Alles over de levensduur van een batterij voor energieopslag

In het kort:

  • Grote batterijen voor energieopslag hebben twee belangrijke voordelen: het voorkomen van netcongestie en geld verdienen door te handelen op de energiemarkt.
  • De levensduur van een batterij hangt af van de technologie, het aantal cycli en de gebruikersintensiteit.
  • Je kunt de levensduur van je batterij optimaliseren door slim laadgedrag, goed onderhoud en behouden van de juiste temperatuur.

Ken je dat nare gevoel dat je telefoon of laptop precies op het verkeerde moment uitvalt omdat de accu leeg is? Vast wel. Door constant opnieuw opladen gaat de levensduur van zo’n batterij uiteindelijk achteruit. Bij de ene telefoon gaat dat sneller dan bij de andere. Maar hoe zit dat eigenlijk met de levensduur van een batterij die je energie opslaat? Daar kun je in dit artikel alles over lezen.

Grote batterijen: wat zijn het en wat kun je ermee?

Allereerst een korte uitleg wat grote batterijen zijn en waarom ze voor jouw bedrijf goed nieuws kunnen betekenen. Bekijk daarvoor onderstaande video of lees de hoofdlijnen eronder.

Grote batterijen slaan je eigen opgewekte duurzame energie op en geven die energie vervolgens weer vrij als er weinig stroom beschikbaar is. Deze manier van energieopslag geeft een aantal interessante voordelen. Je kunt op twee manieren geld verdienen met zakelijke energieopslag.

1: Het voorkomen van netcongestie, oftewel file op het elektriciteitsnet

Bij netcongestie is de vraag naar energie groter dan wat de markt kan bieden. Hierdoor ontstaat op sommige delen van het elektriciteitsnet een tekort aan transportcapaciteit. Door dat tekort kunnen sommige bedrijven geen grotere netaansluiting meer krijgen, waardoor uitbreiden lastig wordt. Deze problemen kun je omzeilen door je eigen opgewekte energie op te slaan in je batterij en die vervolgens te gebruiken in tijden van drukte op het net. Zo heb jij geen problemen tijdens piekmomenten waar andere bedrijven dat wel hebben. Dat is regie over je energie!

Kun je op jouw locatie geen zonnestroom meer terugleveren? Dan behaal je dubbel voordeel. De zonnestroom die je zelf niet direct verbruikt, hoeft dan niet meer de prullenbak in, maar draagt via je batterij alsnog bij aan een gunstige businesscase.

2: Geld verdienen door te handelen op de energiemarkten

Hoe werkt handelen op de energiemarkt? Als de stroomprijs laag is, koop je extra stroom en sla je die op in je batterij. Vervolgens verkoop je dit weer als de prijzen hoog zijn en zo maak je winst. Daarnaast kun je ook een vergoeding ontvangen als je meehelpt aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Dit doe je door je opgeslagen groene energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet als daar een tekort, oftewel onbalans is.

Levensduur van een batterij: hier moet je rekening mee houden

De levensduur van je batterij heeft alles te maken met de batterijconditie, ook wel de technische staat van de batterij. Dit wordt uitgedrukt in procenten. Om deze conditie te beoordelen kijken we naar de techniek, het aantal cycli van de batterij en hoe intensief deze gebruikt wordt. Los van dit alles gelden er een paar vuistregels voor de levensduur van grote batterijen:

  • Batterijen worden onvoorspelbaar als de batterijconditie minder dan 75% is. 
  • Een batterij kan een bepaald aantal cycli mee. Daarna is een juiste werking niet meer gegarandeerd.
  • Elke batterij zal na 10 jaar dusdanig gedegradeerd zijn dat hij niet meer kan worden gebruikt. Ook als hij niet actief wordt geladen en ontladen.

Technologie 

Het materiaal waar je batterij van gemaakt is, heeft invloed op de levensduur. Lithium-ijzerfosfaat is van hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld het traditionele lithium-ion en gaat daarom langer mee. Een nieuwere techniek, namelijk zoutwaterbatterijen, is een veilig en recyclebaar systeem dat gebruik maakt van niet-giftige stoffen. Deze gaan lang mee, namelijk gemiddeld 20 jaar, maar zijn voorlopig nog niet geschikt voor bedrijven.

Cycli

Eén cyclus is een volledige oplading en ontlading van je batterij. Het aantal cycli verschilt per batterij. Zo heeft de ene batterij een capaciteit van 500 cycli, maar de ander wel 6000. Voor dit verschil betaal je ook: hoe meer cycli, des te duurder de batterij. Aan de andere kant gaat de batterij dan wel veel langer mee. 

Gebruiksintensiteit 

Het laatste element dat de levensduur van je batterij voor energieopslag beïnvloedt, is de mate waarin deze gebruikt wordt. Dit gaat hand in hand met het vorige punt over de cycli. Hoe vaker jij je batterij oplaadt en weer ontlaadt, hoe sneller je capaciteit afneemt. Naast de mate waarin jij je batterij gebruikt, is ook de manier waarop je hem gebruikt belangrijk.

Als we deze drie factoren bij elkaar voegen, kom je zo ongeveer op onderstaande formule en berekening uit. Houd hierbij rekening met dat de uiteindelijke levensduur dus afhangt van de eerder genoemde variabelen. Daarom kan het zijn dat jouw accu een kortere of langere levensduur heeft dan een andere.

Levensduur van een batterij voor energieopslag

Kan je de levensduur van je batterij verlengen?

Ook al is het een gegeven dat een batterij na ongeveer 10 jaar sowieso het loodje legt, kun je een aantal stappen nemen om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. 

Hoofd koel houden

De temperatuur waarin de grote batterij zich bevindt, heeft invloed op de conditie van de accu. Hitte kan een negatief effect hebben op de chemische samenstelling van een batterij. Zorg er daarom voor dat de batterij niet bij een warmtebron geplaatst wordt. Aan de andere kant is het sterk af te raden een batterij bij een hele lage temperatuur, zo onder het vriespunt, op te laden. Sommige batterijproducenten hebben dit automatisch opgelost door een interne ventilator én verwarmingselement toe te voegen.

Laadgedrag: gedraag je!

Als je strategisch omgaat met het laden en ontladen van je batterij kun je meehelpen aan een langere levensduur van je grote batterij. Hierbij zijn de volgende twee elementen van belang: de DoD, Depth of Discharge, en volledige oplading.

Diepte van ontlading

De DoD staat voor de diepte van een ontlading van je batterij ten opzichte van de volledige capaciteit. Het wordt aangeraden om dit percentage niet te laag te laten komen, omdat dit druk geeft op de batterij.

Volledige oplading

Zorg ervoor dat je batterij niet langere tijd volgeladen blijft, dit is slecht voor de batterij. Dat komt omdat chemische processen in de batterij aangetast worden bij langdurige volledige oplading. 

Voor veel batterijen ligt de optimale laadstatus tussen de 20% en 80%. Bij sommige batterijen kun je met een slimme functie hiervoor laadparameters instellen, zodat het opladen goed geregeld wordt.

Onderhoud

Last but not least, het goed onderhouden van je batterij heeft een positief effect op de levensduur ervan. Laat je batterij regelmatig controleren door een specialist en houd software-updates bij. Check ook op tekenen van slijtage of schade en laat dit meteen repareren.

Investeren in grote batterijen, de moeite waard?

Door dit artikel weet je meer over de levensduur van een batterij voor energieopslag. Het aanschaffen van een batterij is en blijft een flinke investering, daarom is het goed om in je afweging de levensduur en de terugverdientijd mee te nemen. Door snelle ontwikkelingen in de technologie is de terugverdientijd nu gedaald tot 4 à 5 jaar. Wil je meer weten over wat een investering in een zakelijke batterij voor energieopslag kan betekenen voor jouw bedrijf, vraag dan een gratis advies aan.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken