Subsidie op een zakelijke batterij: wat is de stand van zaken?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt sinds kort aan een subsidieregeling voor publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor zware voertuigen. Deze subsidieregeling is bedoeld om het gebruik van elektrische vrachtauto’s op wegen te stimuleren. Daarnaast overweegt het ministerie om een subsidie voor batterijen in te voeren waarmee ze verwachten het meer toepassen van accuopslag te versnellen. In dit artikel vertellen we je wat deze subsidieregelingen inhouden en welk voordeel jij uit de subsidie kan halen.
Wat is de Subsidie Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer?
De ontwikkeling van logistieke laadinfrastructuur komt volgens de overheid maar langzaam op gang . Een van de redenen hiervan is dat er nog maar weinig elektrische vrachtauto’s zijn. Door middel van de Subsidie Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPuLa) kunnen investeerders subsidie ontvangen voor laadpunten voor zware voertuigen die publiek toegankelijk zijn.
In februari is er een internetconsultatie voor de SPuLa uitgevoerd. Via deze weg konden belanghebbenden en belangstellenden hun mening geven en vragen stellen over alles wat met de SPuLa te maken heeft.
Aan de hand van de reacties zal er nogmaals gekeken worden naar de subsidieregeling. De verwachting is dat de regeling in het tweede kwartaal van 2024 gepubliceerd wordt in de Staatscourant. Met een beetje geluk wordt in de zomer de subsidieregeling opengesteld. Daarna zal waarschijnlijk snel een besluit komen over de subsidie voor zakelijke batterijen.
Wat zijn elektrische vrachtauto’s?
De naam zelf verklapt het eigenlijk al, het zijn vrachtwagens die aangedreven worden door een elektrische batterij. Je kan je voorstellen dat de batterij van een vrachtwagen best groot is en dat het dus ook lang duurt om zo’n batterij op te laden. Nu worden de vrachtwagens vaak nog op de thuisbasis opgeladen en neemt dit zo’n 9 uur in beslag. De SPuLa moet er juist voor zorgen dat er meer openbare oplaadmogelijkheden komen.
Het voordeel van de batterij-elektrische auto’s is dat er een lage CO2-uitstoot is, er weinig roetdeeltjes worden uitgestoten en je de vrachtwagen bijna niet hoort. De vrachtwagens zijn dus heel goed voor het milieu en je hebt er geen geluidsoverlast van. Momenteel rijden er ongeveer 828 batterij-elektrische vrachtwagens, wat maar 0,6% van het totale aantal vrachtwagens is. De overheid wil dit getal dus flink opkrikken, want in 2050 moet heel Nederland emissieloos rijden.
Wat heeft een subsidie voor batterijen hiermee te maken?
Allemaal leuk en aardig die SPuLa, maar waarom komt er dan ook een subsidie voor batterijen bij? De SPuLa is dus gericht op het ontwikkelen van meer publieke laadpunten voor zwaar vervoer. De batterij-elektrische vrachtwagens kunnen namelijk niet bij een laadpaal voor elektrische auto’s opladen. Deze palen hebben een veel te klein vermogen en dan zou het dagen in beslag nemen voordat de batterij vol is.
Een deel van de SPuLa is bedoeld voor de investering in de aanleg of opwaardering van publieke laadlocaties. Om zo’n laadlocatie aan te leggen of op te waarderen, moet er wel genoeg elektriciteit beschikbaar zijn. In veel delen van het land is er namelijk sprake van netcongestie en dan is het niet mogelijk om geschikte aansluiting te krijgen.
Daarom kan er vanuit de regeling ook subsidie worden verstrekt voor batterijopslag. Als je de SPuLa aanvraagt en aangeeft dat je op de desbetreffende locatie binnen 2 jaar na de subsidieaanvraag verwacht onvoldoende netcapaciteit beschikbaar te hebben, kan er een subsidie verstrekt worden voor een batterij tot een maximum van 1.400 kWh per laadlocatie.
De grootte van de subsidie is € 40 per kWh opslagcapaciteit tot een maximum van € 56.000.
Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
We kunnen helaas niet de toekomst voorspellen, dus wat dit concreet voor jou gaat betekenen weten we helaas nog niet. Wel verwachten we veel subsidieaanvragen, dus is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Op deze manier krijg je zo snel mogelijk toegang tot de subsidie. De experts van ELIX helpen je hier graag bij. Vraag nu vrijblijvend een advies op maat aan en zorg dat je goed voorbereid bent.