Wist je dat de stroomprijs ieder uur anders is?
Onze energie komt steeds minder uit stabiele bronnen als atoomcentrales, kolen- en gascentrales en steeds meer uit duurzame energiebronnen. We zijn hierdoor voor het aanbod van energie meer afhankelijk van externe factoren als wind en zon. Dit zorgt voor fluctuatie in het aanbod van energie en daarmee dus ook voor wisselende stroomprijzen op de dag zelf.
In deze blog leggen we uit hoe die wisselende stroomprijzen het interessant maken om niet langer voor een langlopend contract met vaste prijs te gaan, maar om een zakelijk dynamisch energiecontract af te sluiten. We gaan de voor- en nadelen bij langs en leggen uit hoe je van negatieve stroomprijzen kunt profiteren.
Wat zijn dynamische stroomprijzen?
Voor een hele lange tijd verkochten energieleveranciers alleen stroom tegen een vaste prijs. Met zo’n vast energiecontract zit je voor een periode van één tot vijf jaar vast aan dezelfde prijs. Nu bieden energieleveranciers vaak stroom aan tegen variabele prijzen. Je betaalt dan eigenlijk ook een vaste prijs, maar dan niet voor zo’n lange periode. Je kunt een variabel energiecontract namelijk iedere maand stopzetten. Daarnaast kunnen energieleveranciers die tegen variabele prijzen leveren, de stroomprijs na een bepaalde periode wijzigen. Vaak gebeurt dit om de twee maanden, maar dit kan ook een half jaar zijn.
Waar vaste stroomprijzen en variabele stroomprijzen nog wel wat op elkaar lijken, zitten dynamische stroomprijzen echt anders in elkaar. Sluit je een dynamisch energiecontract af? Dan betaal je ieder uur een andere prijs voor de stroom die je afneemt. Je leest hier meer over hoe een dynamisch energiecontract precies werkt.
Hoe worden dynamische stroomprijzen bepaald?
Hoe hoog jouw stroomprijs is, hangt af van de inkoopprijzen op de energiebeurs. Als je een zakelijk dynamisch energiecontract afsluit, koopt jouw energieleverancier energie op de dagelijkse energiemarkt. De inkoopprijzen op deze dagmarkt verschillen ieder uur en hangen af van de vraag- en aanbod situatie op het moment van inkopen.
Het weer in Nederland is ontzettend wisselvallig en daarmee de duurzame energieproductie ook. Dit zie je terug in de inkoopprijzen op de dagmarkt. Helaas komen er momenten voor dat er zowel weinig zon als weinig wind is. Er moet dan meer gas gebruikt worden om elektriciteit op te wekken, waardoor de inkoopprijzen stijgen en daarmee de prijs die jij voor stroom betaalt ook. Maar staat er veel wind en draaien windmolens op volle toeren? Dan zul je je stroomprijs juist zien dalen. Als je stroomprijs het ene uur best hoog is, kan het maar zo zijn dat je de prijs het uur erop heel laag of zelfs negatief ziet worden.
Profiteren van negatieve stroomprijzen
Als het zonnig is en er veel wind staat, produceren zonnepanelen en windturbines veel energie. Soms zó veel, dat de productie van energie hoger ligt dan het totale stroomverbruik. Helemaal op momenten dat de vraag wat lager ligt, zoals in weekenden, kan deze situatie zich voordoen. Als het aanbod van energie hoger is dan de vraag ernaar, kan de inkoopprijs van stroom op de dagmarkt onder nul terecht komen. Jij kunt dan stroom afnemen tegen een negatieve stroomprijs. Soms daalt de stroomprijs zo ver, dat je zelfs inclusief btw, ODE en energiebelasting nog geld ontvangt voor het gebruiken van stroom.
Maar hoe kun jij profiteren van deze negatieve stroomprijzen? Want hoe weet je wat één kWh elektriciteit op dit moment kost? De prijzen voor stroom zijn openbaar, waardoor je ze op ieder moment van de dag kunt bekijken. Dit maakt het mogelijk om er op in te spelen. Daarnaast hangt de mate waarin jij van negatieve stroomprijzen kunt profiteren af van jouw situatie. Negatieve stroomprijzen zijn het meest gunstig als je de mogelijkheid hebt om je energieverbruik per uur te sturen. Dus kan en wil jij je energieverbruik aanpassen op de tarieven? Dan haal jij het meeste financiële voordeel uit de negatieve stroomprijzen.
Wat zijn de nadelen?
Dat de stroomprijs ieder uur anders is, kan natuurlijk ook nadelen met zich meebrengen. Het voornaamste nadeel zit ‘m natuurlijk in de stijgende prijzen. Waar je met een vaste prijs het risico op stijgende prijzen bij de energieleverancier neerlegt, vang je deze met een dynamisch energiecontract zelf op. Daarnaast is het met wisselende stroomprijzen lastiger om de kosten van je energierekening te voorspellen.
Wat zijn de voordelen?
Maar waarom is het voor de meeste bedrijven dan toch voordelig om een dynamisch energiecontract af te sluiten? Hoewel we als nadeel noemden dat je zelf het risico op stijgende prijzen draagt, zit hier ook een groot voordeel aan. Bij een vast energiecontract betaal je namelijk een opslag aan je energieleverancier, omdat deze het risico op wisselende stroomprijzen opvangt. Doordat je dit met een dynamisch energiecontract zelf doet, hoef je deze opslag niet meer te betalen en bespaar je veel geld.
Een ander groot voordeel heeft te maken met de hoge stroomprijzen waar we op dit moment mee te maken hebben. Want als de markt daalt, zit je niet voor een langere tijd aan de hoge prijs vast, maar daalt jouw dynamische stroomprijs mee.
Met een dynamisch energiecontract bespaar niet niet alleen op je energiekosten, maar kun je door curtailment in te zetten ook inkomsten genereren. Meer over hoe je met curtailment kunt verdienen lees je hier.
We zien vaak dat ondernemers met een dynamisch energiecontract uiteindelijk goedkoper uit zijn. De dynamische stroomprijs lag de afgelopen 7 jaar 85% van de tijd onder de gemiddelde stroomprijs van grote energiemaatschappijen. Ligt de dynamische stroomprijs wel hoger dan het vaste tarief? Dan middelt dat na verloop van tijd wel uit.
ELIX als energieleverancier
Wij vinden het belangrijk dat je voor het energiecontract kiest dat het best bij jouw specifieke situatie past. Zo bespaar je op je energiekosten en houd je de touwtjes in handen. Benieuwd voor welk energiecontract jij het beste kunt gaan? Na een persoonlijke contractscan geven onze experts in een uitgewerkte businesscase inzicht in welk energiecontract voor jou het meest voordelig is.