Peakshaving met zakelijke batterijen: wat is het en hoe werkt het?

In het kort:

  • Je zet peakshaving met zakelijke batterijen in om pieken in je verbruik te verlagen.
  • Door de pieken te verlagen, blijf je binnen je gecontracteerd vermogen en vermijd je hoge kosten.
  • Voor maximale flexibiliteit en een optimaal rendement combineer je peakshaving met loadshifting.

Als je kiest voor zakelijke batterijen kom je allemaal ingewikkelde termen tegen. Een van deze termen is peakshaving. Klinkt misschien wat technisch, maar dat valt allemaal best mee. Wat peakshaving is, hoe peakshaving met zakelijke batterijen werkt en wat het verschil is met loadshifting, leggen we hier uit.

Wat is peakshaving?

Om te begrijpen wat peakshaving is, is het belangrijk om eerst de term ‘piekvermogen’ scherp te hebben. Op de momenten dat jouw vraag naar energie op een dag het hoogst is, hebben we het over piekvermogen. 

Momenten waarop je de meeste energie verbruikt, komen vooral voor in de ochtend. Al je zakelijke laadpalen zijn in gebruik, je start je productieproces op en slingert zware machines aan.

Je moet wat met die pieken in je energievraag. Want als met die pieken jouw gecontracteerd vermogen overschrijdt, krijg je daar vroeg of laat rekeningen voor op de mat. Dat wil je voorkomen. En daar komt peakshaving met zakelijke batterijen om de hoek kijken. 

Zoals je hieronder in het plaatje ziet, worden de hoogste pieken in het energieverbruik afgevlakt. We noemen dat peakshaving.

Peakshaving met zakelijke batterijen 1024x694

Hoe werkt peakshaving met zakelijke batterijen?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg je er nou voor dat zo’n piek wordt afgevlakt? Dat leggen we je uit. Als je gebruik wilt maken van peakshaving, wordt er een zakelijke batterij ingezet. De samenwerking met een batterij zorgt ervoor dat je de hoogste pieken opvangt met de energie die uit je batterij komt.

De batterij reageert op een zogenaamd energiemanagementsysteem (EMS). Dit systeem voorspelt of detecteert een piekmoment en schakelt dan de batterij aan. De batterij springt dan bij en levert energie. Door energie uit je batterij te gebruiken, ga je niet over je gecontracteerd vermogen heen.

Wanneer er geen piekmomenten zijn, kan de batterij weer worden opgeladen. Ook is het slim om de batterij op te laden wanneer de energieprijs laag of zelfs negatief is. Dan word je namelijk betaald om je batterij op te laden!

Het fijne aan peakshaving met zakelijke batterijen? Vaak gebeurt het allemaal zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Een doorsnee EMS kan vrijwel direct ingrijpen wanneer er een piekmoment aan dreigt te komen. Sommige energiemanagementsystemen zijn zelfs zo ontwikkeld dat ze het verbruikspatroon van je bedrijf herkennen en dus preventief kunnen handelen. 

Wat zijn de voordelen van peakshaving met zakelijke batterijen? 

Naast dat peakshaving zorgt dat je binnen je gecontracteerde vermogen blijft, heeft het ook veel voordelen voor jou! We zetten een paar van deze voordelen voor je op een rijtje. 

Minder geld betalen voor gecontracteerd vermogen

Ben je een grootverbruiker? Dan heb je te maken met een gecontracteerd vermogen. Het gecontracteerde vermogen is een contract met je netbeheerder over hoeveel stroomcapaciteit je maximaal van het net mag afnemen. 

Hoeveel capaciteit je mag afnemen, bepaalt welk bedrag jij aan je netbeheerder betaalt. Heb je vaak grote pieken in je verbruik? Dan moet je dus een hoog gecontracteerd vermogen hebben. Terwijl je dat maximale vermogen over het grootste gedeelte van de dag eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Omdat je wel voor dat hoge maximale vermogen betaalt, is het gunstig om de hoge pieken uit je energievraag te halen. Dat doe je dus met peakshaving. Je hebt daardoor de hele dag door voldoende aan een lager gecontracteerd vermogen. En dat zie je terug in je energierekening!

Negatieve gevolgen van netcongestie voorkomen

Het elektriciteitsnet is vol. Eerst had alleen de Randstad hier last van, maar inmiddels heeft vrijwel heel Nederland ermee te maken. Dat noemen we netcongestie. Een gevolg hiervan is dat je bijvoorbeeld geen zwaardere netaansluiting meer krijgt, terwijl je die misschien wel nodig hebt om uit te kunnen breiden of te verduurzamen. 

Dankzij peakshaving heb je geen zwaardere aansluiting nodig. De batterij vangt het extra verbruik eenvoudig op. Verbruik je een paar uur minder energie, zoals in de nacht, laad je de batterij weer op. Op deze manier ben je niet afhankelijk van zakelijke netverzwaring om te voorzien in je energievraag. 

Verschil peakshaving en loadshifting

Op het eerste gezicht lijken peakshaving en loadshifting erg op elkaar. Maar het zijn twee hele verschillende processen. Om het verschil duidelijk te kunnen schetsen, leggen we eerst even uit wat loadshifting is. 

Bij loadshifting is het doel om het energieverbruik te verplaatsen naar een ander moment van de dag. Je verschuift een gedeelte van je energieverbruik van de piekuren naar de daluren.

Bij peakshaving is het doel dus het verminderen van de hoge plotselinge pieken in je energieverbruik. Op de zogenaamde piekmomenten schakel je je zakelijke batterij in. 

Om het verschil nog iets duidelijker te maken, hebben we een voorbeeld voor je. Stel je hebt elke middag een verbruikspiek van 400 kW, maar je hebt maar een gecontracteerd vermogen van 350 kW. Door die piek met je zakelijke batterij op te vangen, blijft je netbelasting onder de 350 kW. Dan maak je gebruik van peakshaving met zakelijke batterijen. 

Wil je zorgen dat grote productieprocessen van je bedrijf plaatsvinden wanneer er in de rest van het pand minder stroom wordt verbruikt? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de productie om 11:00 uur te starten, in plaats van om 9:00 uur. Zo ontwijk je de hoge verbruikspiek in de ochtend, zonder dat je een batterij hoeft toe te passen. Dit noemen we loadshifting. 

Combineren van loadshifting en peakshaving met zakelijke batterijen

In de praktijk hoef je niet te kiezen tussen peakshaving en loadshifting. De toepassingen sluiten elkaar niet uit. Sterker nog, in de meeste gevallen combineer je peakshifting en loadshifting. 

Vaak probeer je eerst het energieverbruik te verplaatsen naar een ander moment van de dag. Levert dat niet genoeg op? Dan schakel je de batterij in. 

Energieopslag bij ELIX

De ene na de andere ondernemer investeert in zakelijke batterijen. Peakshaving met zakelijke batterijen is namelijk niet de enige manier waarop je voordeel kunt halen uit energieopslag. 

Je realiseert met de investering in energieopslag bij netcongestie bijvoorbeeld een goede basis voor een sterke oplossing. En als je zakelijke zonnepanelen hebt, kun je het rendement van je zonnestroominstallatie verhogen met energieopslag. 

Wil je een beter beeld van hoe jij profiteert van peakshaving met zakelijke batterijen? Of ben je benieuwd welke andere mogelijkheden je hebt? Lees ons e-book om er een indruk van te krijgen of laat onze experts een uitgebreide businesscase voor zakelijke batterijen uitwerken.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken