Capaciteit beter benutten bij netcongestie: Morris en het monster – deel 1

Maak kennis met Morris, onze fictieve ondernemer. Hij runt al jarenlang zijn productiebedrijf MaakHet B.V. en kent het klappen van de zweep. Net als veel andere ondernemers is hij bezig met verduurzaming, en gelukkig zit er ook nog gezonde groei in zijn bedrijf. Alles goed en wel, zou je denken. Maar dan komt Morris een monster tegen op zijn pad. In dit artikel lees je hoe Morris dit monster kan verslaan door zijn capaciteit beter te benutten.

Monster op het elektriciteitsnet

We hebben het natuurlijk over het monster op het elektriciteitsnet. Het monster dat ervoor zorgt dat je minder of geen uitbreiding van je elektriciteitsaansluiting krijgt, het monster dat jouw verduurzamingsplannen in de weg staat. Het monster dat netcongestie heet!

Netcongestie kun je zien als file op het elektriciteitsnet. Steeds vaker dreigt er te veel stroom vervoerd te moeten worden, waardoor netbeheerders op de rem trappen. De oplossing lijkt simpel: uitbreiden dat elektriciteitsnet! Helaas neemt dat nog jaren in beslag, en dus krijgt Morris net als zoveel andere ondernemers het deksel op zijn neus: “Uitbreidingsplannen? Zonnepanelen? Laadpalen? Sorry, meneer. Zet die plannen maar even in de ijskast. We zetten je op de wachtlijst, en nemen over een jaar of 5 wel weer contact met je op!”

Maar als je één ding kunt zeggen over Morris, en de vele andere ondernemers in ons land die de boel draaiende houden, is het wel dat hij zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Dat hoeft ook niet, want er zijn allerlei creatieve oplossingen waarmee we samen, als koene ridders, het netcongestie-monster kunnen verslaan. We gaan deze oplossingen voor netcongestie met je verkennen in een serie van artikelen. Vandaag deel 1 van deze serie: capaciteit beter benutten bij netcongestie.

Capaciteit beter benutten: net zo makkelijk gezegd als gedaan!

Morris onderneemt dus al jaren, en heeft dan ook een energieaansluiting met een vaststaande capaciteit, oftewel gecontracteerd transportvermogen. Dat ging jarenlang goed, maar nu hij wil uitbreiden en verduurzamen, heeft hij meer capaciteit nodig. En omdat Morris onderneemt in een gebied waar netcongestie een rol speelt, net als op veel andere plekken in Nederland, krijgt hij die extra capaciteit niet. 

Zijn prachtige plannen sneuvelden al voordat hij ze goed en wel uitgewerkt had. Maar gelukkig komt Morris dan op het pad van ELIX, een partij die gespecialiseerd is in het vinden van oplossingen voor netcongestie om ondanks de uitdagingen toch uit te breiden en te verduurzamen. Door zijn bestaande aansluiting beter te benutten, bijvoorbeeld. En dat is bijna net zo makkelijk gezegd als gedaan! Het begint allemaal met inzicht.

Inzicht in je energiehuishouding

Als het gaat om het beter benutten van de capaciteit, is het interessant om even kort te kijken naar hoe dit principe werkt. Veel bedrijven hebben afspraken gemaakt over de maximale hoeveelheid stroom die ze mogen en kunnen gebruiken. Je maakt afspraken met je netbeheerder over dit gecontracteerde vermogen, en krijgt vervolgens de garantie dat je altijd gebruik kunt maken van dit maximum. 

Maar wat is nu het geval? Veel ondernemers komen bijna nooit aan dat maximale vermogen. Het zijn hooguit af en toe wat pieken in het stroomverbruik, maar over het algemeen wordt er veel minder stroom gebruikt. Wat je nu vaak ziet gebeuren, is dat ondernemers al snel bij hun netbeheerder aankloppen voor een verzwaring van hun aansluiting, terwijl er dus veel onbenutte capaciteit beschikbaar is. 

Maar hoe kun je die capaciteit beter benutten bij netcongestie? Dat begint met inzicht. Wie weet waar en wanneer er ruimte over is, en wanneer er doorgaans veel vermogen gevraagd wordt, kan slimmer gebruik leren maken van de beschikbare capaciteit. En daar hoeft gelukkig niet al te veel werk achter vandaan te komen.

Want net als Morris zijn er veel ondernemers die er niet echt op zitten te wachten om in een uitgebreide Excel-sheet zelf te gaan bijhouden wat het dagelijkse verbruik is, om daar vervolgens slimme conclusies aan te verbinden. En al zou je er wel het type voor zijn, dan heb je er waarschijnlijk de tijd niet eens voor! Gelukkig zijn er verschillende slimme oplossingen op de markt waarmee Morris praktisch vanzelf inzicht krijgt in zijn energiehuishouding. 

Maar wat kán hij dan met dit inzicht?

Slim schakelen

Veel van onze klanten zien, zodra ze inzicht hebben in hun energiehuishouding, dat er enorme pieken in hun stroomverbruik zijn. Morris ook: als ‘s ochtends vroeg alle zware machines tegelijkertijd opgestart worden, ziet hij een gigantische piek in het energieverbruik. En zoals we eerder al even kort aanstipten, speelt precies dat piekvermogen zo’n belangrijke rol in je elektriciteitsaansluiting en het energiemanagement.

Laten we daar nog even dieper op ingaan. Morris’ aansluiting is ingericht op deze pieken in zijn verbruik. Simpel gezegd heeft hij ruimte op het net gereserveerd voor deze pieken, en verbruikt hij de rest van de dag veel minder. Hij betaalt voor deze ruimte, dus waarom zou hij er dan geen gebruik van maken?! Zeker als zo’n netbeheerder moeilijk gaat lopen doen over zijn plannen…

Met het inzicht als basis kijken we samen met Morris naar mogelijkheden om de pieken af te vlakken. Bijvoorbeeld door de machines gefaseerd op te starten. Bij veel bedrijven is het met een aantal eenvoudige ingrepen mogelijk om werkprocessen meer over de dag te verspreiden of sluimerverbruik te verminderen. Hierdoor kan er ruimte ontstaan om te verduurzamen of wél die extra machines of productielijn op te starten. In eerste instantie wil Morris dit regelen door andere procesafspraken te maken met zijn mensen, maar hij heeft ook wel oren naar een geautomatiseerde oplossing.

Eigen opwek eerst

Morris heeft nog een ander wapen om netcongestie te bestrijden: zijn zakelijke zonnestroominstallatie. Door slimmer gebruik te maken van de opwek van zijn zakelijke zonnepanelen, kan hij zijn bestaande aansluiting namelijk ook beter benutten. Met Morris hebben we het hier al over gehad, maar jou nemen we er in een volgend artikel in deze serie ook in mee. 

Voordat het zover is, kijken we samen met Morris eerst nog naar andere oplossingen voor netcongestie, bijvoorbeeld het samenwerken met collega-ondernemers. Want samen sta je sterker en komen er oplossingen voor netcongestie in beeld die anders onhaalbaar zijn.

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren