De nadelen van een vast energiecontract

Als ondernemer is kostenbeheersing een belangrijk aspect voor een goede bedrijfsvoering. Veel ondernemers denken zekerheid te creëren door een vast energiecontract af te sluiten, maar een vast energiecontract heeft veel nadelen. In dit artikel gaan we in op de nadelen van een vast energiecontract en leggen we uit waarom een dynamisch energiecontract voordeliger is. 

Vast, variabel of dynamisch energiecontract? 

Voordat we ingaan op de nadelen van een vast energiecontract, is het goed om een idee te hebben van hoe elk contract werkt. Bij het kiezen van een zakelijk energiecontract zijn er verschillende opties die elk op een andere manier omgaan met de energieprijzen. De drie meest voorkomende contractvormen voor zakelijke energie zijn vast, variabel en dynamisch. 

Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract worden de tarieven voor stroom en gas voor een bepaalde periode vastgezet. Deze periode is meestal een tot drie jaar. Dit betekent dat je gedurende de looptijd van het contract dezelfde prijs betaalt, ongeacht of de energiemarkt schommelt. 

Variabel energiecontract

Als je een variabel energiecontract hebt, kunnen de energietarieven gedurende het jaar fluctueren op basis van marktontwikkelingen. Energiebedrijven passen deze tarieven doorgaans twee keer per jaar aan, meestal in januari en juli. Dit gebeurt op basis van factoren zoals vraag en aanbod op de energiemarkt, netwerkkosten en overheidsheffingen. 

Hoewel de tarieven variëren, is het verschil met een dynamisch energiecontract dat bij een variabel contract de prijzen voor een bepaalde periode vastliggen tot de volgende herziening, terwijl de tarieven bij een dynamisch contract dagelijks of zelfs elk uur veranderen, afhankelijk van de actuele marktprijzen.

Bij een variabel contract kun je profiteren van prijsdalingen wanneer de energiemarkt gunstig is, zonder dat je vastzit aan één vaste prijs voor de hele contractduur, zoals bij een vast contract.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is de meest flexibele vorm van een energiecontract. Dit contract is gekoppeld aan de actuele marktprijs voor energie. De marktprijs verandert elk uur of elke dag. Je betaalt precies de prijs die op dat moment op de energiemarkt geldt. Je profiteert dus direct als de energieprijs laag of zelfs negatief is!

De grootste nadelen van een vast energiecontract

Als we naar de drie typen energiecontracten kijken, komt het vaste energiecontract duidelijk als meest stabiel uit de test. Dat lijkt heel aantrekkelijk. Maar als we het totaalplaatje van een vast contract onder de loep nemen en die naast andere energiecontracten leggen, zie je dat er veel nadelen tegenover die stabiliteit staan. We zetten de belangrijkste nadelen op een rijtje. 

Lang vast aan hoge kosten

Een van de grote nadelen van een vast energiecontract is dat je als ondernemer voor een langere periode vastzit aan een vaste prijs. Dit lijkt aantrekkelijk omdat het stabiliteit biedt in je energiekosten, maar de realiteit is vaak anders.

De afgelopen tijd zien we dat de prijzen op de energiemarkt regelmatig sterk dalen. Ondernemers met een vast contract profiteren niet van deze dalingen, terwijl je met een variabel of dynamisch contract meer meebeweegt. 

Bij een variabel energiecontract stelt de energieleverancier de prijs naar verloop van tijd weer bij. Als je een dynamisch energiecontract hebt, profiteer je onmiddellijk van lagere energieprijzen.

Voor bedrijven die grote hoeveelheden energie verbruiken, zoals productiebedrijven of bedrijven met veel kantoorruimtes, kan het prijsverschil tussen vast, variabel en dynamisch aanzienlijk zijn. Dit kan leiden tot een hogere energierekening dan nodig.

Niet profiteren van negatieve stroomprijzen

Het aanbod van energie vanuit zon en wind is soms hoger dan de vraag ernaar. Op zo’n moment kan een overschot aan elektriciteit op het net ontstaan, waardoor de stroomprijzen negatief worden. Daar kun je als ondernemer behoorlijk van profiteren, want bij negatieve stroomprijzen krijg je geld toe om stroom te verbruiken. Tenminste, als jouw energiecontract meebeweegt met de marktprijzen. 

Je voelt de bui vast al hangen: met een vast energiecontract laat je de kans om te profiteren van negatieve stroomprijzen liggen. Terwijl bedrijven met een dynamisch energiecontract soms urenlang geld toe krijgen om te verbruiken, betaal je met een vast energiecontract gewoon nog de hoofdprijs. En helemaal nu die negatieve stroomprijzen steeds vaker voorkomen, want de afgelopen jaren was er een flinke toename in hernieuwbare energie!

Extra toeslagen

Aan het voordeel van een stabiele energieprijs hangt eigenlijk letterlijk een prijskaartje. Want los van het gegeven dat je energietarief niet mee daalt als de prijzen op de markt lager zijn, betaal je met een vast contract ook nog eens een extra toeslag per kWh. Door die toeslagen lopen je energiekosten behoorlijk op. 

Energieleveranciers rekenen namelijk altijd extra toeslagen om zichzelf in te dekken tegen schommelingen op de markt. Voor ondernemers betekent dit dat je niet alleen vastzit aan een hogere energieprijs, maar ook extra betaalt voor deze ‘zekerheid’. 

Bij een dynamisch energiecontract hoef je niet te betalen voor deze zekerheid. Energieleveranciers hoeven zichzelf namelijk minder in te dekken, omdat de prijzen meebewegen met de markt. Doordat energieleveranciers zich minder hoeven in te dekken, heb je met een dynamisch energiecontract lagere vaste kosten en meer transparantie over de energiekosten.

Niet toekomstbestendig

Het Nederlandse energiesysteem wordt steeds dynamischer. De energietransitie en de toenemende afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen vragen om een flexibele aanpak van energieverbruik. Als je als ondernemer niet meebeweegt met dit veranderende systeem, loop je waardevolle kansen mis en kunnen er op termijn zelfs problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan piekprijzen tijdens periodes van hoge vraag, of juist het onbenut laten van goedkopere energie tijdens periodes van overschot aan hernieuwbare stroom.

Om dergelijke problemen te voorkomen, is het verstandig om jouw zakelijke energiehuishouding flexibeler te maken. Dit kan door gebruik te maken van oplossingen zoals slimme meters, energieopslag of dynamische contracten die inspelen op de fluctuerende prijzen en beschikbaarheid van energie. Zo kun je profiteren van lagere tarieven tijdens momenten van hoge energieproductie uit zon en wind, en voorkom je dat je vastzit aan dure piekuren.

Een vast energiecontract biedt deze flexibiliteit niet. Hoewel het nu misschien nog niet direct als een groot nadeel voelt, kan dit in de nabije toekomst wel problematisch worden. De energiemarkt beweegt richting een systeem waarin bedrijven die wendbaar zijn in hun energieverbruik een flink concurrentievoordeel kunnen behalen. Vastzitten aan een langdurig vast contract betekent dat je mogelijk kansen mist om kosten te besparen of je energieverbruik te optimaliseren op basis van de marktontwikkelingen.

Nu lijkt het nadeel van een vast contract nog beheersbaar, maar de kans is groot dat, tegen de tijd dat flexibiliteit essentieel wordt, je vastzit aan een contract dat je niet in staat stelt mee te bewegen met de eisen van de markt. Wil je voorbereid zijn op de toekomst, dan is het raadzaam om nu al na te denken over manieren om je energieverbruik flexibeler te maken.

Beperkte optimalisatie van je energieverbruik en kosten

Bedrijven met een vast energiecontract hebben weinig prikkels om hun energieverbruik te optimaliseren. Slim energiebeheer wordt minder aantrekkelijk als je toch al vastzit aan een vaste energieprijs. 

Voor ondernemers die hun kosten willen optimaliseren, is een dynamisch energiecontract vaak een betere keuze. Hiermee kun je inspelen op de prijsveranderingen op de markt en zo je energiekosten verlagen. Met een dynamisch energiecontract heb je namelijk altijd voordeel als de energie-intensieve processen verplaatsen naar daluren. Zo bespaar je flink op je energiekosten!

Opzegboetes

Veel vaste energiecontracten komen met strikte voorwaarden, waaronder opzegboetes. Dit betekent dat wanneer je je contract vroegtijdig wilt beëindigen, je een boete moet betalen. Voor bedrijven die actief zijn in een snel veranderende markt, kan dit een groot nadeel zijn. 

Stel je voor: je ziet nieuwe kansen op de zakelijke energiemarkt, bijvoorbeeld omdat de prijzen dalen of omdat een ander contract gunstigere voorwaarden biedt. In plaats van daar direct op in te springen, zit je vast aan je oude contract en mag je toekijken hoe anderen profiteren terwijl jij vastzit aan een ongunstige prijs. De opzegboetes maken het simpelweg te kostbaar om snel over te stappen.

Bij een variabel of dynamisch contract heb je veel meer flexibiliteit. Mocht je dan onverwacht een betere deal vinden of wil je overstappen vanwege veranderende marktomstandigheden, dan hoef je meestal geen opzegboete te betalen. Dit geeft je de vrijheid om snel te handelen en je energiekosten te optimaliseren op basis van de ontwikkelingen in de markt, zonder dat je vastzit aan langdurige en beperkende contracten.

Dynamisch energiecontract

Een vast energiecontract brengt dus naast stabiliteit ook een aantal nadelen met zich mee. Een dynamisch energiecontract daarentegen brengt veel voordelen met zich mee! 

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de afbeelding hieronder. In de afbeelding kun je eenvoudig het verschil zien tussen de verschillende soorten energiecontracten en kom je er snel achter welke soort het beste bij jou past. 

Nadelen vast energiecontract

Aanbod op maat

ELIX geeft je inzicht in welke nadelen er zijn verbonden aan een vast energiecontract. Ben je benieuwd wat een dynamisch energiecontract voor jou zou betekenen? Bereken het aanbod voor zakelijke energie van ELIX en ontvang vrijblijvend een gratis voorstel voor dynamische energie.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen