In zes stappen aan je informatieplicht energiebesparing voldoen
Veel bedrijven en instellingen moeten volgens de ‘Wet milieubeheer’ energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Dat noemen we de energiebesparingsplicht. Vanaf 1 juli 2019 is de Wet milieubeheer uitgebreid en is daar de informatieplicht energiebesparing bijgekomen. Dit houdt in dat bedrijven en instellingen verplicht zijn om de energiebesparende maatregelen te rapporteren. Benieuwd of jij die verplichting ook hebt? En wil je weten hoe dat moet? Lees snel verder.
Stap 1: bepaal of je een informatieplicht energiebesparing hebt
Laten we beginnen bij het begin. Allereerst is het belangrijk om te weten of je überhaupt een informatieplicht energiebesparing hebt. Als je jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas – of een equivalent daarvan – verbruikt, ben je verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren. De verplichting om dit te rapporteren krijg je daar gratis bij. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan is dit artikel niet voor jou.
Stap 2: zoek op welke EML voor jou van toepassing is
Als blijkt dat je een informatieplicht energiebesparing hebt, moet je je voorbereiden. Het stappenplan van het RVO helpt je daarbij. Zoek eerst uit welke Erkende Maatregelenlijst (EML) voor jou van toepassing is. Hier vind je de complete Erkende Maatregelenlijst voor de 19 bedrijfstakken. De EML die voor jou van toepassing is, neem je bij het rapporteren als uitgangspunt.
Stap 3: vraag op tijd eHerkenning aan
Je rapporteert de maatregelen in het eLoket van het RVO. Om in te kunnen loggen heb je eerst een eHerkenningsmiddel nodig. De aanvraag hiervan duurt ongeveer twee weken. Per jaar zijn hier (beperkte) kosten aan verbonden. Hiervoor heb je een eHerkenning op niveau eH3 nodig.
Stap 4: log in het op het eLoket
Met het juiste eHerkenningsmodel log je in op het eLoket. Als je nog geen profiel hebt, maak je deze eerst aan. Zodra je een profiel hebt, kan je het formulier ‘Informatieplicht Energiebesparing’ openen. Vul eerst het gedeelte ‘Heb ik een informatieplicht?’ in. Daarna selecteer je je bedrijfstak. Na het invullen krijg je alle erkende maatregelen van je bedrijfstak te zien.
Stap 5: vul de rapportage in
Nu je weet aan welke erkende maatregelen je dient te voldoen, moet je de rapportage invullen. Klik op een maatregel en geef aan of je deze wel of niet hebt uitgevoerd. Geef je aan dat de maatregel wel is uitgevoerd, vertel dan of je dit in zijn geheel of gedeeltelijk hebt gedaan. Als je een alternatieve maatregel hebt uitgevoerd, moet je die omschrijven. Als je aangeeft dat je een maatregel niet hebt uitgevoerd, geef je daar een reden voor.
Alles rapporteren voor de informatieplicht energiebesparing kan veel tijd in beslag nemen. Gelukkig is het mogelijk om de rapportage stapsgewijs en op verschillende momenten uit te voeren. Het systeem slaat je ingevulde gegevens als conceptrapportage op. Je kunt weer verder op een moment dat het jou het beste uitkomt.
Stap 6: dien je rapportage in
Klaar met rapporteren? Dan dien je deze in. Je ontvangt een bevestiging met een referentienummer in je mailbox. Dit referentienummer gebruik je voor vragen en correspondentie. Sinds 2 juli 2019 kan je gemeente of omgevingsdienst jouw rapportage ophalen in het eLoket. Ze gebruiken de informatie uit jouw rapportage om te controleren of je voldoet aan de informatie- en energiebesparingsplicht. Rapporteer op tijd in het eLoket anders kan het bevoegd gezag handhavend optreden en je een dwangsom opleggen.
Hulp nodig bij je rapportage?
Het invullen van deze rapportage is een tijdrovende klus. De genoemde stappen spreken voor zich, maar inhoudelijk kan je nog tegen onduidelijkheden aanlopen. ELIX voorziet je graag van gepaste antwoorden op al je vragen rondom de energiebesparende maatregelen en informatieplicht energiebesparing. Om te beginnen kan je een adviesrapport op maat aanvragen.