Energiemanagementsysteem bij netcongestie: Morris en het monster – deel 3

Onze fictieve ondernemer Morris van productiebedrijf MaakHet B.V., zit met een uitdaging. Hij wil investeren om zijn bedrijf uit te breiden en te verduurzamen, maar daarvoor heeft hij meer stroom nodig. En toen hij aanklopte bij de netbeheerder, kreeg hij te horen dat dat er voorlopig niet in zit: Morris onderneemt in een gebied waar het lelijke monster netcongestie rondwaart!

Door de problemen die hierdoor op het elektriciteitsnet dreigen te ontstaan, heeft de netbeheerder besloten om voorlopig geen nieuwe of uitbreidingen van bestaande aansluitingen toe te staan. Pas als ze het net verzwaard hebben, kan dat weer. En hoe lang dat nog duurt? Dat vroeg Morris zich ook af: “Och, dat weten we niet. Twee jaar? Vijf jaar? Wacht maar gewoon rustig af, we nemen wel weer contact met u op als het zover is.”

En daar kan Morris natuurlijk niks mee. Daarom is hij samen met ons op zoek naar andere oplossingen voor netcongestie. Eerder heeft hij al ontdekt hoe hij zijn capaciteit beter kan benutten en op welke manier samenwerken met collega’s hem verder kan helpen. Nu gaan we kijken op welke manier een energiemanagementsysteem (EMS) een oplossing biedt bij netcongestie!

Wat is een energiemanagementsysteem?

Morris was in eerste instantie niet zo enthousiast, over “weer een of ander duur systeem dat toch alleen maar kapot kan gaan”. Maar toen hoorde hij via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat de terugverdientijd van een energiemanagementsysteem meestal maar 1 jaar is!

Maar wat ís een energiemanagementsysteem nu precies? Simpel: een overkoepelend systeem dat het energieverbruik binnen je gebouwen of bedrijf meet. Vervolgens kan een EMS bijvoorbeeld een alarm af laten gaan bij afwijkend verbruik, en krijg je elke maand rapportages met relevante overzichten.

Een energiemanagementsysteem is vaak een combinatie van hardware en software. Aan de ene kant is er hardware nodig om daadwerkelijke metingen uit te kunnen voeren. Dit kunnen sensoren of meters zijn. De software is nodig om de data te analyseren en jou toegang te geven tot een dashboard. Op basis van dit dashboard kun je vervolgens bijsturen, en bijvoorbeeld bepaalde machines eerder uitzetten of sensoren voor je verlichting installeren.

Wat levert een energiemanagementsysteem op?

Als zo’n energiemanagementsysteem maar een jaartje hoeft te draaien om zichzelf terug te verdienen, moet het dus wel wat opleveren. Hoe zit dat dan, vraagt Morris zich af?

Een van de belangrijkste inzichten die je kunt krijgen met een EMS, is de stroom die je ongemerkt verbruikt. Dit zogenaamde sluipverbruik kan serieus in de papieren lopen, terwijl je het niet eens doorhebt! Met een energiemanagementsysteem zie je precies waar het sluipverbruik zit, zodat je er direct korte metten mee kunt maken. 

De alarmen die je in kunt stellen met een energiemanagementsysteem hebben een vergelijkbare functie: als een energiemanagementsysteem een afwijking in je verbruik ziet, krijg je direct een seintje. Een machine met een defect kan bijvoorbeeld eerst meer stroom gaan verbruiken voordat er daadwerkelijk een storing optreedt. En wek je zelf stroom op met een zonnestroominstallatie, dan krijg je met een EMS ook direct een seintje als daar iets opvallends gebeurt.

Een goed energiemanagementsysteem vergelijkt de data uit jouw gebouwen ook met andere databronnen. Zo zie je bijvoorbeeld of je gasverbruik in lijn afneemt met de buitentemperatuur. En uit de maandelijkse rapporten kun jij eenvoudig zelf conclusies trekken.

Leuk en aardig, maar hoe is een energiemanagementsysteem een oplossing voor netcongestie?

Terug naar de uitdaging van Morris: hij wil zijn bedrijf laten groeien en verduurzamen. Voor de groei heeft hij meer stroom nodig, maar die ruimte is er niet op het elektriciteitsnet. Daar kan een EMS gelukkig bij ondersteunen. Bovendien helpt een energiemanagementsysteem ook met het in goede banen leiden van de stroom die zijn zakelijke zonnepanelen opwekken..

Aan de ene kant krijg je met een energiemanagementsysteem inzicht in je huidige verbruik. Met behulp van dit inzicht is het mogelijk om gericht je gas- en stroomverbruik te verlagen. Bijvoorbeeld door sluimerverbruik terug te dringen, of te ontdekken dat het tóch wel erg handig is om te investeren in ledverlichting. En zo zijn er nog vele voorbeelden van kleine en grote besparingen. 

Wat dat oplevert? Simpel: meer ruimte binnen je bestaande aansluitingen. Zo is een uitbreiding, waar je vaak jarenlang op moet wachten, ineens een stuk minder urgent geworden. 

Maar hoe zit het dan met de verduurzaming? Met een grote zonnestroominstallatie op je dak wil je ook graag terugleveren. En ook dat is in gebieden met netcongestie geen uitgemaakte zaak. Ook hier is een energiemanagementsysteem een interessante toevoeging.

Heb je een zonnestroominstallatie, dan kun je er met een energiemanagementsysteem bij netcongestie voor zorgen dat je de gelijktijdigheid verhoogt. Concreet wordt het mogelijk om de pieken en dalen in je opwek over de pieken en dalen in je verbruik te leggen, en deze meer met elkaar in lijn te brengen. Je kunt dan bijvoorbeeld bedrijfsprocessen die veel stroom vragen verschuiven naar momenten waarop je veel zonnestroom opwekt. 

Niet alleen hoef je hierdoor minder terug te leveren, je verbruikt per slot van rekening meer van je zelf opgewekte stroom, maar het is ook financieel erg voordelig. Je hoeft namelijk minder energie in te kopen, waardoor je investeringen in verduurzaming rendabeler worden.

Energiemanagement en monitoring van ELIX

Morris hoeft er niet lang over na te denken: zo’n energiemanagementsysteem lijkt een prima oplossing voor netcongestie. En hoe mooi is het dat ELIX zelf zo’n energiemanagementsysteem heeft ontwikkeld? Met ELIX Insight profiteer je van al het goede dat een EMS te bieden heeft, en creëer je ruimte op je bestaande aansluitingen voor je verduurzamings- en uitbreidingsplannen. Je kunt alvast een introductiecursus volgen of een gratis demo energiemanagement en monitoring voor jouw organisatie inplannen!

Komt daarmee het verhaal van Morris ten einde? Zeker niet! Er zijn namelijk nog veel meer oplossingen voor netcongestie. In de volgende artikelen kijken we naar de mogelijkheden die batterijen voor energieopslag bieden, op welke manier je energie kunt besparen, welke rol zonnestroom speelt in de strijd tegen netcongestie én welke maatregelen die in de toekomst waarschijnlijk rendabel worden je kunt verwachten. Kortom: genoeg oplossingen voor netcongestie!

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren