Non-firm ATO: flexibele netcapaciteit voor ondernemers
In het kort:
- Flexibiliteit met een non-firm ATO: Bespaar kosten en speel in op netcongestie door energiegebruik te verplaatsen naar momenten met meer capaciteit op het net.
Een hele mond vol: dat is de non-firm Aansluit- en Transport Overeenkomst. Wat is het en waarom is het juist nú goed om je als ondernemer in dit onderwerp te verdiepen? Dat heeft alles te maken met het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de non-firm ATO als optie toe te staan. Lees verder om te ontdekken wat dit voor jou kan betekenen, specifiek rondom oplossingen voor netcongestie!
Wat is een ATO?
Voordat we kijken hoe een non-firm ATO helpt bij netcongestie, is het handig om te weten wat een ATO is. Dit staat voor Aansluit-en Transportovereenkomst.
Als ondernemer heb je een aansluit- en transportovereenkomst met de netbeheerder van jouw regio. Dit kun je zien als een contract tussen de netbeheerder en jouw onderneming.
In deze overeenkomst staat onder andere je gecontracteerd vermogen, oftewel de maximale transportcapaciteit die jouw bedrijf mag benutten op het net. Ook vind je hier afspraken over je aansluiting op het net.
Firm versus non-firm ATO
Er zijn twee versies van de ATO, namelijk een firm ATO en een non-firm ATO. Het grote verschil zit ‘m in de afspraken over de transportcapaciteit. Bij een firm ATO is die altijd gegarandeerd. Dat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat je op elk moment de afgesproken hoeveelheid stroom via het net kunt gebruiken, ongeacht hoe druk het is op het netwerk.
Je raadt het al, een non-firm ATO is precies het tegenovergestelde. Heb jij een non-firm ATO met je netbeheerder, dan is je transportcapaciteit variabel en afhankelijk van de beschikbare capaciteit op het net. Deze ruimte fluctueert, waardoor je op sommige momenten meer capaciteit kunt benutten dan op andere momenten.
Wat staat er in een non-firm ATO?
In een non-firm ATO zijn de volgende zaken vastgelegd:
- Je maximale transportcapaciteit.
- Flexibiliteit transportcapaciteit: op welke momenten jij extra stroom kan gebruiken, en wanneer dat door drukte op het net niet kan.
- De kosten die je betaalt.
- Afspraken over wat er gebeurt en wie verantwoordelijk is bij overlast of storingen op het net.
Inspelen op veranderende wetgeving
Tot voor kort was een firm ATO de enige toegestane optie, en dus de normale gang van zaken. Daar komt nu verandering in. De ACM heeft namelijk besloten dat netbeheerders voortaan ook een NFA mogen aanbieden. Deze flexibele optie speelt beter in op de uitdagingen van het elektriciteitsnet.
Dit besluit is genomen met het oog op de toenemende druk op het net. Door bedrijven de mogelijkheid te geven om flexibel om te gaan met hun transportcapaciteit, hoopt de ACM dat de belasting tijdens piekuren afneemt.
De nieuwe wetgeving is al goedgekeurd en zal van kracht worden vanaf 1 april 2025. Vanaf dat moment mogen netbeheerders officieel non-firm ATO’s aanbieden als optie. Een jaar later, in 2026, wordt het zelfs verplicht voor netbeheerders om bedrijven actief te informeren over de mogelijkheid van een non-firm ATO.
Dit is dus hét moment om je alvast in te lezen in de voordelen en toepassingen van flexibele transportcapaciteit, zodat je goed voorbereid bent en kunt inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen.
Voordelen non-firm ATO
Nu denk je misschien dat het helemaal niet fijn is als je capaciteit niet gegarandeerd is. Als ondernemer ben je tenslotte altijd op zoek naar stabiliteit voor je bedrijf. Je wil niet zonder stroom komen te zitten.
Deze nadelen kun je niet zomaar laten verdwijnen, maar een non-firm ATO brengt ook voordelen met zich mee. We gaan ze bij langs.
Oplossing netcongestie
Stel je voor, je bedrijf loopt goed en je wil graag uitbreiden. Denk aan een groter pand, een extra productielijn of een laadplein om elektrisch rijden te stimuleren. Mooie plannen, maar netcongestie gooit roet in het eten. Het net is vol en je wordt in de wachtrij gezet voor het verkrijgen van netverzwaring. Wat nu?
Een non-firm ATO kan je helpen in de strijd tegen netcongestie. Voor verduidelijking geven we je een voorbeeld. Een bedrijf dat bouwproducten maakt, heeft wisselende energiebehoeften en zit in een regio waar netcongestie een probleem is. Met een overeenkomst voor flexibele transportcapaciteit kan het bedrijf de pieken in energieverbruik verplaatsen naar momenten waarop er ruimte is op het net. De zware apparaten zetten ze nu bijvoorbeeld ‘s avonds aan, of heel vroeg in de ochtend.
Door op slimme momenten energie te gebruiken, vergroot je je transportcapaciteit. Dat is flexibele netcapaciteit in je voordeel gebruiken!
Kostenbesparing
Een firm ATO biedt zekerheid doordat je altijd gegarandeerd toegang hebt tot de volledige afgesproken netcapaciteit, maar die zekerheid heeft een prijs. Bij een firm ATO betaal je namelijk een hoger tarief, ook als je niet continu gebruikmaakt van de volledige capaciteit.
Een non-firm ATO daarentegen is een flexibelere optie en daarom vaak goedkoper. Je betaalt alleen voor de netcapaciteit die je daadwerkelijk gebruikt, wat vooral voordelig is voor bedrijven met een wisselend of flexibel energieverbruik. Ook krijg je als het ware een ‘korting’ op je transportovereenkomst, omdat je het risico neemt dat je op sommige momenten minder stroom kan afnemen.
Non-firm ATO: geen simpele keuze, wel slimme mogelijkheden
Het kiezen voor een firm of non-firm ATO is niet iets waar je kop of munt voor gaat gooien. Zoals met veel dingen is er nuance in het verhaal. Naast de voordelen van kostenbesparing en flexibele netcapaciteit is één ding duidelijk: het beheren van een non-firm ATO kan gecompliceerd zijn.
Knap daar niet meteen op af! ELIX is namelijk gespecialiseerd op het gebied van energiemanagement, monitoring en netcongestie. Anders gezegd, je hoeft het niet alleen te doen.
Kies je uiteindelijk niet voor een non-firm ATO omdat het toch niet bij je bedrijf past, zijn er ook andere oplossingen voor netcongestie. Denk aan een batterij voor energieopslag, of meedoen aan congestiemanagement.
Flexibele netcapaciteit, is dat wat voor jou?
Wij helpen je graag met het ontdekken of een non-firm ATO voor jouw bedrijf een goede keuze kan zijn. Samen nemen we de tijd om jouw specifieke energiebehoeften in kaart te brengen en te kijken hoe een flexibele netcapaciteit kan bijdragen aan lagere kosten, oplossingen voor netcongestie én een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.