Solar carport bij je bedrijf: verdienen met je parkeerterrein

In het kort:

  • Verduurzamen met solar carports biedt bedrijven de kans om onbenutte parkeerplaatsen te transformeren in duurzame energieoplossingen.
  • Belangrijke voordelen van solar carports zijn: efficiënt gebruik maken van ruimte, goedkoop laden van je elektrische voertuigen, bescherming van je voertuigen én een goed imago.
  • Er zijn verschillende modellen solar carports. Het hangt af van jouw beschikbare ruimte welke het beste bij jouw bedrijf past.

Ontmoet Karel: hij is ondernemer van een productiebedrijf en is de laatste jaren bezig geweest met verduurzaming binnen het bedrijf. Zonnepanelen liggen al op het dak, en hij en veel medewerkers rijden in elektrische voertuigen. Toch stuit hij keer op keer op hetzelfde probleem: het energieverbruik blijft hoog, en uitbreiding gaat niet lukken zonder lang te moeten wachten op een grotere aansluiting.

Herkenbaar?

Karel zit na een teamoverleg weer achter zijn bureau. Hij kijkt naar buiten en zijn blik valt op het parkeerterrein van zijn bedrijf. Los van het parkeren van auto’s van medewerkers wordt deze ruimte eigenlijk niet gebruikt. Zijn daar nog mogelijkheden om te verduurzamen? In dit artikel lees je het antwoord daarop, namelijk: een solar carport!

Wat is een solar carport?

De woorden solar en carport geven het misschien al weg. Toch nog even voor de duidelijkheid: een solar carport is een overdekte parkeerplaats, waarbij zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd. Een solar carport wordt ook wel zonnecarport genoemd.

Voor Karel is het idee van een solar carport nog redelijk nieuw. Daarom nemen we hem en jou mee in de wereld van de solar carport.

Voordelen van een solar carport

Het bouwen van een solar carport is niet niks: het kost tijd, geld en je hebt er expertise voor nodig. Toch zijn er ook veel voordelen van een solar carport, die de businesscase voor Karel aantrekkelijk maken. We gaan ze stuk voor stuk bij langs.

Dubbel functiegebruik

Vaak heb je al een parkeerplaats bij je bedrijf. Als je dan ook nog eens de wens hebt om te verduurzamen, is een solar carport een mooie optie. Door het installeren van een solar carport kun je namelijk je parkeerplek gebruiken én tegelijkertijd je auto opladen.   

Nu heeft Karel al zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf liggen, maar dat geldt niet voor alle bedrijven. Het kan namelijk zijn dat jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen. bijvoorbeeld omdat het dak de zonnestroominstallatie niet kan dragen. Het vervangen van het dak kost tijd, geld en moeite die je beter in andere opties kunt steken. Zoals bij een solar carport: op deze manier kun je alsnog investeren in zonnepanelen, door optimaal gebruik te maken van de ruimte die je al hebt.

Integraal verduurzamen

Solar carports zijn eenvoudig te combineren met andere duurzame initiatieven, zoals een batterij voor energieopslag. Overdag wek je de energie op die je nodig hebt om elektrische lease-auto’s op te laden, en het overschot sla je op in de batterij. Dit kun je dan weer gebruiken op andere momenten. Voor bedrijven als dat van Karel, met een hoog energieverbruik, is dit dus een mooie oplossing om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie.

Elektrisch rijden stimuleren én goedkoop laden

Het kost wat, zo’n bijzondere zonnestroominstallatie, maar je krijgt er ook wat voor terug. Met een solar carport kun je de trend van elektrisch rijden doorzetten en stimuleren. Jij en je collega’s kunnen tegen een lage prijs elektrisch opladen, omdat je zelf de energie opwekt. Dat is effectief gebruikmaken van je opgewekte stroom! Bovendien komen er vaak klanten langs bij het productiebedrijf van Karel, die graag gebruikmaken van de laadmogelijkheden. Wie weet is er ook voor jou zo’n combinatie mogelijk!

Bescherming van je elektrische auto

De solar carport geeft extra bescherming aan de elektrische auto’s van jouw werknemers. Je voertuig staat droog en beschermd tegen regen, sneeuw en hagel. Zonnepanelen kunnen namelijk best tegen een stootje

Goed imago: mooi meegenomen

Karels productiebedrijf staat op een groot industrieterrein. Zijn buurbedrijven en klanten die langskomen kunnen niet om de solar carport heen. Op deze manier krijgt Karels onderneming een positief imago, wat natuurlijk nooit kwaad kan. 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een solar carport?

Leuk om al die voordelen te lezen, maar het moet ook reëel blijven. Hoeveel ruimte heb je nodig voor deze verduurzamende stap? Misschien denk je bij een solar carport aan grote installaties bij een dierentuin of bij evenemententerreinen. Wat nou als je niet zoveel ruimte beschikbaar hebt, is een solar carport dan alsnog te realiseren?

Ook voor kleinere ondernemingen is het realiseren van een zonnecarport mogelijk. Zo heb je voor het verduurzamen van je bedrijf aan 10 tot 20 parkeerplekken al genoeg. Dit is wel afhankelijk van je stroomverbruik en je netaansluiting. Wij kunnen gemakkelijk uitrekenen wat voor jouw onderneming een rendabele businesscase is.

Ruimte in overvloed

Over ruimte gesproken, in ons kleine landje zijn er nog heel wat parkeerplaatsen die potentie hebben voor een solar carport. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat dit gaat om 80 vierkante kilometer, wat ruwweg uitkomt op een potentiële opwek van 9 TWh. Dat gaat om miljarden kWh!

Welke soorten solar carports zijn er?

Voor het installeren van een solar carport kun je kiezen uit verschillende modellen. Bij de ene parkeerplaats past het ene type beter dan de andere. We beginnen bij het kleinste model.

  • Half Y model, deze is voor enkele parkeervlakken.
solar carport enkele vlakken
  • Heel Y model, voor dubbele parkeervlakken.
solar carport dubbele parkeervlakken
  • Pergola model, voor een deel of geheel van een parkeerterrein.
solar carport deel of geheel parkeerterrein


Zo zie je dat er voor grote én kleinere parkeerterreinen mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een carport op zon.

Hoe gaat de realisatie van een solar carport in zijn werk?

Voordat Karel in iets wil gaan investeren, wil hij weten waar hij aan toe is. Wij zijn ook ondernemers en begrijpen dit goed. Daarom nemen we je mee in het proces van de realisatie van solar carports, onderverdeeld in vijf stappen.

1. Is de onbenutte ruimte geschikt voor een solar carport?

Zie dit als de eerste screening, het ene parkeerterrein is het andere niet! Hierbij kijken we naar de beschikbare ruimte en analyseren we of deze geschikt is voor een solar carport. Ook berekenen we je verwachte opwek en maken we een plan voor een laadinstallatie. 

2. Omgevingsvergunning aanvragen

Het kan zo zijn dat er in het bestemmingsplan van de gemeente specifieke regels staan die invloed hebben op jouw plan voor een solar carport. Op basis hiervan moeten er eventueel aanpassingen worden gedaan aan het ontwerp van de solar carport. Omdat solar carports worden gezien als bouwwerk, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kan via het Omgevingsloket. Dit is de stap waarbij we afhankelijk zijn van externe factoren, zoals de gemeente. Het is daarom mogelijk dat het proces hier vertraging oploopt.

3. Sondering, constructieberekening, funderingsberekening, definitief ontwerp

De technische kant van een solar carport-installatie. Voordat de bouw daadwerkelijk begint, is het erg belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van de bodem en de ondergrond. Hiermee kunnen we dan constructie-en funderingsberekeningen doen, waardoor de installatie veilig en duurzaam geïnstalleerd kan worden. Ook ontvang je hierbij het definitieve ontwerp en de offerte. 

4. Fiscale aftrekposten, provinciale en landelijke subsidies

Dit is een belangrijke stap om de businesscase voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een solar carport kan een flinke investering zijn, maar door subsidies en fiscale aftrekposten wordt het een stuk haalbaarder. Vaak zijn er subsidies per provincie beschikbaar, zoals in Drenthe, Zuid-Holland en Overijssel. Voor fiscale voordelen zijn er de MIA en de KIA die je belastbare winst verlagen.

5. Realisatie

Dan is eindelijk het moment daar, de realisatie van je solar carport. Ook dit doen wij voor je.  De installateur zorgt ervoor dat de zonnepanelen gunstig gepositioneerd worden om maximale zonne-energie op te wekken. Ook worden in deze fase de laadpunten geïnstalleerd. 

De tijdlijn van jouw solar carport

Nu vraag je je misschien af hoe lang al deze stappen bij elkaar duren. Ons zusterbedrijf Zonnestroom Nederland heeft al jaren ervaring met de installatie van zonnepanelen, dus alle onderdelen in hun hand zullen goed verlopen. Maar er zijn ook externe factoren waar je rekening mee moet houden, zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning of een subsidie. Dit ligt niet in onze handen en dus kan het soms voor vertraging zorgen. Al met al is het belangrijk om uit te gaan van in ieder geval 14 weken.

Laat het zonnetje in jouw bedrijf schijnen!

Wanneer Karel nu uit zijn raam staart, ziet hij zijn elektrische auto opgeladen worden door eigen opgewekte en groene energie. Het hoge energieverbruik blijft, maar hij kan die klappen nu beter opvangen door eigen energieopwek. Lijkt dit jou ook wel wat? Wij gaan graag met je in zee, om zo samen de jouw onderneming én de wereld een stukje groener te maken. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en download onderstaand e-book.

ebook businesscase zakelijke zonnepanelen e1727175195726 767x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase