SDE++ 2024 subsidie: dit moet je weten
In het kort:
- Met de SDE++ 2024 stimuleert de overheid bedrijven om over te stappen op duurzame energie om de CO2-uitstoot te verlagen.
- De SDE++ 2024 is er voor projecten in vijf categorieën: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie.
- Voor de subsidie geldt een aantal eisen. Een belangrijke eis is het hebben van een grootverbruikersaansluiting.
- De SDE++ heeft invloed op de businesscase van zakelijke zonnestroominstallaties. Wat zakelijke zonnestroom jou op kan leveren, ontdek je in een gratis uitgewerkte businesscase op maat.
De Nederlandse overheid stelt in 2024 11,5 miljard euro beschikbaar voor de ‘Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie’, oftewel SDE++ subsidie. Maar wat houdt de subsidie precies in? Wat voor soort projecten komen er voor in aanmerking? En hoe weet je of jouw duurzame project aan alle eisen voldoet? In deze blog leggen we je het uit.
Het doel van SDE++ 2024
De SDE++ is bedoeld om bedrijven te stimuleren om te gaan verduurzamen. Door ze te laten overstappen op duurzame energie en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen, hoopt de overheid dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. De nadruk ligt bij deze subsidie op duurzame projecten die de CO2-uitstoot helpen verminderen. De hoogte van de subsidie voor een project hangt af van de hoeveelheid vermeden CO2 uitstoot. Het budget in 2024 is vastgesteld op 11,5 miljard euro.
Voor welke projecten geldt de SDE++ 2024?
Er zijn allerlei manieren waarop bedrijven kunnen verduurzamen en hun CO2-uitstoot kunnen verminderen. De overheid deelde de projecten die in aanmerkingen komen voor SDE++ 2024 op in 5 categorieën:
- Hernieuwbare elektriciteit
- Hernieuwbaar gas
- Hernieuwbare warmte
- CO2-arme warmte
- CO2-arme productie
Je kunt per categorie voor één project subsidie aanvragen. Er is een uitgebreide lijst waarop staat welke duurzame technieken precies in aanmerking komen. Omdat er steeds meer nieuwe technieken worden ontwikkeld, wordt de lijst jaarlijks geüpdatet.
SDE++ 2024 voor jouw bedrijf
Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de SDE++ moet je aan verschillende eisen voldoen. Voor zakelijke zonnestroominstallaties is het in ieder geval van belang dat je een zakelijke elektriciteitsaansluiting van meer dan 3 x 80 ampère hebt. Ook moet de zonnestroominstallatie een omvang hebben van minimaal 15 kWp. Verder is een modelverklaring draagkracht dakconstructie verplicht bij elke aanvraag.
Daarnaast is de timing van belang. Het gehele beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld in 1 ronde. Je moet dus op tijd zijn met je aanvraag wil je subsidie kunnen krijgen.
Advies op maat
Wil je weten of jouw beoogde project in aanmerking komt voor de SDE++? Of ben je benieuwd naar het rendement dat het je kan opleveren? ELIX geeft je inzicht in de details. Vraag vandaag nog een op maat gemaakt adviesrapport aan.