Batterij voor energieopslag: welke moet ik kiezen?

In het kort:

  • Waarvoor je energieopslag in wil zetten, bepaalt voor een groot deel welke batterij je nodig hebt.
  • Je bepaalt je energiebehoefte op basis van je dagelijks verbruik, eventuele opwek en maximale energieverbruik.
  • Op basis van je specifieke behoeften en omstandigheden kom je tot de beste batterij voor energieopslag.

Stel, je bent je aan het oriënteren op een batterij voor energieopslag. Welke batterij moet je dan kiezen? De ene batterij is de andere niet. Een van de belangrijke afwegingen die je moet maken, heeft te maken met de capaciteit en het vermogen van de batterij. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een batterij voor zakelijke energieopslag.

Waarvoor heb je energieopslag nodig?

De belangrijkste vraag: welk probleem probeer je op te lossen met een batterij voor energieopslag? Is de netaansluiting niet uit te breiden, waardoor je je bedrijf niet kunt laten groeien? Of kun je überhaupt geen netaansluiting krijgen, vanwege netcongestie? In het eerste geval heb je al voldoende aan een veel kleinere batterij dan in het laatste geval. Jouw energiebehoefte bepaalt dus mede de capaciteit van de batterij die je nodig hebt.

Wat is je energiebehoefte?

Hoe groter je energiebehoefte, hoe groter de hoeveelheid energie die je in je batterij op moet kunnen slaan. We hebben het dan over de capaciteit, die we uitdrukken in kWh. 

Voordat je investeert in een batterij voor energieopslag, is het belangrijk om je energiebehoefte te bepalen. Zo voorkom je dat je een veel te grote of juist te kleine batterij aanschaft en je alsnog geld of energie verspilt. 

Bepalen hoeveel capaciteit je nodig hebt, kan lastig zijn. Je moet rekening houden met factoren als je dagelijks energieverbruik, je dagelijkse energieopwek en je maximale energieverbruik. Een batterij aanschaffen die meer energie opslaat dan je maximaal per dag verbruikt, heeft bijvoorbeeld weinig zin: een batterij kan de energie namelijk niet eeuwig opslaan.

Het vermogen van een batterij voor energieopslag

Het opladen en ontladen van een batterij gaat met een bepaalde snelheid. Die snelheid geven we aan met het vermogen in kW. Is het van belang dat jouw batterij snel kan laden en ontladen? Kies dan een batterij met een groter vermogen. Heeft die snelheid in jouw situatie minder prioriteit? Dan kun je dus voor een batterij met een minder groot vermogen gaan. 

Kosten

Hoe belangrijk de eerdere afwegingen ook zijn, het kostenplaatje speelt natuurlijk ook een grote rol. Over het algemeen geldt: batterijen met grotere capaciteit zijn duurder. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het onderhoud. Je moet dus op zoek naar een balans tussen de gewenste capaciteit van de batterij en de financiële mogelijkheden die je hebt. Omdat het kostenplaatje van een batterij voor energieopslag sterk afhangt van jouw specifieke situatie, is het vinden van die balans een kwestie van maatwerk. 

Beschikbare ruimte

Dan toch ook nog even iets over de fysieke grootte van een batterij voor energieopslag. In de afbeelding hieronder geven we je een idee van hoe de capaciteit van een batterij samenhangt met de fysieke grootte. Want je kunt nog zulke mooie plannen hebben, maar als je de ruimte voor een batterij niet hebt, houdt het op. En het zou vervelend zijn als je investeert in een batterij die je uiteindelijk nergens kwijt kunt. 

batt afbeedling 1 1024x345

Welke batterij voor energieopslag heb ik nodig?

Uiteindelijk is de keuze voor een batterij nog best een heel ingewikkeld verhaal. In ons e-book over energieopslag geven we daarom meer inzicht in de businesscases van verschillende toepassingen. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van energieopslag in jouw specifieke situatie? Vraag ons gratis advies op maat aan en krijg inzicht in jouw businesscase. 

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken