DC-laden: wat is het (en wat is het verschil met AC-laden)?
Steeds meer transportbedrijven stappen over op elektrisch rijden. Maar voor die elektrische vrachtwagens is natuurlijk ook laadinfrastructuur nodig. Je kunt e-trucks laden op twee manieren: DC-laden en AC-laden. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen die twee en wanneer je het beste voor DC-laden of AC-laden kunt kiezen.
Wisselstroom en gelijkstroom
Om uit te leggen wat DC-laden is, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen wisselstroom en gelijkstroom. Wisselstroom is de soort stroom die we krijgen vanuit een stopcontact. Bij een stopcontact wisselt de stroomrichting, vandaar de term wisselstroom. Hoe vaak dit gebeurt verschilt per continent, maar in Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde.
Gelijkstroom is stroom die maar een kant op gaat. Dit soort stroom zie je in oplaadbare batterijen, zoals die van een elektrische vrachtwagen. Het elektriciteitsnet levert alleen maar wisselstroom, dat moet dus nog omgezet worden in gelijkstroom.
Wat is DC-laden?
DC staat voor ‘Direct Current’ en in het Nederlands noemen we dat gelijkstroom. DC-laden wordt dus ook wel gelijkstroomladen genoemd. Bij DC-laden wordt de wisselstroom van het net in de laadpaal omgezet naar DC-stroom.
Dit zorgt ervoor dat het voertuig niet zelf nog de stroom hoeft om te zetten en deze direct kan opslaan in de batterij. De meeste elektrische vrachtwagens hebben wel een ingebouwde omvormer, maar deze wordt dan niet gebruikt. Hierdoor gaat het laden een stuk sneller.
Wat is AC-laden?
AC staat voor ‘Alternating Current’ en dat noemen we in Nederland wisselstroom. Wanneer je met AC laadt, laad je dus met wisselstroom. In tegenstelling tot bij DC-laden, wordt bij AC-laden de omvormer in de vrachtwagen wel gebruikt.
De stroom komt bij het voertuig binnen als wisselstroom en moet dan nog omgezet worden naar gelijkstroom om te zorgen dat de batterij opgeladen kan worden. De omvormer van de vrachtwagen zet de stroom om en de batterij wordt opgeladen.
De omvormers die in elektrische vrachtwagens zitten hebben alleen wel een nadeel, namelijk dat ze maar een beperkt vermogen hebben. Daarom gaat AC-laden een stuk langzamer dan DC-laden.
Ter vergelijking, AC-laders hebben een vermogen tussen de 3,7 kW en 22 kW. DC-laders hebben gemiddeld een vermogen tussen de 50 kW en de 350 kW. En bij laadpalen geldt: hoe hoger het aantal kW, hoe sneller je kan laden. AC-laden is dus een stuk minder snel.
Waardoor wordt de laadsnelheid bepaald?
De laadsnelheid van een elektrisch voertuig wordt niet alleen bepaald door het aantal kW van een laadpaal. Er zijn meerdere factoren die hierbij van belang zijn. We zetten ze voor je op een rijtje.
Het vermogen van een laadpaal
Alhoewel het aantal kW niet de enige factor is, is het wel de belangrijkste factor voor de laadsnelheid. Het aantal kW noemen we ook wel het vermogen van een laadpaal. In theorie is het dus zo: hoe hoger het vermogen, hoe sneller de vrachtwagen opgeladen kan worden. Maar, dan moet het voertuig dat wel aankunnen.
Maximale laadcapaciteit van de vrachtwagen
Niet alle elektrische vrachtwagens hebben dezelfde oplaadcapaciteit. De ene elektrische vrachtwagen kan meer laadvermogen verwerken dan de ander. Sommige vrachtwagens kunnen minder kW aan dan het aantal kW van de laadpaal. Als de vrachtwagen dus een lager vermogen aankan, heb je niks aan een laadpaal met een hoog vermogen en laad je alsnog langzamer.
Temperatuur van de batterij
De batterij van een elektrische vrachtwagen is gevoelig voor kou. In de winter kan een batterij dan ook vaak minder efficiënt stroom opnemen dan wanneer het warmer is. Nieuwere elektrische vrachtwagens hebben gelukkig een systeem dat de kou kan compenseren, maar alsnog is het effect van kou vaak wel te merken.
De netaansluiting
Niet op elke locatie is er genoeg netcapaciteit om het maximale vermogen van de laadpaal te halen. Vaak is het zo dat er bij laadpleinen een zwaardere aansluiting nodig is. Als een laadplein dit heeft, is er niks aan de hand. Heeft een laadplein geen zwaardere netaansluiting? Dan laad je waarschijnlijk met weinig vermogen en kan het langer duren voordat de batterij is opgeladen.
De verschillen tussen DC-laden en AC-laden
Het grootste verschil tussen DC-laden en AC-laden is dus de locatie van de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom. Maar daarnaast zijn er nog wel een aantal belangrijke verschillen. We hebben een overzicht voor je gemaakt:

Je ziet dus dat DC-laden veel sneller is, maar ook hogere kosten heeft. Daarom is het niet altijd slimmer om voor DC-laden te kiezen.
Wanneer kies je voor DC-laden en wanneer voor AC-laden?
Voor veel ondernemers klinkt snel laden aantrekkelijk. Helemaal in het geval van laadinfrastructuur in de transportsector klinkt het als de beste optie. Je kunt snel weer de weg op en verliest zo min mogelijk tijd. Heb je geen haast? Of staan je vrachtwagens toch wel lang stil? Dan kun je misschien beter kiezen voor AC-laden.
Bijvoorbeeld als je als distributiecentrum alleen overdag rijdt naar supermarkten, is AC-laden een goede optie. Als de actieradius van je elektrische vrachtwagens voldoende is om de dag mee door te komen, hoeven ze alleen ’s nachts te laden. En omdat ze dan toch stilstaan op de parkeerplaats, is het niet nodig om snel te kunnen laden.
DC-laden is wel de beste optie als je een heel strak tijdschema hebt. Bijvoorbeeld als je een hoge doorlooptijd hebt. Een voertuig dat lang stilstaat om te laden, levert namelijk dan weinig op.
Hybride laadplein
De keuze tussen AC of DC kan best ingewikkeld zijn. Maar goed nieuws: soms hoef je helemaal niet te kiezen! Het is namelijk ook mogelijk om AC- en DC-laden te combineren, dat wordt ook wel een hybride laadplein genoemd.
Met een hybride laadplein heb je de perfecte combinatie tussen snelladen voor een iets hogere prijs en langzamer laden voor een lagere prijs. De vrachtwagens die toch al lang stilstaan, laad je op met een AC-lader, terwijl andere vrachtwagens die snel weer op de weg moeten kort stilstaan bij een DC-lader.
Zakelijk laadplein
Het realiseren van een zakelijk laadplein bij je eigen bedrijf kan nogal een grote klus lijken, maar is wel erg winstgevend. Of je nu een klein laadplein wilt of een groot hybride laadplein met laadpalen voor elektrische vrachtwagens, bij ELIX willen we je helpen.
Samen kijken we naar de mogelijkheden en brengen we in kaart hoe jij maximaal profiteert van een zakelijk laadplein. Benieuwd wat onze experts voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een offerte op maat aan of download gratis ons e-book over een zakelijk laadplein.
