Capaciteitsbeperkend contract: flexibiliteit in jouw voordeel

In het kort

  • Slim omgaan met capaciteit loont. Een capaciteitsbeperkend contract helpt je bedrijf om tijdelijk minder vermogen af te nemen tijdens piekuren – in ruil voor aantrekkelijke vergoedingen en lagere kosten.
  • Door je verbruik slim te sturen, draag je bij aan de oplossing voor netcongestie én benut je je energie efficiënter. Goed voor je portemonnee én het energienet.
  • Ideaal voor flexibele grootverbruikers: bedrijven die hun processen kunnen verschuiven of energie slim kunnen opslaan (zoals met een batterij), profiteren maximaal van dit contract.

Om het woord ‘beperkend’ sta je als ondernemer waarschijnlijk niet meteen te springen. Niet gek, want het woord heeft vaak een negatieve lading. Dat hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn. We gaan het namelijk hebben over een capaciteitsbeperkend contract, waarin een tijdelijke maximumcapaciteit vastgelegd wordt. Waarom zo’n contract voordelig en interessant kan zijn, ontdek je in dit artikel.

Wat is een capaciteitsbeperkend contract?

Zoals de naam al weggeeft, is een capaciteitsbeperkend contract een contract tussen jou en je netbeheerder waarin je afname- en teruglevercapaciteit begrensd is. Als ondernemer klinkt het misschien alsof dat wel erg ver gaat, maar dat hoeft niet zo te zijn. De beperking is namelijk maar tijdelijk, en kan je juist veel opleveren. Het doel van dit contract is om ons overbelaste energienet efficiënter te gebruiken.

Tijdsgebonden capaciteitsbeperkend contract

Er zijn twee vormen van het capaciteitsbeperkend contract. Ten eerste kun je kiezen voor een vaste periode met verminderde capaciteit

Als voorbeeld: een metaalbewerkingsbedrijf heeft normaal een gecontracteerd vermogen van 600 kW. Dit houdt in dat ze 600 kW op het net gereserveerd hebben. Het metaalbewerkingsbedrijf bevindt zich in een gebied waar netcongestie een groot probleem is, specifiek tussen 9:00 en 11:00 elke ochtend. 

Het bedrijf is in staat om de zwaarste bewerkingsmachines na deze drukke tijden op te starten, en spreekt daarom met de netbeheerder af dat ze tussen 9:00 en 11:00 maximaal 400 kW afnemen. Als beloning voor het ontlasten van het net tijdens een piekmoment, krijgt het bedrijf korting op hun energiecontract.

Contract op afroep

Ten tweede is er ook een contract waarin je vastlegt dat je je verbruik of opwek aanpast wanneer er een piek op het net verwacht wordt. Dit hoor je minimaal een dag van tevoren van je netbeheerder. Afspraken over hoeveel kWh je inlevert op bepaalde momenten onderhandel je met je netbeheerder. 

Ter illustriatie: een koelcentrum voor groente en fruit bevindt zich in een ander gebied met netcongestie. Het continue verbruik ligt rond de 750 kW, en het piekverbruik is 800 kW. De beheerder van het koelcentrum spreekt af met de netbeheerder dat op maximaal 30 kalenderdagen per jaar het gecontracteerd vermogen tijdelijk mag worden verlaagd naar 500 kW. Ongeacht of deze 30 dagen nu wel of niet ingezet worden, ontvangt het koelcentrum een vergoeding voor het ‘stand-by’ staan. 

Bovengenoemde bedrijven zijn voorbeelden van wat je afspreekt in een capaciteitsbeperkend contract. Op basis van de behoeften en mogelijkheden van jouw bedrijf maak je daarbij passende afspraken.

Een capaciteitsbeperkend contract hoeft geen beperking te zijn: dit zijn de voordelen

De reden om niet te kiezen voor een capaciteitsbeperkend contract ligt voor de hand, namelijk het verlies van stabiliteit. Maar wat zijn de positieve overwegingen om wel te kiezen voor een capaciteitsbeperkend contract? 

Efficiënter energiegebruik

Je kent het riedeltje wel: energieverbruik is een probleem en als ondernemer moet je verduurzamen. De beste manier om dit te doen is door effectief om te gaan met je energiecapaciteit. 

Een capaciteitsbeperkend contract geeft jou het duwtje in de rug om te onderzoeken hoe je bedrijf het beste met beschikbare energie om kan gaan. Hoe ziet dit eruit? Laadt bijvoorbeeld je elektrische vrachtwagens of elektrische machines ‘s avonds van 19:00 tot 22:00 op, in plaats van op drukkere momenten. Voordelig voor jou én het net.

Vergoeding als beloning

Wanneer je kiest voor een capaciteitsbeperkend contract, geef je een klein stuk van je energiezekerheid op. Hiervoor wordt je goed beloond, want je krijgt niet alleen een maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. Elke keer dat de netbeheerder gebruikmaakt van je flexibiliteit, krijg je namelijk ook nog een zogenaamde restrictievergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van hoevaak en hoelang de netbeheerder een beroep doet op jouw flexibiliteit. 

Deze twee vergoedingen maken de keuze voor een capaciteitsbeperkend contract een stuk aantrekkelijker!

Meedoen in de strijd tegen netcongestie

Netcongestie is een van de grootste uitdagingen van de huidige energiemarkt, en als ondernemer merk je dat ook. Of je nu wilt uitbreiden en een zwaardere aansluiting niet mogelijk is, of dat je niet kan terugleveren: netcongestie is linksom of rechtsom een probleem.

Met een capaciteitsbeperkend contract doe je mee in de strijd tegen netcongestie. Door piekmomenten te verminderen, ontlast jij het net. En als iedereen dat zou doen, zou netcongestie een veel minder groot probleem zijn!

Zonder stroom zitten, dat wil je toch niet?

De voordelen van een capaciteitsbeperkend contract zijn aantrekkelijk, maar ook voor de nadelen is er een oplossing. Om te voorkomen dat je bedrijfsprocessen erg beperkt worden tijdens piekmomenten of tijdens afgesproken tijden, kun je goed gebruikmaken van een batterij voor energieopslag

In zo’n batterij sla je energie die je vervolgens inzet tijdens piekmomenten. Deze energie kan je zelf opwekken door zakelijke zonnepanelen, maar kun je ook inslaan op momenten dat de energie goedkoop, of de prijs zelfs negatief is. 

Door het inzetten van een batterij kun je genieten van de voordelen van een capaciteitsbeperkend contract zonder je zorgen te maken over verminderde capaciteit. Mooie deal, toch?

Voor wie is een capaciteitsbeperkend contract?

Grootverbruikers die hun energieverbruik goed kunnen monitoren en flexibel met energie omgaan hebben baat bij een capaciteitsbeperkend energiecontract. Dit betekent dat je eventueel je bedrijfsprocessen op andere tijden uitvoert. 

Om dat voor elkaar te krijgen, moet je je energie slim kunnen sturen. Dat is niet alleen nodig om te kunnen profiteren van een capaciteitsbeperkend contract, maar zal in de toekomst sowieso essentieel worden. 

Ben je na het lezen benieuwd of een capaciteitsbeperkend contract iets is voor jouw bedrijf? Dat snappen we helemaal. Het is een relatief nieuw onderwerp en roept waarschijnlijk nog de nodige vragen op. Bovendien vraagt het slim sturen van energie ook om de nodige aanpassingen en tijd, twee dingen waar je waarschijnlijk niet altijd ruimte voor hebt.

Geen zorgen, want hier komt onze expertise goed van pas. ELIX gaat graag met je om tafel om te kijken wat de kansen en mogelijkheden zijn op het gebied van een flexibele energiehuishouding. Zo pluk je de vruchten van een capaciteitsbeperkend contract: efficiënter omgaan met zakelijke energie, minder netcongestie en flinke financiële beloningen voor je flexibiliteit. En bovendien ben je klaar voor de toekomst!

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren