Energiebesparing als oplossing bij netcongestie: Morris en het monster – deel 5
Morris, onze fictieve ondernemer, heeft een missie. Omdat hij onderneemt in een gebied waar netcongestie een grote rol speelt, zoekt hij naar allerlei oplossingen om tóch te kunnen uitbreiden en verduurzamen. Zonder al te veel te verklappen, kijken we vandaag naar energiebesparing als oplossing bij netcongestie.
Er kwamen ook al behoorlijk wat andere interessante oplossingen voorbij. Zo ontdekte Morris hoe hij zijn bestaande ruimte op het net beter kan benutten, en wat er mogelijk is als hij met zijn collega’s samenwerkt. We keken samen met Morris ook al naar het nut van een energiemanagementsysteem en de rol van energieopslag in de strijd tegen netcongestie.
Inmiddels zijn we alweer aangekomen bij het vijfde artikel in deze serie over oplossingen voor netcongestie. We gaan het hebben over een lijst die sommige ondernemers de stuipen op het lijf jaagt. Zo ook Morris. Zodra je ‘Erkende Maatregelen Lijst’, zegt, breekt het zweet hem uit! “Maatregelen die ik verplicht moet nemen, terwijl ze me bakken met geld kosten en waarvoor ik dure externe partijen moet inhuren?! Mij niet gezien!”
Het is natuurlijk helemaal zo eng nog niet, die Erkende Maatregelen Lijst (EML). Bovendien staan er allerlei maatregelen op de lijst die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Morris heeft beloofd zijn vooroordelen te laten gaan, zodat we samen kunnen ontdekken hoe het zit met energiebesparing als oplossing bij netcongestie.
EML, wat is dat ook alweer?
In de context van dit artikel gaat het bij energiebesparing over het nemen van kleine maatregelen die op de Erkende Maatregelen Lijst staan. Deze lijst is opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Op de lijst staan allerlei maatregelen die bedrijven verplicht zijn te nemen als ze 50.000 kWh of meer elektra of 25.000 m3 of meer gas verbruiken, mits de maatregelen relevant zijn. Deze verplichting wordt de energiebesparingsplicht genoemd.
Wij ondernemers zijn niet zo van de verplichtingen vanuit de overheid, hè? Gelukkig staan er op de EML stuk voor stuk maatregelen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder, waarmee je dus relatief snel uit de kosten bent en in veel gevallen langere tijd profiteert.
Op de EML staan allerlei maatregelen, waarvan niet alles voor iedereen even relevant is. Je moet zelf bekijken welke maatregel relevant is. En als je besluit een relevante maatregel niet uit te voeren, dan moet je met een alternatieve maatregel net zo veel of meer energie besparen.
Energiebesparing als oplossing bij netcongestie
Morris wil op korte termijn voldoen aan de energiebesparingsplicht, zonder al te veel gedoe en onnodige kosten. “En het moet ook helpen met die ellendige netcongestie waar ik mee zit, kan dat?”. Samen namen we de EML door om te ontdekken of er ook oplossingen voor netcongestie te vinden zijn in combinatie met energiebesparing. En die zijn er zeker!
Omdat de EML behoorlijk uitgebreid is, worden veel ‘kleinere’ maatregelen makkelijk gemist. En dat terwijl je juist met dit soort maatregelen snel verschil kunt maken. Je bespaart energie én benut je capaciteit beter, waardoor uitbreiden of verduurzamen sneller haalbaar wordt.
We laten je graag een aantal maatregelen zien die we ontdekt hebben, zodat jij je niet door de EML hoeft te worstelen. Of het allemaal even relevant is voor jouw bedrijf? Dat moet je zelf beslissen. Of je vraagt het natuurlijk aan een van onze energie-experts!
Kleine maatregelen met grote gevolgen
Morris heeft genoeg gehoord: “Vertel me nu maar wat ik moet doen, dan ga ik er direct mee aan de slag”. Je kunt veel van Morris zeggen, maar niet dat het geen doorpakker is! Laten we kijken naar een aantal voorbeelden van energiebesparing als oplossing bij netcongestie.
Isoleren
Het isoleren van je gebouw is vaak niet al te ingewikkeld en zorgt direct voor merkbare verschillen. Het dak wordt vaak vergeten, terwijl er juist allerlei eenvoudige manieren zijn om het dak van de onder- of bovenkant te isoleren. En heb je het verouderde glas in je pand al vervangen voor HR++glas?
Verlichting
Led is vele malen duurzamer dan andere vormen van verlichting. Vervang je bestaande, verouderde verlichting dus zo snel mogelijk voor moderne ledverlichting. Onderzoek ook of je er met behulp van tijdschakelaars of bewegingssensoren voor kunt zorgen dat er minder onnodig licht brandt.
Perslucht
In zijn productiebedrijf maakt Morris veel gebruik van perslucht. Ook op dit vlak zijn er interessante maatregelen voor energiebesparing die netcongestie helpen op te lossen. Bijvoorbeeld het vergroten van de persluchtbuffer, en het beperken van verlies van perslucht buiten bedrijfstijden met een tijdschakelaar. Ook het investeren in zuinige persluchtgereedschappen maakt een hoop uit.
Stoom
Wordt er binnen jouw bedrijf gebruikgemaakt van stoom? Dan heb je ook mooie kansen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door een rookgas-condensator te gebruiken en ongeïsoleerde delen van de stoomketel en leidingen beter te isoleren.
Serverruimte
Morris’ bedrijf is nergens zonder geavanceerde computertechniek. Daarom is er ook in de serverruimte veel winst te behalen. Een mooi voorbeeld daarvan is het toepassen van een buitenluchtklep voor de koeling van de serverruimte. Of het aanbrengen van een scheidingswand tussen het warme en koudere gedeelte van de dataruimte. Hij kan de warme afvoerlucht zelfs gebruiken in warmtewisselaars, om zo op een efficiënte manier water voor te verwarmen.
Maar wacht, er is meer!
Er staan in totaal meer dan 140 energiebesparende maatregelen op de EML, dus genoeg mogelijkheden om te kiezen voor energiebesparing als oplossing bij netcongestie. We hebben er nu een aantal genoemd die relatief eenvoudig toe te passen zijn én bijdragen aan het oplossen van netcongestie. Maar er zijn nog veel meer ‘kleine’ maatregelen. Bijvoorbeeld op het vlak van ruimteventilatie, terreinverlichting, ruimteverwarming, productkoeling, ovens en ga zo maar door.
We kunnen al deze maatregelen natuurlijk hier uitwerken, maar dan moet je alsnog veel niet-relevante zaken doornemen. Het lijkt ons veel handiger dat we samen eens gaan kijken naar de mogelijkheden, net als we met Morris gedaan hebben.
Want het cliché is ontzettend waar: elke situatie is uniek. Daarom geven we je graag een advies op maat waarin we jouw complete energiesituatie tegen het licht houden. En dat hoeft echt niet te betekenen dat we alles over de kop moeten gooien: met het toepassen van een aantal kleine maatregelen uit de EML komen we vaak al een heel eind, dragen we bij aan het oplossen van netcongestie én ondersteunen we jouw groei- en verduurzamingsplannen.
En dan nu eindelijk naar het wapen dat Morris nog achter de hand heeft: zijn zakelijke zonnestroominstallatie. We nemen Morris mee in het complexe verhaal van netcongestie en zonnepanelen.
