Energieopslag bij netcongestie: Morris en het monster – deel 4
Verduurzamen en uitbreiden. Het zijn de wensen van onze fictieve ondernemer Morris die jou waarschijnlijk ook niet onbekend voorkomen. En nu we midden in de energietransitie zitten, is er voor het uitvoeren van die plannen in bijna alle gevallen vooral meer transportcapaciteit nodig. En juist dáár gaat het vaak mis, omdat netcongestie roet in het eten gooit. In dit artikel onderzoeken we hoe energieopslag bij netcongestie een oplossing biedt.
File op het net
Morris runt een productiebedrijf en kent het klappen van de zweep wel. Toch was hij zacht gezegd onaangenaam verrast toen hij contact zocht met zijn netbeheerder: “Meer stroom?! Bekijk het maar! Heb je enig idee hoe vol het elektriciteitsnet daar is? D’r staat nog net geen file! Weet je wat, ik zet je op de wachtlijst. Ben je over een jaar of 5 de eerste. Groeten!”
Die file op het elektriciteitsnet noemen we ook wel netcongestie. In deze serie van artikelen gaan Morris en ELIX samen op zoek naar oplossingen voor dit probleem. Want die zijn er wel degelijk! Morris ontdekte bijvoorbeeld al dat hij:
- zijn capaciteit beter kan benutten;
- kan samenwerken met collega’s;
- een energiemanagementsysteem kan gebruiken.
En daarmee zijn we er gelukkig nog niet, we hebben nog een stuk of 4 mooie oplossingen bedacht! In dit artikel kijken we dus naar de rol van energieopslag bij netcongestie.
Verloren stroom
Steeds meer bedrijven investeren in zakelijke zonnepanelen. Niet gek, als je bedenkt dat er in veel gevallen een groot deel van het eigen verbruik mee gedekt kan worden. En wat er te veel geproduceerd wordt, lever je gewoon terug aan het net. Win-win! Toch?!
Helaas is dat een scenario waar we ons al een tijdje niet meer in bevinden. De terugleververgoeding wordt steeds verder teruggeschroefd, misschien zelfs tot een punt dat je moet betalen om te mogen terugleveren. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Je ziet daarom steeds vaker dat ondernemers hun duurzame opwekinstallatie uitschakelen op momenten van overproductie, zodat ze in ieder geval geen gedoe krijgen met hun netbeheerder.
Wat veel mensen niet weten, is dat het doorgaans onverstandig is om dit zelf te doen. Een zonnestroominstallatie is een stuk complexer dan een lamp, dus je kunt de boel niet zomaar in- en uitschakelen. Het kan juist averechts werken en problemen opleveren met je netbeheerder. Daar komt nog bij dat een uitgeschakelde opwekinstallatie geen stroom opwekt. Morris heeft er een duidelijk oordeel over: “Da’s gewoon zonde.”
De voordelen van energieopslag bij netcongestie
Morris zit in een situatie waarin hij binnen een bestaande aansluiting wil uitbreiden en verduurzamen, maar nul op het rekest krijgt van de netbeheerder als het gaat om het verzwaren van zijn aansluiting. Een vergelijkbare situatie zie je steeds vaker ontstaan bij ondernemers die een nieuwe aansluiting aanvragen in een gebied met netcongestie, en ook daarbij niet hoeven rekenen op de medewerking van de netbeheerder. Natuurlijk niet uit onwil, maar wel uit onmacht. Er wordt hard gewerkt aan het oplossen van netcongestie, maar de verwachting is dat het zeker nog 10 jaar duurt voordat netcongestie echt verleden tijd is.
Hoe is energieopslag bij netcongestie dan een oplossing? Dat kan op verschillende manieren.
Energieopslag voor extra capaciteit
Ten eerste kan een zakelijke batterij zorgen voor extra capaciteit. Stel dat je nu tijdens piekbelastingen tegen de grenzen van je bestaande energieaansluiting loopt, dan kan energieopslag ervoor zorgen dat je beter met deze pieken om kunt gaan. Simpel gezegd sla je stroom op tijdens momenten dat je minder verbruikt, om het vervolgens te gebruiken als er een stroompiek aankomt. We zien steeds meer bedrijven die hierdoor bijvoorbeeld wel die extra machine of productielijn kunnen laten draaien.
Energieopslag in combinatie met zonnepanelen
Een andere toepassing van energieopslag zien we in combinatie met het zelf opwekken van stroom via een zonnestroominstallatie. Dit is bijvoorbeeld interessant als je helemaal geen aansluiting kunt krijgen, of overtollige zonnestroom niet mag terugleveren van je netbeheerder.
In het eerste geval zorgen de zonnepanelen ervoor dat je je eigen verbruik zoveel mogelijk dekt. Tijdens momenten van overproductie laad je de batterij op, om die stroom vervolgens te gebruiken op momenten dat je zelf te weinig opwekt. Afhankelijk van jouw situatie is het mogelijk nog wel nodig om ook af en toe een generator in te schakelen, maar het biedt dus wel mooie perspectieven als je geen aansluiting krijgt.
In het tweede geval kun je de overtollige zonnestroom opslaan in je batterij, om het vervolgens te verkopen als de vraag hoger is dan het aanbod. Je voorkomt zo niet alleen terugleverboetes, maar verdient waarschijnlijk zelfs meer dan wat je aan terugleververgoeding mist!
Zelfs als je wel mag terugleveren van je netbeheerder, is dit een interessant verdienmodel: je slaat goedkope stroom op, om het vervolgens te verkopen als de prijzen gestegen zijn. In de meeste gevallen kan dit volledig voor je geautomatiseerd worden.
Energieopslag en laadpleinen
Energieopslag wordt steeds vaker gecombineerd met de realisatie en exploitatie van laadpleinen. Voor een deel is de aanleg van laadpalen bij kantoorpanden een verplichting, maar steeds vaker is het ook pure noodzaak om je elektrische wagenpark op de weg te houden. Het probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen, is dat de momenten van opwekpieken vaak niet overeenkomen met gebruikspieken: bestelbussen en vrachtwagens rijden rond als de zon schijnt, en staan ‘s nachts stil. Combineer je een laadplein met energieopslag, dan tackle je dit probleem als een vakkundige rugby-speler.
Daarnaast kan energieopslag het realiseren van laadpunten mogelijk maken, ook als je te weinig capaciteit hebt in een gebied met netcongestie. “Mijn vader zou dat een win-win-situatie noemen!’, vertelt Morris.
Energieopslag van ELIX
Bij ELIX passen we energieopslag bij netcongestie steeds vaker toe als ondernemers in de knel dreigen te komen. Omdat de prijs van energieopslag steeds verder daalt, wordt de businesscase bovendien steeds eerder rendabel. Vaak is het voor een rendabele businesscase wel nodig dat er een combinatie van uitdagingen is, dus zowel beperkte capaciteit als eigen opwek en de bereidheid om te handelen via energieopslag.
Heb jij te maken met een situatie zoals Morris en heb je wel oren naar energieopslag bij netcongestie als mooie oplossing? Dan hebben we goed nieuws: ELIX geeft je een gratis advies op maat om de commerciële haalbaarheid van zakelijke batterijen te toetsen. En om dan maar weer even terug te komen op de wijze woorden van onze fictieve ondernemer Morris: “Een gratis advies op maat laten liggen? Da’s zonde!”
In een volgend artikel kijken we met Morris naar de manier waarop energiebesparing kan helpen bij het oplossen van netcongestie!
