Negatieve stroomprijs: hoe kan dat?

In het kort:

  • Negatieve stroomprijzen ontstaan door een overschot aan elektriciteit, vaak tijdens uren met lage vraag.
  • Curtailment, het verminderen van hernieuwbare energieproductie tijdens negatieve prijzen, kan helpen.
  • Een dynamisch energiecontract is essentieel om van negatieve stroomprijzen te profiteren.

Negatieve stroomprijzen komen de laatste tijd steeds meer voor. Bij een negatieve stroomprijs zakt de prijs van elektriciteit tijdelijk tot onder nul. Hoewel het idee dat je betaald wordt om energie te verbruiken misschien tegenstrijdig klinkt, biedt dit kansen voor bedrijven met dynamische energiecontracten. In dit artikel gaan we dieper in op wat een negatieve stroomprijs is, hoe het tot stand komt en hoe jouw bedrijf daarvan kan profiteren. 

Hoe ontstaat een negatieve stroomprijs?

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer er een overschot aan elektriciteit is op de energiemarkt. Dit overschot ontstaat bijvoorbeeld als er op een zonnige dag veel duurzame energie geproduceerd wordt, of op momenten dat de vraag naar elektriciteit laag is. 

Het aanbod kan in zulke situaties maar beperkt verminderd worden. De duurdere methodes om energie te produceren, zoals kolencentrales, schakelen af. Terwijl juist de goedkopere methodes voor het produceren van energie, zonne-energie bijvoorbeeld, volop aan het groeien zijn. Dit kan leiden tot een situatie waarin energieproducenten bereid zijn om te betalen om hun elektriciteit op het netwerk te zetten. Hierdoor ontstaan negatieve stroomprijzen, waarbij consumenten in feite worden betaald om elektriciteit af te nemen. 

Wanneer komt een negatieve stroomprijs voor? 

Een aantal jaren geleden kwam een negatieve stroomprijs maar af en toe voor. Vooral in de weekenden of tijdens feestdagen. Maar nu komt een negatieve stroomprijs ook steeds vaker voor op doordeweekse dagen. Dit komt mede door het groeiende aanbod van hernieuwbare energie. 

Je kan je voorstellen dat er op bepaalde momenten van de dag meer vraag naar energie is dan op andere momenten. Op de uren waar de vraag het kleinst is, is de kans op een negatieve stroomprijs het grootst. Negatieve energieprijzen komen het meest voor tussen 12:00 uur en 16:00 uur in de middag, en van 00:00 uur tot 06:00 in de nacht. 

Dynamische stroomprijzen 19 april 2023

In de grafiek zie je bijvoorbeeld de uurprijzen op 19 april 2023. Je ziet in de ochtend en avond het hoogste energieverbruik. Dat komt onder andere doordat in de ochtend de meeste machines weer worden opgestart en er vroeg in de ochtend en ‘s avonds meer licht nodig is om te kunnen werken. 

Weersomstandigheden spelen ook mee bij de vraag en aanbod van elektriciteit. Wanneer er veel zon en wind is, wordt het aanbod van hernieuwbare energie hoger. Dit is vaak het geval in het voorjaar. Tegelijkertijd is de vraag in het voorjaar juist lager aangezien de kachel minder gebruikt wordt. Een negatieve stroomprijs komt dus vaker voor in de lente, zoals dus bijvoorbeeld in april 2023.

Hoe profiteer jij van een negatieve stroomprijs? 

Als ondernemer zijn er kansen om te profiteren van een negatieve stroomprijs. We leggen je uit hoe je dat doet.

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven gekoppeld aan de marktprijzen voor elektriciteit. Dit betekent dat de tarieven variëren op basis van de schommelingen in de elektriciteitsmarkt, waar de tarieven elk uur veranderen. Als je de volgende keer ook wil profiteren van een negatieve stroomprijs, moet je dus een dynamisch energiecontract hebben.  

Curtailment

Curtailment wordt gebruikt om de productie van wind- en zonne-energie te verminderen wanneer er een negatieve stroomprijs is. Door een opwekinstallatie terug te regelen komt de elektriciteit die je verbruikt niet uit je eigen installatie, maar van het net. Omdat er op het net een negatieve stroomprijs is, ontvang je dus netto geld door niet of minder hernieuwbare energie te produceren. Daarom zie je soms bijvoorbeeld ook dat windmolens stil staan.

Slim verbruiken

Tijdens een periode met een negatieve stroomprijs is het slim om je productieprocessen te optimaliseren door bijvoorbeeld alle machines in te schakelen, batterijen op te laden of elektrische auto’s te laden. Door deze dingen te plannen en te automatiseren op basis van de marktprijzen verlaag je niet alleen je energierekening, maar lever je ook een bijdrage aan het duurzaam ondernemen.

Krijg geld toe om te verbruiken

Toch moet er wel een kleine nuance worden aangebracht. Het is niet zo dat je bij een negatieve stroomprijs gelijk geld toe krijgt. Je kunt zeker aanzienlijk besparen wanneer je het verbruik afstemt op de goedkoopste uurtarieven, maar vaak moet je alsnog een klein bedrag betalen voor je energieverbruik. 

Bij het verbruiken van energie betaal je naast de stroomprijs namelijk ook nog overheidsheffingen en energiebelasting. Dit komt ongeveer neer op 16 cent per kWh. Als het dynamisch energietarief bijvoorbeeld -7 cent is, betaal je nog steeds 9 cent. Pas wanneer de stroomprijs lager is dan de overige kosten die je betaalt, zou je daadwerkelijk geld kunnen verdienen. 

Dynamische energie

Wil je de volgende keer ook profiteren van negatieve energieprijzen? Dan moet je een dynamisch energiecontract hebben, zodat je bij een prijsdaling direct profiteert. 

In de afbeelding hieronder zie je eenvoudig of een dynamisch energiecontract wat voor jou is. 

Dynamisch energiecontract en negatieve stroomprijzen 1024x1024

Contract bij ELIX

Wil je ook profiteren van negatieve stroomprijzen? En ben je benieuwd naar de besparing die een dynamisch energiecontract jou oplevert? Bereken dan het aanbod voor zakelijke energie en ontdek vrijblijvend wat een dynamisch energiecontract jou op kan leveren.

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

check Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren
check Zien waar je het meeste geld verliest
check Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand
check Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt