Netcongestie en zonnepanelen: Morris en het monster – deel 6

Het dak van productiebedrijf MaakHet B.V. ligt al jaren vol met zakelijke zonnepanelen. Daarmee heeft onze fictieve ondernemer Morris slim gehandeld: hij heeft de installatie al terugverdiend en profiteert nu nog jarenlang van hele goedkope stroom.

En dat is fijn voor hem, maar ondertussen ziet de wereld er wel een beetje anders uit. Hoewel zakelijke zonnepanelen goedkoper zijn dan ooit, staat de terugverdientijd wel wat onder druk. Niet alleen worden subsidies, fiscale voordelen en andere regelingen vanuit de overheid teruggeschroefd. Ook het terugleveren van overtollige zonnestroom is natuurlijk al lang geen uitgemaakte zaak meer, door al dat gedoe rondom netcongestie.

Dat we te maken zouden krijgen met netcongestie, wisten we eigenlijk jaren geleden al. Maar zoals dat vaker gaat, werden toekomstige problemen afgedaan als precies dat: een probleem voor de toekomst. Maar de toekomst is nu, en netcongestie is here to stay. In ieder geval nog een aantal jaren, totdat de netbeheerders het net verzwaard hebben. 

Morris heeft dus al een zonnestroominstallatie en hoeft zich geen zorgen te maken over het terugverdienen van zijn investering. Maar wat als je je bedrijf nu wil verduurzamen met zakelijke zonnepanelen, én je te maken hebt met netcongestie? Heb je dan gewoon pech, of is er toch nog wat mogelijk? 

Het goede nieuws: er is wat mogelijk. Sterker nog: er is heel wat mogelijk! Laten we samen kijken op welke manier zonnepanelen zelfs kunnen bijdragen aan het óplossen van netcongestie!

Zonnepanelen goedkoop: gooi het hele dak maar vol!

Bedrijfsdaken zijn ideaal voor grote zonnestroominstallaties. Groot, vaak plat en in de meeste gevallen valt er ook weinig schaduw op. Geen wonder dus, dat er tot een aantal jaren geleden vaak gedacht werd dat een maximale hoeveelheid zonnepanelen de beste optie is. 

Meer zonnepanelen betekende simpelweg meer terugverdienen en salderen, en dus sneller je investering terugverdienen. “En wie wil dat nou niet?!”, voegt Morris schaamteloos toe. 

Niet dat hij zich zou moeten schamen voor zijn grote zonnestroominstallatie, maar voor veel ondernemers is de situatie nu een stuk ingewikkelder geworden. Dus het dak volgooien met zonnepanelen? Laten we dat maar niet zomaar meer doen.

Kleiner = beter

Inmiddels is het voor je businesscase vaak beter om een kleinere zonnestroominstallatie te realiseren. Eentje waarmee je vooral je eigen verbruik afdekt. Zo hoef je minder stroom terug te leveren aan het net, waardoor je de druk erop verlaagt en meehelpt aan het bestrijden van netcongestie. 

En ondertussen kun je toch verduurzamen door je eigen stroom op te wekken. Je hebt daar natuurlijk vooral in de zomer voordeel van, en verdient minder aan het terugleveren dan Morris deed, bijvoorbeeld. Toch is je terugverdientijd nog altijd maar zo’n 7 jaar, terwijl je zonnepanelen 25 tot 30 jaar stroom blijven opwekken.

Meer verbruiken

Wat we tegenwoordig ook steeds vaker zien, is dat ondernemers manieren zoeken om meer elektriciteit te gebruiken. En dan specifiek meer van hun zelf opgewekte elektriciteit, omdat dit natuurlijk een win-win-situatie uit het boekje is! Elektrisch verwarmen komt daarbij veel voor. Je verbruikt minder gas en hoeft minder van je zonnestroom terug te leveren. 

Een andere manier is het realiseren van een zakelijk laadplein. Ook dat heeft Morris al voor elkaar, en ook dat is een win-win. Je verhoogt niet alleen het rendement op je investering in zonnepanelen, maar zorgt er ook voor dat de elektrische auto’s van je werknemers of klanten goedkoop opgeladen worden. 

En als je een transportbedrijf hebt, kan de investering in laadpalen voor elektrische vrachtwagens de transitie naar elektrisch vrachtvervoer vereenvoudigen.

Tot slot zien we dat het investeren in energieopslag steeds interessanter wordt in combinatie met zonnepanelen. Hoewel zakelijke batterijen voor energieopslag op zichzelf nog steeds erg prijzig zijn, zorgt het opslaan van zelf opgewekte zonnestroom voor allerlei voordelen. 

Je profiteert bijvoorbeeld ook ‘s avonds en ‘s nachts van je zelf opgewekte stroom. Dat doe je door zonnestroom die overdag ‘over’ is, op te slaan. Overtollige zonnestroom die je opslaat in een batterij, kun je bovendien weer verkopen als de vraag hoger is dan het aanbod. Op deze manier wordt het hele samenspel tussen zonnepanelen en energieopslag steeds rendabeler.

Zonnestroominstallatie realiseren: een checklist

Zoals je hebt gelezen, is het niet te laat om een rendabele zonnestroominstallatie te laten realiseren. Sterker nog, zonnestroom blijft voorlopig nog een grote rol spelen in de energietransitie. Het internet staat vol met tips en trucs en aanbieders van zakelijke zonnepanelen. 

Wij houden het liever kort en geven je een checklist met de belangrijkste aandachtspunten rondom zonnepanelen én netcongestie. En als je daarna nog verder wilt lezen, staat ook onze site vol met relevante informatie over zakelijke zonnepanelen op je bedrijfsdak!

Inzicht in je situatie

Niet elk dak is geschikt voor zakelijke zonnepanelen, dus het is slim om dat te laten checken. Ook qua vergunningen is het slim de eisen te checken. Laat je zonnepanelen door een gecertificeerde installateur realiseren, zodat je geen gedoe krijgt met zaken als brandveiligheid en verzekeringen. 

Optimaliseer je rendement

Je hebt hierboven gelezen dat het realiseren van een winstgevende zonnestroominstallatie geen kwestie meer is van het volgooien van je dak. Je zult je installatie precies moeten afstemmen op je situatie voor een optimaal rendement

Financiering regelen

Misschien heb je een grote zak geld liggen die vooral stof ligt te verzamelen, maar waarschijnlijk is dat niet het geval. Het financieren van een zonnestroominstallatie is daarom ook een belangrijk aandachtspunt. Dat kan natuurlijk met eigen geld, maar een lening behoort ook tot de opties. In dat laatste geval is het belangrijk dat je de kosten van de lening meeneemt in het totale plaatje.

Mogelijke aftrekposten en subsidies

Tot slot zijn er nog verschillende fiscale voordelen en subsidies voor duurzaam ondernemen die bijdragen aan je businesscase, zoals de KIA, EIA, MIA en SDE++. We nemen je mee in de mogelijkheden van deze regelingen en laten je zien op welke manier ze een rol kunnen spelen in jouw situatie.

Niet alles zelf doen? Advies op maat!

Toen Morris een paar jaar geleden bij ons aanklopte, was ons advies relatief simpel: gooi dat dak maar vol, hoor! Inmiddels vraagt de situatie rondom netcongestie en zonnepanelen om iets meer subtiliteit, maar ook dat krijgen we voor elkaar. 

Met het juiste inzicht, een mooi samenspel tussen opwek en verbruik en maximaal profijt van aangrenzende oplossingen en subsidies, is de investering in zonnestroom nog steeds heel rendabel. Met ons gratis advies op maat voor zakelijke zonnepanelen loop je geen risico, en kun je eerst zien voordat je gelooft!

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren