Power purchase agreement: wat is het en hoe werkt het?
Wil je als ondernemer meer controle over je energiekosten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst? Dan kan een power purchase agreement (PPA) de oplossing zijn. Ben je benieuwd wat een power purchase agreement is en hoe het werkt? Lees dan verder.
Wat is een power purchase agreement?
Een power purchase agreement, ofwel een stroomafnameovereenkomst, is een overeenkomst tussen een duurzame elektriciteitsproducent en een zakelijke afnemer. Vaak is deze overeenkomst voor een langere periode, variërend van 7 tot ongeveer 15 jaar.
Je kunt het zo zien: jij hebt als grootverbruiker behoefte aan een stabiele energielevering en de producent van groene stroom zoekt iemand die zijn stroom wil afnemen. Die samenwerking leg je vast in een PPA, waarin je afspreekt hoeveel stroom je afneemt, tegen welke prijs en hoe lang die deal duurt.
De overeenkomst heeft geen vaste vorm, het is een bilaterale overeenkomst. Dit betekent dat de power purchase agreement aangepast kan worden naar de wensen van jou en de wederpartij. Je kan denken aan hoeveel energie je wilt leveren of gebruiken, wanneer je dit wilt ontvangen ofleveren en voor welke prijs.
Waarom een power purchase agreement afsluiten?
Nu vraag je je misschien af: waarom is een PPA handig voor mijn bedrijf? We zetten de voordelen voor je op een rijtje!
Stabiliteit
Op de markt kunnen energieprijzen nogal schommelen. Door een vaste energieprijs af te spreken voorkom je dat je als ondernemer te maken krijgt met schommelende energieprijzen. Dit biedt dus financiële stabiliteit en voorspelbaarheid.
Daarnaast biedt het ook stabiliteit in de energietoevoer of -afname. Als je de eigenaar of ontwikkelaar van een zonnepark bent, heb je een partij nodig die de opgewekte stroom afneemt.
Ben je een grootverbruiker en wil je groene stroom gebruiken tegen een aantrekkelijk tarief? Dan is het handig om een overeenkomst te sluiten met een producent van hernieuwbare energie. Met een PPA voorkom je ook de instabiliteit die netcongestie soms met zich meebrengt.
Duurzaamheid
Steeds meer bedrijven willen verduurzamen. Door direct van hernieuwbare bronnen te kopen, kun je als afnemer je CO2-voetafdruk verminderen. Als producent van energie draag je juist bij door bedrijven te voorzien van duurzame energie.
Risicoverlaging
In een PPA kun je de risico’s eerlijk verdelen tussen jou en de wederpartij. Als de stroomproductie bijvoorbeeld lager uitvalt dan verwacht, kun je afspreken dat dat risico bij de producent ligt.
Financieringsmogelijkheden
Een PPA biedt financieringsmogelijkheden die een belangrijke schakel vormen bij de realisatie van grote bouwprojecten. Banken eisen tegenwoordig bijvoorbeeld vaak een PPA, voordat ze een financiering afgeven voor bijvoorbeeld een zonnepark.
Soorten power purchase agreements
Er zijn allerlei PPA’s. Afhankelijk van je wensen, kies je de vorm die het beste past:
Physical PPA
Bij een physical PPA wordt de stroom fysiek geleverd aan jouw bedrijf. Deze stroom komt van het zonne- of windpark en wordt via het openbare elektriciteitsnet aan jou geleverd.
Virtual PPA
Bij een virtual PPA wordt de stroom niet letterlijk geleverd, maar sluit je een contract af dat de prijs van de stroom vastlegt. Een virtual PPA wordt vaak gebruikt als je bijvoorbeeld met je onderneming niet in de buurt van een energieproject zit, maar toch wilt profiteren van duurzame energie.
On-site PPA
Dit is een physical PPA waarbij je zelf stroom opwekt op je eigen locatie door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Je gebruikt de stroom dan direct, zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet.
Off-site PPA
Bij deze physical PPA wordt de stroom wel op een externe locatie opgewekt. Dit kan door bijvoorbeeld een windmolenpark gebeuren dat niet bij jouw bedrijf in de buurt staat.
Sleeved PPA
Bij deze vorm van een off-site PPA wordt de stroom niet direct door de producent aan jou geleverd, maar via een energieleverancier. De energieleverancier fungeert als een tussenpersoon en neemt een deel van de administratieve en logistieke zaken uit handen, terwijl jij nog steeds profiteert van groene energie.
Welke stappen moet je zetten om een PPA af te sluiten?
Denk je dat een PPA interessant kan zijn voor jouw bedrijf? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om te onderzoeken of het echt een goede keuze is. Daarnaast leggen we uit wat voor afspraken je in welke PPA kan opnemen en hoe je dit afspreekt.
1. Analyseer je energiebehoefte
Voordat je een PPA afsluit, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je momenteel verbruikt en wat je toekomstige energiebehoefte zal zijn. Dit helpt je bij het bepalen van de hoeveelheid energie die je via een PPA wilt afnemen.
2. Onderzoek de soorten PPA’s
Er zijn dus veel soorten PPA’s. Het is dan ook handig om na te denken welke soort PPA het beste past bij jouw situatie. Heb je de ruimte en middelen om zelf energie op te wekken op locatie? Of zoek je liever naar een externe leverancier?
3. Vind de juiste producent
Niet elke producent van hernieuwbare energie is hetzelfde. Kijk naar de reputatie van de producent, de betrouwbaarheid van hun energieprojecten en of hun aanbod aansluit bij jouw behoeften.
4. Overleg met experts
Een PPA is een langetermijncontract, je moet er dus goed over nadenken en niet zomaar een krabbeltje onder het contract zetten. Laat je adviseren door experts die ervaring hebben met het afsluiten van PPA’s.
5. Maak een weloverwogen keuze
Uiteindelijk is het belangrijkste dat je een keuze maakt die perfect past bij jouw bedrijf. Focus je je meer op kostenbeheersing? Of op verduurzaming? In beide gevallen moet je er voor zorgen dat een PPA in de praktijk ook echt waarde toevoegt voor jouw onderneming.
Oplossingen voor netcongestie
Power purchase agreements hebben veel voordelen. Een van de voordelen is dat je de instabiliteit van het energienet, die onder andere netcongestie soms met zich meebrengt, vermindert. Naast PPA’s zijn er nog meer opties om netcongestie tegen te gaan. Benieuwd wat jij kunt doen tegen netcongestie? Boek dan nu een vrijblijvend adviesgesprek.