ZonBalans: terugleveren ondanks netcongestie
In het kort:
- ZonBalans is een initiatief van netbeheerder Enexis. Het helpt ondernemers om hun overschot aan opgewekte energie terug te leveren aan het net, ondanks de uitdagingen van netcongestie.
- Naast financiële voordelen biedt ZonBalans slimme teruglevering, automatische aanpassing van de energie-invoer en draagt het bij aan een duurzamer net.
Heb je net geïnvesteerd in zakelijke zonnepanelen, kun je je opgewekte energie niet terugleveren. Erg vervelend. Het is vast niet de eerste keer dat netcongestie je plannen dwarsboomt. Gelukkig heeft netbeheerder Enexis hier iets op bedacht: ZonBalans. Lees dit artikel om erachter te komen wat het is, en wat het eventueel voor jouw onderneming kan betekenen.
Wat is ZonBalans?
Het Nederlandse stroomnet raakt voller en voller. Veel bedrijven ervaren uitdagingen bij het terugleveren van energie. Negen van de tien keer komt dit door netcongestie. Er kan daardoor maar beperkt elektriciteit worden afgenomen of teruggeleverd aan het net. Het ziet ernaar uit dat dit probleem nog wel even blijft bestaan. Naar verwachting blijft netcongestie de komende 10 tot 20 jaar nog wel een uitdaging.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om netcongestie tegen te gaan. Een van die mogelijkheden is ZonBalans, een initiatief van regionale netbeheerder Enexis. Met ZonBalans kun je je overschot aan zonne-energie toch terugleveren aan het net. Dit gebeurt door de teruglevering af te stemmen op de belasting van het elektriciteitsnet.
Tijdens zonnige uren mag je minder terugleveren, omdat het net dan al zwaar belast is en er weinig ruimte overblijft voor jouw zonnestroom. Op een bewolkte dag is die belasting juist lager, waardoor er nog wel energie kan worden teruggeleverd.
Actie in plaats van wachten
ZonBalans is een slimme oplossing voor bedrijven die op de wachtlijst staan om hun overtollige zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Misschien ben je al jaren aan het wachten om een deel van je opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Gelukkig kunnen sommige bedrijven de wachttijd omzeilen.
Sta je op de wachtlijst, is je aansluiting 1750 kVA of kleiner, en valt je locatie binnen het werkgebied van netbeheerder Enexis? Dan kan ZonBalans een goede oplossing voor je zijn. Val je buiten deze criteria? Er zijn ook andere oplossingen voor netcongestie. Daar lees je verderop in dit artikel meer over.
Hoe werkt ZonBalans?
Met ZonBalans wordt je teruglevering aan het net automatisch aangepast aan de zonkracht, oftewel de intensiteit van de zon. Dit werkt met behulp van een zonsensor en een controller. De zonsensor meet de zonkracht. Is de zonkracht 50% of lager? Dan is er nog ruimte op het net voor jouw niet-gebruikte opgewekte energie. Je mag dan terugleveren binnen je gecontracteerd vermogen.
Is de zonkracht boven de 50%? Dan vermindert de controller de teruglevering automatisch. Hoe hoger de zonkracht, hoe verder de teruglevering wordt afgebouwd. Dit kan tot een zonkracht van 75%. Daarna kan je helemaal niet meer terugleveren.
Als de zonsensor de zonkracht heeft gemeten, wordt deze data doorgestuurd naar de controller. Op basis van het percentage aan zonkracht, bepaalt de controller of en hoeveel energie er kan worden teruggeleverd. Zo kan de netbeheerder toch nog wat teruglevering toestaan, zonder dat het net overbelast raakt. En daar kan jij vervolgens van profiteren!
Om het overzichtelijk te maken, zie je in de onderstaande afbeelding hoe de controller de teruglevering van energie regelt.

Kan ik nu al meedoen?
ZonBalans is niet direct voor iedereen beschikbaar, maar wordt stapsgewijs ingevoerd via inschrijfrondes. Sta je op de wachtlijst bij Enexis voor meer teruglevercapaciteit? Dan ontvang je een uitnodiging zodra er op bepaalde momenten ruimte is op het net.
Per ronde stelt Enexis een beperkte hoeveelheid megawatts beschikbaar. Of je kunt deelnemen, hangt af van jouw plek op de wachtlijst en de beschikbare netcapaciteit. Hoe hoger je op de wachtlijst staat, hoe sneller je kunt meedoen.
Voorwaarden ZonBalans
Om überhaupt mee te doen aan ZonBalans, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet je op de wachtlijst staan voor extra teruglevercapaciteit. Daarnaast moet je bedrijf gevestigd zijn in een gebied waar ZonBalans beschikbaar is.
Om je in te kunnen schrijven voor extra teruglevercapaciteit, heb je het volgende nodig:
- Een netaansluiting van maximaal 1750 kVA
- Directe teruglevercapaciteit (batterijopslag is hiervoor niet toegestaan)
- Een sensor die meet hoeveel zonlicht er is
- Een regelaar waarmee de teruglevering automatisch beheerd kan worden
Het installeren van de benodigde apparatuur kan best ingewikkeld zijn. Bij ELIX staan we klaar om je te helpen. Twijfel je of je in aanmerking komt voor ZonBalans? We kijken graag met je mee en geven je gratis advies op maat voor netcongestie. Daarin kijken we direct welke oplossingen voor netcongestie het best bij jouw situatie passen.
Voordelen ZonBalans
Met ZonBalans kun je op een voordelige manier de kosten van je zonnepanelen terugverdienen en mogelijk zelfs winst maken. Maar naast het financiële voordeel, profiteer je ook op andere gebieden. We zetten alle voordelen op een rijtje:
- Slimme teruglevering: met Zonbalans lever je je zonne-energie terug op momenten dat er ruimte is op het net. Zo kan je tot wel 70% van je overtollige stroom terugleveren, zonder dat het net overbelast raakt.
- Automatisch schakelen: ZonBalans regelt de teruglevering volledig automatisch, dus je hebt er zelf geen gedoe van.
- Je aanvraag blijft geldig: je aanvraag voor extra teruglevercapaciteit blijft gewoon staan en je plek op de wachtlijst verandert niet.
- Bijdragen aan de energietransitie: door mee te doen aan ZonBalans help je mee aan een slimmere verdeling van energie. Zo draag je bij aan een duurzamer stroomnet.
Welke andere opties zijn er?
Naast ZonBalans zijn er nog genoeg andere opties om slimmer om te gaan met netcapaciteit. Ze lijken misschien ingrijpender, maar leveren in veel gevallen ook veel meer op. Met slimme oplossingen profiteer je van een flexibele energiehuishouding. Ook kun je blijven groeien en het maximale uit je investering in zakelijke zonnepanelen halen. Twee van zulke oplossingen zijn zakelijke batterijen of een dynamisch energiesysteem.
Zakelijke batterijen
Energieopslag bij netcongestie komt steeds vaker uit de bus als meest interessante oplossing bij netcongestie. Door zakelijke batterijen te realiseren, kun je de opgewekte zonne-energie die je niet direct kunt gebruiken, tijdelijk opslaan. Die zonnestroom kun je op een later moment gebruiken als je minder opwekt dan verbruikt.
Je omzeilt hiermee niet alleen het probleem van beperkte teruglevercapaciteit, maar sleept ook financiële voordelen binnen. De energie die je opslaat in de batterijen kun je verhandelen op de energiemarkt, bijvoorbeeld op momenten dat de prijzen hoog zijn.
Dynamisch energiesysteem
Met een dynamisch energiesysteem kun je een stuk slimmer met je energie omgaan. Door in real-time op de veranderingen in de energievraag, -aanbod en netcapaciteit te reageren, kun je netcongestie aanpakken.
En dat is niet het enige. Als je bij de netbeheerder kunt aantonen dat je een dynamisch energiesysteem hanteert, is de kans groot dat je eerder in aanmerking komt voor capaciteitstoewijzing.
Slimme oplossingen voor jouw bedrijf
Met ZonBalans kan je energie terugleveren, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Wij installeren de benodigde apparatuur zodat je er zelf niets voor hoeft te doen.
Ben je benieuwd welke oplossingen voor netcongestie jou het meest opleveren? Lees ons e-book om een idee te krijgen van potentiële oplossingen en krijg direct een idee van hoe we jouw optimale oplossing voor netcongestie realiseren.
