Wind en zon goedkoopste zakelijke energie
- Wetgeving voor ondernemers zoals de EBS-maatregel en het verplichte energielabel C hebben ervoor gezorgd dat de CO2-uitstoot is gedaald, en de beschikbare energie efficiënter wordt gebruikt.
- Groeiende rol van wind en zon: duurzame energiebronnen zoals wind en zon zijn momenteel de goedkoopste vormen van zakelijke energie. Dit biedt ondernemers de kans om kosten te besparen, mits ze slim omgaan met hun energiegebruik.
- De rol van de onbalansmarkt groeit door het steeds grotere aandeel energie uit duurzame bronnen. Een gouden kans voor ondernemers om geld te verdienen door in te spelen op de fluctuerende prijzen op de onbalansmarkt.
Verduurzaming, vermindering van de CO2-uitstoot en groene energie: het zijn termen die je als ondernemer de laatste jaren ongetwijfeld vaak voorbij hebt zien komen. Misschien wel tot vervelens toe! Maar hoe gaat het eigenlijk met die hele energietransitie? Spoiler: de verschuiving van grijze energie naar groene stroom zet volop door. Hierdoor zijn wind en zon op dit moment de goedkoopste zakelijke energie. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Kun je deze ontwikkeling in je voordeel laten werken, bijvoorbeeld op de onbalansmarkt? Lees dit artikel om erachter te komen!
Energietransitie: hoe staan we ervoor?
De afgelopen jaren zijn er voor ondernemers flink wat regels bij gekomen omtrent verduurzamen. Denk aan de EBS-maatregel voor monitoring, het verplichte energielabel C voor kantoren of de plicht om vanaf 2025 zakelijke laadpalen te installeren.
Terwijl jij druk bent met het doorvoeren van energiezuinige maatregelen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving, houden wij in de gaten hoe het ervoor staat met de energietransitie. Want wat hebben de maatregelen die je moest doorvoeren eigenlijk teweeggebracht?
We gaan enkele gevolgen bij langs.
Minder uitstoot, meer energie-efficiëntie
Door het verduurzamen van kantoorpanden, zoals betere isolatie, efficiënte verlichting en slim monitoren van je energieverbruik, is het energieverbruik omlaag gegaan. Dat lagere energieverbruik zorgt weer voor een lagere CO2-uitstoot, waardoor niet alleen kosten worden bespaard, maar ook een steentje aan de klimaatdoelen wordt bijgedragen.
Groter aandeel duurzame energie
Het aandeel van duurzame energie in Nederland is sinds 2019 flink gestegen. Dit zie je bijvoorbeeld in de grafiek hieronder. Energie uit de wind en zon spelen daarin een grote rol, ze zorgen samen in 2023 namelijk voor de helft van de Nederlandse energieproductie!
Negatieve stroomprijzen
Het aandeel en aanbod aan groene energie in Nederland is flink gegroeid ten opzichte van fossiele brandstoffen. De reden hiervoor is dat er steeds meer daken gebruikt worden voor zonnepanelen en ook windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond.
Op piekmomenten is er soms zelfs een overschot van elektriciteit op de energiemarkt. Er wordt dan meer duurzame energie opgewekt dan we met z’n allen kunnen gebruiken of exporteren. Als gevolg daalt de prijs van energie onder nul, waardoor je dus betaalt krijgt om energie te verbruiken! Dat is wel héél goedkope zakelijke energie. Eerder kwamen deze negatieve stroomprijzen weinig voor, maar door het stijgende aandeel duurzame energie gebeurt dit steeds vaker.
Houd daarbij wel rekening met dat je een dynamisch energiecontract nodig hebt om te kunnen profiteren van deze negatieve stroomprijzen.
Wind en zon goedkoopste zakelijke energie
Dat het toenemende aandeel groene energie goed nieuws is voor de klimaatdoelen, mag duidelijk zijn. Maar je zou geen ondernemer zijn als je niet vooral benieuwd bent naar wat de ontwikkelingen betekenen voor jouw bedrijf.
We draaien er niet omheen: hoe gunstig de ontwikkelingen zijn voor jouw bedrijf, hangt natuurlijk voor een groot deel af van het kostenplaatje. Die ziet er gelukkig goed uit. Duurzame energie uit wind en zon is op het moment namelijk de goedkoopste energiebron.
Waar fossiele brandstoffen ooit een keer opgaan, is dat niet het geval bij de zon en de wind. Dit is een van de redenen waardoor energie uit deze twee bronnen uiteindelijk duurzamer en goedkoper is.
Daarnaast wordt de techniek steeds slimmer. Je zult je vast nog de torenhoge brandstofprijzen van 2022 herinneren. Dat was toen niet leuk, maar het heeft er wel voor gezorgd dat er flink meer in de techniek van duurzame energie geïnvesteerd werd. Een geluk bij een ongeluk!
Zo zijn zonnepanelen efficiënter geworden door het gebruiken van betere materialen tijdens de productie. Ook zijn windturbines slimmer dan ooit en kunnen ze zichzelf aanpassen aan verschillende windkrachten-en stromen.
Voor niets gaat de zon op
Klinkt allemaal best goed, die ontwikkelingen. Of toch niet?
Als ondernemer wil je stabiliteit en continuïteit voor je onderneming. Hoe zit dat dan met de energiemarkt, die steeds meer leunt op onvoorspelbare bronnen zoals de wind en de zon? De zon schijnt nou eenmaal niet zo vaak als we willen. Ook kom je op sommige dagen niet vooruit op je fiets door tegenwind, en andere dagen is het windstil. Hierdoor wordt de energiemarkt onvoorspelbaarder.
Maar, je zou ook geen ondernemer zijn als je niet zoekt naar oplossingen en hoe je een situatie in jouw voordeel kunt laten werken. Laten wij hiervoor toevallig al wat voorwerk hebben gedaan!
Onbalansmarkt: duurzame energie in jouw voordeel
De rol die de de onbalansmarkt inmiddels speelt in de wereld van zakelijke energie, laat goed zien dat we te maken hebben met een complexer energiesysteem.
Hoe werkt deze onbalansmarkt? Een spoedcursus: het elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn. Dat is het geval als de vraag naar en het aanbod van energie gelijk is. Met de groei van het aandeel duurzame energie van de wind en de zon, is de kans dat het net uit balans raakt groter. De onbalans die dan ontstaat, is het verschil tussen de verwachte en daadwerkelijke vraag en aanbod op de markt.
Wil je alle ins en outs begrijpen van deze markt, wordt het een behoorlijk technisch verhaal. Het belangrijkste om te weten is hoe jij er als ondernemer je voordeel mee kunt doen, en daarmee werkt aan een toekomstbestendige energiehuishouding. Dat kan op de volgende drie manieren.
Balans creëren is geld verdienen
Op de onbalansmarkt liggen kansen om geld te verdienen en te besparen op je energierekening. Die kansen grijp je aan door tactisch in te spelen op de fluctuerende prijzen op de onbalansmarkt. Zo werkt dat: wanneer er een tekort is aan energie op de markt, kun jij tegen een vergoeding jouw eigen opgewekte energie terug leveren.
Curtailen: het remmen van je zonne-energie
De volgende manier om de onbalansmarkt in je voordeel te laten werken is door het curtailen van je zonnepanelen. Je schroeft dan bewust de opwek van je zonnepanelen terug op het moment dat de elektriciteitsprijzen laag zijn. En wanneer deze prijzen weer stijgen, voer je de opwekking weer op. Hierdoor vermindert de onbalans.
Slim omgaan met zakelijke energieopslag
Een van de grootste uitdagingen, maar ook de grootste kansen van de huidige energiemarkt, ligt in omgaan met energieopslag. Als ondernemer kun je je voordeel doen met de mogelijkheid om je eigen opgewekte energie op te slaan in een batterij.
Met een batterij voor energieopslag kun je het onderste uit de kan halen op de schommelende energiemarkt. Zo gaat dat in zijn werk: op dagen met gunstige weersomstandigheden wek je geregeld meer zonnestroom op dan je zelf meteen verbruikt. De zonnestroom die je op zulke momenten zelf niet direct kunt gebruiken, sla je op in je batterij en lever je terug aan de markt op het moment dat de vraag naar energie daar groot is, en de prijzen dus hoog zijn.
Optimaal profiteren van de goedkoopste zakelijke energie
Alles even kort op een rijtje: het aandeel duurzame energie stijgt, en energie uit de wind en zon blijkt de goedkoopste vorm van zakelijke energie te zijn. Mooi nieuws, maar het betekent ook dat de energiemarkt steeds onvoorspelbaarder en complexer wordt. En jij wil het liefst met je eigen onderneming bezig zijn, in plaats van energie te steken in je energie.
Om maximaal te profiteren van duurzame en goedkope zakelijke energie voor je bedrijf, schieten wij te hulp. ELIX heeft daarvoor alles in huis. Dit alles begint met een vrijblijvend adviesrapport op maat, waarin we in kaart brengen hoe jij optimaal gebruik kan maken van het veranderende energielandschap.