Wat is gecontracteerd vermogen en hoe werkt het?
In het kort:
- Gecontracteerd vermogen geldt alleen voor grootverbruikers en bepaalt de maximale stroomcapaciteit die een bedrijf mag gebruiken op het net.
- Reserveren van capaciteit voorkomt netcongestie, maar kan leiden tot hogere kosten bij overschrijding of verspilling bij onderbenutting.
- Optimalisatie tools zoals ELIX Insight helpen bedrijven hun piekverbruik te monitoren en gecontracteerd vermogen efficiënter te benutten, wat kostenbesparingen oplevert.
Gecontracteerd vermogen: misschien heb je de term al eens voorbij zien komen. Maar wat betekent dit precies en wanneer moet je hier rekening mee houden? Zeker als je de energiezaken regelt bij een groot bedrijf, is dit een belangrijk onderwerp. Lees dit artikel om een overzicht te krijgen van wat gecontracteerd vermogen is.
Ben je groot of ben je klein?
Niet elke onderneming heeft te maken met gecontracteerd vermogen. Dit hangt namelijk af van of jouw bedrijf een klein- of grootverbruikersaansluiting heeft.
Als kleinverbruiker heb je een netaansluiting van 3×80 ampère of kleiner. In dat geval heb je geen gecontracteerd vermogen, maar is jouw limiet gewoon de aansluiting die je hebt. Je betaalt dan de kosten van je verbruik via je energieleverancier.
Heb je een netaansluiting groter dan 3×80 ampère? Dan ben jij een grootverbruiker, en heb je dus te maken met gecontracteerd vermogen. De hoogte hiervan hangt af van je verwachte piekvermogen in een jaar. Je piekvermogen laat je maximale energievraag zien, wanneer bijvoorbeeld al jouw apparaten aanstaan.
Wat is gecontracteerd vermogen?
Gecontracteerd vermogen is een afspraak tussen jou en je netbeheerder. In dit contract staat beschreven hoeveel stroomcapaciteit je maximaal mag gebruiken op het net. Simpel gezegd werkt het op dezelfde manier als een gereserveerde plek in het vliegtuig. Jouw geboekte stoel mag je gebruiken, maar de andere stoelen niet. Je netbeheerder is de steward die het allemaal netjes in de gaten houdt.
Voor deze reservering betaal je maandelijks een vaste prijs, ook als je niet al je ruimte op het net inneemt. Dit is dus een verschil met kleinverbruikers, die alleen betalen voor de hoeveelheid energie die ze verbruiken.
Waarom is gecontracteerd vermogen nodig?
Misschien vraag je je wel af waarom het nodig is om capaciteit te reserveren. Kunnen we niet gewoon allemaal ons exacte verbruik betalen? Dat is toch veel makkelijker?
Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar het grotere plaatje. Jouw bedrijf is een van de vele ondernemingen in Nederland die energie nodig hebben om te kunnen blijven draaien. Ons elektriciteitsnet heeft geen oneindig beschikbare capaciteit. Er zit een limiet aan. En met onze groeiende vraag naar energie komen we steeds dichter bij die limiet.
Dit probleem heet netcongestie, oftewel een verstopping op het net wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan het net transporteren kan. Gecontracteerd vermogen is een van de manieren om te voorkomen dat deze verstopping plaatsvindt. Best belangrijk!
Energieverbruik: te hoog of te laag
De hoogte van je afgesproken capaciteit is dus een maandelijks bedrag, vastgelegd in een contract. In een ideale wereld verbruik je maandelijks precies zoveel energie als je gereserveerde capaciteit op het net. Alleen blijkt de realiteit toch vaak iets ingewikkelder te zijn. Hier zijn twee reële scenario’s:
Wat als je meer energie verbruikt dan je gecontracteerd vermogen toelaat?
Als het om gas gaat, kun je een boete verwachten voor het overschrijden van je verbruik. Ook kun je door overschrijding van je maximum verbruik het energienet schaden. De kosten om dit op te lossen zijn dan voor jou. Bij elektriciteit wordt jouw gecontracteerd vermogen automatisch verhoogd. Zo kunnen je maandelijkse kosten ongemerkt groeien.
Wat als je minder energie verbruikt dan je gecontracteerd vermogen?
Zonde! Je betaalt een bedrag voor je gereserveerde capaciteit op het net dat je uiteindelijk niet gebruikt. Dat zie je in het diagram hieronder.
Beide situaties zijn niet ideaal. De vraag wordt dan: hoe zorg je dat je optimaal gebruikmaakt van je afgesproken vermogen?
Slim omgaan met je gecontracteerd vermogen
Bij ELIX hebben we daar iets op bedacht: energiemanagement en monitoring. We monitoren en analyseren je piekbelasting en gaan na hoe dat verschilt van je gecontracteerd vermogen. Hierdoor weet je wat voor jou een optimale hoogte is voor je gecontracteerd vermogen, zodat je je netcapaciteit zo goed mogelijk benut. Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat waarschuwingen ontvangt wanneer je dicht bij je limiet komt, zodat je onnodige kosten voorkomt. Ook geven we je advies hoe je het beste je energieverbruik kunt managen, door bijvoorbeeld pieken in je energieverbruik te verminderen. Zo voorkom je boetes, hoge maandelijkse kosten én kun je je gecontracteerd vermogen optimaal gebruiken.
En dat kun je allemaal op elk moment van de dag inzien. We geven je inzicht in je energiehuishouding, zonder dat je daar zelf tijd en moeite in hoeft te steken.
Meer weten?
Met onze huidige energiesituatie in Nederland is het belangrijk om je energieverbruik te controleren. Zo maak je van de beperkingen juist nieuwe kansen om je bedrijf te verduurzamen. Eerst zien en dan geloven? Dat begrijpen wij. Daarom kun je eerst een gratis advies op maat voor zakelijke energie aanvragen, om te kijken of het bevalt.