Wat is de laadtijd van mijn elektrische auto?
In het kort:
- Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Snellaadpalen zijn de snelste optie.
- De laadtijd is afhankelijk van de specificaties van de auto.
- De laadtijd hangt ook af van hoe leeg de batterij van de auto is. De eerste 80% duurt even lang als de laatste 20%, dus soms is volledig opladen niet handig.
Een gebrek aan laadstations en lange laadtijden waren voor veel mensen de redenen om niet over te stappen op elektrisch rijden. Nieuwe ontwikkelingen in de technologie van elektrische auto’s en laadpalen maken deze problemen intussen veel kleiner. Tegenwoordig is een elektrische auto opladen net tanken. Dat komt deels door het sterk groeiende aantal laadpalen in Nederland langs de snelweg en bij bedrijven, maar ook door kortere laadtijden. De laadtijd van jouw elektrische auto hangt af van verschillende factoren. In dit artikel leggen we je uit welke factoren dit zijn en hoe die de laadtijd beïnvloeden.
Een oplaadpunt dat bij jou past
Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Deze manieren zijn makkelijk op te delen op basis van laadtijden. Opladen via het stopcontact is het meest eenvoudig, maar ook de traagste methode. Je laadt je auto simpelweg op door de stekker in het stopcontact te steken. Voor de meeste huishoudens geldt dat er dan met een vermogen van slechts 3,7 kW opgeladen kan worden. Bij een laadpaal ligt dit vermogen al een stuk hoger. De openbare laadpalen langs de snelweg leveren ongeveer 11 kW.
De snelste methode is, zoals het woord al zegt, met de snellaadpaal. Met dit type laadpaal wordt de stroom direct opgeslagen in de accu. Het laden gaat daardoor een stuk sneller. Afhankelijk van het type gaat dit met een vermogen van 50 – 350 kW. De verwachting is dat dit in de toekomst nog veel hoger zal zijn. Een gigantisch verschil ten opzichte van opladen via het stopcontact thuis. Wat die kW concreet betekent voor jou? Kijk daarvoor naar ons rekenvoorbeeld hieronder. De laadtijd van je elektrische auto kan je schatten met een formule. Dit is: accucapaciteit (kWh) / maximale laadsnelheid (kW) = geschatte laadduur (h). Niet al te lastig. In het rekenvoorbeeld zie je hoe lang het voor iedere oplaadmethode duurt om een elektrische auto met een gemiddelde accucapaciteit van 60,8 kWh op te laden.
Stopcontact | 60,8 / 3,7 = 16 uur en 25 minuten |
Laadpaal | 60,8 / 11 = 5 uur en 30 minuten |
Snellaadpaal 50 kW | 60,8 / 50 = 1 uur en 12 minuten |
Snellaadpaal 350 kW | 60,8 / 350 = 10 minuten |
De specificaties van de auto
De laadtijd hangt ook af van je elektrische auto. Het verschilt namelijk per auto hoeveel stroom de accu kan opslaan. Een Tesla Model S heeft bijvoorbeeld een accucapaciteit van 90 kWh, terwijl de Nissan Leaf (maar) 36 kWh heeft. Naast de opslagcapaciteit van je accu, hangt de laadsnelheid ook af van de boordlader. Dit apparaat zit ingebouwd in je auto en zorgt ervoor dat de geleverde stroom kan worden opgeslagen in de accu. Het apparaat vormt wisselstroom om in gelijkstroom. Dit gaat met een snelheid die afhankelijk is van het vermogen van de boordlader. Als je bij zo’n snelle laadpaal kunt laden, dan moet je boordlader de capaciteit wel aankunnen. Anders heeft het weinig zin. Zoals hierboven ook werd benoemd, kunnen snellaadpalen stroom direct op de accu leveren. In dit geval wordt de boordlader overgeslagen. Hiervoor moet je elektrische auto wel geschikt zijn.
Hoeveel batterijcapaciteit heb je nodig?
Ook hangt de laadtijd af van hoe leeg de batterij van je elektrische auto is. Net als bij je mobiele telefoon. Soms is het helemaal niet nodig om met een volledig gevulde batterij te vertrekken. Het ligt er maar net aan hoe ver je moet rijden. Zo hoef je ook minder lang te wachten voor je kunt vertrekken. Het opladen van een batterij verloopt namelijk niet evenredig. De eerste 80% duurt namelijk net zo lang als de laatste 20%. Vaak kun je voldoende kilometers rijden met deze 80%. Stel dat je nog 20% van de accucapaciteit over hebt als je bij een laadpaal met een vermogen van 11 kW aankomt, dan duurt het opladen tot 80%, volgens het onderstaande rekenvoorbeeld, maar 2 uur.
Laadduur met 11 kW laadpaal en 60,8 kWh accu | 5 uur en 30 minuten |
Laadduur van 0% tot 80% | 0,5 x 5,5 = 2 uur en 45 minuten |
Laadduur van 20% tot 80% | 0,75 x 2,75 = 2 uur en 4 minuten |
Advies op maat
Welke laadpaal installatie het beste bij jou past? ELIX bepaalt jouw precieze situatie. Vraag daarvoor een vrijblijvend adviesrapport voor laadpalen aan.