak hebben om het transportnetwerk voor energie beheren. Zij zorgen dat de transport van gas en elektriciteit soepel en veilig verloopt.
De overheid speelt meerdere rollen op de zakelijke energiemarkt. Ten eerste ziet zij toe op een goed onderhoud van het transportnetwerk. Ook controleert de overheid dat elke partij op de markt een eerlijke prijs hanteert. Als laatste, maar niet onbelangrijkste, heft de overheid energiebelasting (EB) en opslag duurzame energie (ODE) op energie. Jij betaalt deze belastingen weer aan je energieleverancier.