Samenwerken met collega’s bij netcongestie: Morris en het monster – deel 2

Morris, onze fictieve ondernemer, heeft een probleem. Hij wil zijn productiebedrijf MaakHet B.V. verduurzamen en laten groeien, maar dat gaat niet. De reden? Simpel: de netbeheerder werkt niet mee. Dat is misschien een beetje te streng, want er is natuurlijk geen sprake van onwil of pesterijen. Nee, de netbeheerders hebben ook gewoon een varkentje te wassen. Of zeg maar gerust Varken, want netcongestie is geen kleine uitdaging! In dit artikel kijken we hoe samenwerken met collega’s bij netcongestie een oplossing kan zijn. 

De laatste jaren is het elektriciteitsnet steeds drukker geworden, en er is steeds vaker sprake van tweerichtingsverkeer. Er wordt niet alleen “gewoon” stroom verbruikt, maar ook teruggeleverd aan het net. Bijvoorbeeld met zonnepanelen! Op steeds meer plekken blijkt het bestaande net niet langer toereikend, dus weigeren netbeheerders steeds vaker aanvragen voor uitbreidings- of verduurzamingsplannen.

Maar we zijn natuurlijk geen ondernemers geworden om bij de pakken neer te gaan zitten. Eerder zocht Morris al naar creatieve oplossingen voor netcongestie door zijn eigen capaciteit beter te benutten. Laten we snel gaan kijken hoe Morris kan samenwerken met collega’s bij netcongestie, zodat ze tóch kunnen groeien en verduurzamen.

Collega’s?! Concurrenten zul je bedoelen!

MaakHet B.V. is niet het enige productiebedrijf in de buurt. Bovendien zijn ook andere soorten bedrijven in de buurt directe concurrenten als het gaat om de plannen van Morris. Iedereen wil meer stroom krijgen en overtollige zonnestroom kunnen terugleveren, dus hoezo samenwerken?!

Omdat samenwerken met collega’s bij netcongestie je meer kan opleveren dan het aan ongemak kost! Natuurlijk zal het niet altijd even soepel gaan, maar feit is wel dat je samen met je collega’s aan andere oplossingen voor netcongestie kunt werken dan alleen. En dat is genoeg reden om de mogelijkheden op z’n minst te verkennen!

De randvoorwaarden voor samenwerking

Morris’ bedrijf is gevestigd op een bedrijventerrein met allerlei andere bedrijven. Iedereen kent elkaar wel een beetje, maar daar is het meeste ook wel mee gezegd. En om een samenwerking te laten slagen, is er wel meer dan dat nodig. 

Er zijn steeds meer overheden die daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door subsidies te geven voor het opzetten van een ondernemersvereniging of het inhuren van een parkmanager. Daarnaast is er een landelijk Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen. Dit programma is bedoeld om de samenwerking op het gebied van verduurzaming op bedrijventerreinen aan te jagen. Begin dus eens met een kijkje op www.pvbnederland.nl, neem de cases door en deel ze met je collega-ondernemers. Wie weet ontstaat daar al direct iets moois uit!

Een vruchtbare samenwerking, en dan?

Op het bedrijventerrein waar MaakHet B.V. gevestigd is, is inmiddels een ondernemersvereniging opgericht. Hierdoor is het onderling vertrouwen toegenomen, en de meeste ondernemers zien bovendien de meerwaarde van verduurzaming. Maar wat nu? Laten we kijken naar een aantal interessante oplossingen voor netcongestie die je eigenlijk alleen kunt realiseren als je gaat samenwerken met collega’s bij netcongestie. 

Gezamenlijke laadinfrastructuur

Elektrisch rijden blijft voorlopig nog wel onderdeel van de energietransitie. Dat betekent dat steeds meer bedrijven laadinfrastructuur nodig hebben, zeker transporteurs, maar waarom zou iedereen daar individueel in moeten investeren? Bovendien hebben sommige bedrijven misschien meer capaciteit over op hun elektriciteitsaansluiting dan anderen. En weer andere bedrijven hebben met behulp van de SPRILA-subsidie misschien al geïnvesteerd in zakelijke batterijen voor energieopslag, wat ook weer mogelijkheden biedt.

Omdat Morris zijn capaciteit beter is gaan benutten, is er bij hem bijvoorbeeld ruimte ontstaan. Samen investeren de ondernemers in een laadplein waar ze gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de benodigde laadcapaciteit, laadmomenten en een eerlijke vergoeding voor Morris.

Collectief warmtenet

Bij een van de andere bedrijven op het bedrijventerrein waar Morris is gevestigd, komt een hoop restwarmte vrij uit een industrieel proces. Op dit moment wordt die warmte niet gebruikt, en dat is natuurlijk zonde. Met een collectief warmtenet kan het overschot van warmte van het ene bedrijf worden gebruikt door een ander bedrijf. 

Hoewel een warmtenet realiseren geen makkelijke klus is, sta je er niet alleen voor. Bekijk het toetsingskader financiële businesscase Warmte-uitwisselingsprojecten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor een handig stappenplan!

Meerdere leveranciers op 1 aansluiting

Wat Morris en zijn collega’s nog niet wisten, is dat je met meerdere energieleveranciers een contract kunt aansluiten voor het leveren (of terugleveren) van stroom op dezelfde aansluiting. Zo kunnen Morris en zijn collega’s bijvoorbeeld een andere energieleverancier kiezen voor het laadplein, die op dat vlak de beste voorwaarden biedt. En zonder dat het per se betekent dat Morris ook de rest van zijn elektriciteitszaken bij dezelfde aanbieder moet regelen.

Directe lijn

Een van de bedrijven in de buurt van MaakHet B.V. heeft een gigantische zonnestroominstallatie op het dak liggen, die op sommige momenten meer opwekt dan het eigen verbruik. En even verderop zit een houtverwerker die vanwege brandgevaar geen zonnepanelen mag installeren. 

Een mogelijkheid om het overschot van het ene bedrijf bij het andere bedrijf terecht te laten komen, is een directe lijn. Heel simpel gezegd is dit een verlengsnoertje van het ene bedrijf naar het andere, zonder tussenkomst van het openbare elektriciteitsnet. 

Bij het regelen van zo’n directe lijn komt wel het nodige kijken, waaronder een melding bij de Autoriteit Consument en Markt. Bovendien zorgt de netbeheerder niet voor het onderhoud van een directe lijn, dus ook hier moet je over nadenken als je gaat samenwerken met collega’s bij netcongestie.

Cable pooling

Windmolenparken en zonneweides worden aangesloten op basis van het verwachte piekvermogen. Maar in de praktijk wordt er bij normaal gebruik maar zo’n 15 tot 30% van de netaansluiting benut. En dat is zonde, zeker in gebieden waar netcongestie ondernemers dwarszit! Een mogelijkheid om het rendement op de aansluiting te verhogen, is cable pooling. 

Simpel gezegd sluit je met cable pooling 2 bronnen aan op dezelfde aansluiting, waarbij de opwek wordt afgeknepen tijdens piekbelastingen. Voor Morris en zijn collega’s is dit niet relevant, maar wie weet is er bij jou in de buurt een grote zonneweide of windmolenpark waarop je mee kunt liften om netcongestie te verslaan?

Gesloten distributiesysteem

Een laatste mogelijke oplossing voor netcongestie, die helaas ook niet relevant is voor Morris en zijn collega’s, is die van het gesloten distributiesysteem. Deze oplossing is vooral interessant als het gaat om een nieuw aan te leggen bedrijventerrein of een duidelijk afgebakend gebied. 

Het idee van een gesloten distributiesysteem is dat de bedrijven binnen dit terrein gezamenlijk een particulier elektriciteitsnet aanleggen, waarbij ze onderling de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk verdelen. Hierdoor voorkom je dus dat elk bedrijf zijn eigen gecontracteerde vermogen heeft, met alle nadelen daarvan. 

Een gesloten distributiesysteem is wel een complex, langlopend project dat bovendien om een grote investering vraagt. Begin eens met informeren bij je netbeheerder als dit voor jou een geschikte oplossing lijkt.

Het vat is nog niet leeg!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er allerlei oplossingen voor netcongestie te vinden in de samenwerking tussen Morris en zijn collega’s. De ene oplossing is makkelijker te realiseren dan de andere, maar feit is dat er meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht denkt. Alles begint uiteindelijk met de bereidheid om met je collega’s of concurrenten in gesprek te gaan. 

En natuurlijk heb je een partner nodig met verstand van zaken en een breed pakket diensten om jou én je collega’s optimaal te ondersteunen. Ontdek wat ELIX voor je kan betekenen in het vinden van een optimale oplossing voor netcongestie

Of lees verder in het volgende artikel in deze serie, waarin we ingaan op energiemanagementsystemen als oplossing voor netcongestie.

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren