Subsidie voor een batterij bij je zonnepark: wat is de status?

In het kort:

  • Subsidie batterij zonnepark uitgesteld: de aangekondigde subsidie voor batterijen bij zonneparken per januari 2025 is nog niet uitgerold.
  • Waarom een batterij bij je zonnepark? Drie redenen: maximaal eigen opgewekte stroom benutten, je bent minder afhankelijk van het net én een oplossing voor netcongestie
  • Er zijn ook andere subsidies beschikbaar, denk aan de EIA, KIA en Flex-e subsidie.

Batterijen, je hebt ze in alle vormen en maten. Zo heb je een klein formaat voor bij je huis, of een grotere bij je bedrijf om je zakelijk laadplein te ondersteunen. Ook voor grootschalige zonnestroominstallaties zijn batterijen een echte uitkomst. Het kabinet zou per januari 2025 een subsidie voor een batterij bij een zonnepark uitrollen. Dat is nog niet gebeurd. In dit artikel lees je over het nut van batterijen bij zonneparken, en wat de stand van zaken is voor deze subsidie.

Subsidie batterij zonnepark: context en tijdlijn

Gaat deze subsidie er nog komen? Voordat we deze vraag beantwoorden is het handig om in de context van de subsidie te duiken. Hoe en waarom is het idee voor een subsidie voor batterijen bij zonneparken tot stand gekomen?

In april 2023 was het toenmalig minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, die een verplichting voor batterijen bij zonneparken aankondigde. Deze verplichting zou gecombineerd worden met een subsidie, om de investering mogelijk te maken. Het doel van de verplichting en subsidie was om C02 te verminderen. Op momenten van tekort aan duurzame energie wordt de opgeslagen energie in de batterij gebruikt. Een rapport van CE Delft onderstreept de mogelijkheden van de batterij. 

Het geschatte benodigde bedrag voor deze batterijverplichting werd vervolgens geschat op € 416,6 miljoen. Deze budgetclaim is opgenomen in het meerjarenprogramma 2025 van het Klimaatfonds. Stappen zijn dus duidelijk gemaakt, maar de beloofde uitrol van de subsidie heeft de aanvankelijke datum van 1 januari 2025 niet gehaald. 

Waar huidige minister Hermans op Prinsjesdag 2025 nog de plannen van de subsidie voor batterij bij zonneparken bevestigt, is dat nu niet zeker meer. Details over de plannen zijn nu onduidelijk. 

Kortom, de toekomst van subsidie voor een batterij bij zonneparken is nog onzeker. Van uitstel komt in dit geval misschien ook wel afstel. Deze onduidelijkheid doet de volgende vraag opborrelen: wat is überhaupt de toegevoegde waarde van zo’n batterij bij je zonnepark?

De ins en outs van een zonnepark

Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, eerst een korte uitleg over zonneparken.

Een zonnepark is een grootschalige zonnestroominstallatie, vaak geplaatst op open terreinen zoals weilanden of braakliggend terrein. Dit verschilt dus van een klassieke zonnestroominstallatie op een dak. Bij het realiseren van een zonneveld of zonnepark komt meer kijken dan een zonnestroominstallatie bij een bedrijf, omdat je vaak met meerdere partijen te maken hebt. Zo heb je voor een zonnepark een vergunning nodig van de gemeente waar het park moet komen te staan. 

Ondanks dat een zonnepark extra werk oplevert, heeft het ook een voordeel. Door de vaak grote omvang van een zonnepark wekt deze op grote schaal duurzame energie op. Het zorgt dus voor een grote bijdrage aan de energietransitie.

Wie profiteert er van de opgewekte energie van zonneparken?

Dit hangt voornamelijk af van het doel van het zonnepark. Als voorbeeld: enkele dorpen in Groningen kwamen bij elkaar met het plan om een zonneveld te plaatsen om de lokale energiebehoefte op een duurzame manier te helpen. Door deze Energiecoöperatie Zonnedorpen kunnen de inwoners van deze dorpen groene energie tappen. 

Zonneparken kunnen ook gemeenten helpen in hun klimaatdoelen. Zo heeft het Zonneveld Best een bijdrage geleverd aan het doel van de gemeente Best om in 2025 klimaatneutraal te zijn. 

Ook bedrijven kunnen profiteren van zonneparken. Misschien is je bedrijf niet direct gelinkt aan een zonnepark, maar door middel van een Power Purchase Agreement (PPA) kan dat wel. Je sluit dan als het ware een contract af met de beheerder van dat zonnepark, waardoor jij je bedrijf van duurzame energie voorziet.

Het nut van batterijen bij zonneparken

1. Optimaal gebruik van je zonne-energie

Zonnepanelen vertalen de energie van de zon naar energie die je zelf kan gebruiken. Maar wat als de zon harder schijnt dan jij energie nodig hebt? Dan kun je terugleveren aan het net, waar je een vergoeding voor krijgt. Hoewel dit je netto geld kan opleveren, weet je dat niet zeker. 

Met een batterij kun jij dit overschot zelf opslaan en inzetten op het moment dat je energie nodig hebt. Hiermee verlaag je je energiekosten, en gebruik jij je opgewekte energie optimaal!

2. Minder afhankelijk van het net & toekomstbestendig

Een ander natuurlijk voordeel van een batterij bij je zonnepark is dat je minder afhankelijk bent van het net. Eigenlijk komt dat voort uit het vorige punt, aangezien je je eigen opgewekte energie gebruikt.

Wanneer je kijkt naar de afgelopen jaren weet je dat de energieprijzen allesbehalve stabiel zijn geweest. De toekomst is in dat opzicht ook nog onzeker. Een batterij helpt jouw onderneming in stabiliteit en toekomstbestendigheid. 

3. Netcongestie? Dacht het niet!

Netcongestie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd voor netbeheerders en ondernemers. Waar bedrijven willen groeien, is het energienet niet gebouwd voor het tempo waarin dit gaat. Een van de gevolgen is dat je als ondernemer niet altijd je overschot aan stroom kunt terugleveren. De oplossing? Je raadt het vast: een batterij voor energieopslag!

Andere subsidies een batterij bij een zonnepark

Eerder zag je hoe de invoering van de specifieke subsidie voor een batterij bij een zonnepark nog even uitblijft. Ondertussen hoef je je investering in batterijen niet uit te stellen, want er zijn ook nog andere subsidies beschikbaar.

Energie-investeringsaftrek: EIA

De EIA is voor ondernemers die een duurzame investering doen. Voor een batterij kun je wel 40% van je investeringskosten aftrekken van de winstbelasting die je jaarlijks betaalt. Dit verlaagt de kosten van een batterij aanzienlijk.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: KIA

De KIA biedt, net zoals de EIA, ook belastingvoordeel. Afhankelijk van de grootte van je zonnepark en daarmee ook de batterij, kun je aanspraak maken op deze regeling. Wanneer je investeringsbedrag groter is dan € 387.580,- kom je helaas niet in aanmerking. De grootte van je benodigde batterij hangt af van je energievraag en waarvoor je de batterij gaat inzetten.

Het goede nieuws is dat je de KIA en EIA kunt combineren, waardoor je wel tot 68% van je investeringskosten kunt omzetten in belastingvoordeel.

Flex-e subsidie

Last but not least, is er sinds kort ook de Flex-e subsidie. Deze subsidie is er voor grootverbruikers die flexibeler kunnen én willen omgaan met hun energie.

Beheerders van zonneparken zijn uniek: je bent als beheerder van een zonnepark misschien geen grootverbruiker, maar grote kans dat je wel een grootverbruikersaansluiting hebt. Daarmee kun je in aanmerking komen voor de Flex-e subsidie. Als jij wil laten onderzoeken hoe je dat kunt doen en hoe haalbaar een oplossing is, kun je subsidie ontvangen voor een flexibiliteits- of haalbaarheidsscan. 

Vervolgens kun je 35% van je investeringskosten van een batterij voor energieopslag vergoed krijgen. De inschrijving voor de Flex-e subsidie opent op 1 april 2025, wees er optijd bij!

Zonnepark én batterij: iets voor jou?

Of die subsidie voor een batterij bij een zonnepark nu wel of niet komt, is het goed om na te denken over deze optie. De voordelen van energie-efficiëntie en minder netcongestie wegen op de lange termijn zwaarder dan de hoogte van de investering.

ELIX heeft veel ervaring op het gebied van netcongestie, zonneparken en batterijen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij ons project bij Energiepark Heerenveen, waar we naast 43.624 zonnepanelen ook voorbereidingen hebben getroffen voor een energieopslagsysteem.

Ben je na dit artikel geïnteresseerd in de opties van een zonnepark in combinatie met een batterij? Wij helpen de opties voor jouw specifieke zonnepark op een rij te zetten. 

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken