Zakelijke zonnepanelen verzekeren: hoe werkt het en wat zijn de eisen?

Een eerste stap in de richting van het duurzamer maken van je bedrijf, is de aanschaf van zonnepanelen. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het handig om na te denken over het verzekeren van de zonnepanelen.  Zonnepanelen zijn een flinke investering en de juiste verzekering kan je beschermen tegen onverwachte kosten. In dit artikel bespreken we niet alleen waarom het verzekeren van zakelijke zonnepanelen belangrijk is, maar ook welke eisen daaraan verbonden zijn.

Waarom zakelijke zonnepanelen verzekeren? 

De aanschaf van zakelijke zonnepanelen kost flink wat geld. Naast de aanschafprijs van de panelen komen er ook andere kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de installatie en het onderhoud van de panelen. 

Het is daarom belangrijk om je zonnepanelen te verzekeren. Er kunnen namelijk allerlei situaties ontstaan die schade veroorzaken. Denk aan een storm, brand, vandalisme of technische defecten. Een goede verzekering zorgt ervoor dat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien! 

Bovendien kunnen beschadigde zonnepanelen je bedrijf beïnvloeden. Je bent als bedrijf snel afhankelijk van de energie die je zonnepanelen produceren. Bij uitval van de zonnepanelen kan je hogere energiekosten krijgen en dat resulteert in een langere terugverdientijd van de investering. 

Wat dekt de verzekering voor zakelijke zonnepanelen?

De dekking van een verzekering voor zakelijke zonnepanelen verschilt per verzekeraar. Maar er zijn een aantal overeenkomsten die bij de meeste verzekeraars terugkomen. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Schade door natuurgeweld

Zware stormen, hagelbuien of blikseminslagen kunnen ernstige schade toebrengen aan je zonnepanelen. Zeker als je bij jou in de buurt regelmatig last hebt van flinke windstoten is het risico op schade aanzienlijk. De meeste verzekeringen dekken schade door natuurgeweld. Zo voorkom je onaangename verrassingen als er onverwacht natuurgeweld toeslaat. 

Brand- en waterschade

Brand kan ernstige gevolgen hebben voor zowel je pand als je zonnestroominstallatie. Bij brand bestaat de kans dat zowel de panelen als omvormers beschadigd raken. Daarnaast is er ook het risico van waterschade door bijvoorbeeld lekkage. 

Diefstal en vandalisme

Zonnepanelen zijn soms het doelwit van diefstal of vandalisme. Hoewel de panelen vaak stevig op het dak zijn gemonteerd, zijn ze niet volledig immuun voor criminele activiteiten. Naast de dekking van de verzekering is het ook verstandig om extra maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van beveiligingscamera’s.

Uitval en productieverlies

Wanneer je zonnepanelen niet meer goed functioneren door technische defecten of schade, kan dit direct gevolgen hebben voor je bedrijf. Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van duurdere externe energiebronnen. Sommige verzekeringen bieden dekking voor uitval en het verlies van energieproductie. Dit type dekking zorgt ervoor dat je financieel gecompenseerd wordt voor de energie die je tijdelijk niet kunt opwekken. 

Eisen voor het verzekeren van zakelijke zonnepanelen

Verzekeraars stellen vaak eisen aan zonnepaneelinstallaties voordat ze bereid zijn om de installatie te verzekeren. We benoemen de belangrijkste vereisten die je kunt verwachten bij een verzekeraar.

Installatie door een erkende installateur

De zonnepanelen mogen niet zomaar door iedereen geplaatst worden. Ze moeten worden geplaatst door een erkende installateur die voldoet aan verschillende normen, zoals de NEN 1010-norm. Deze normen zorgen ervoor dat de installatie op een veilige manier wordt uitgevoerd en voldoet aan de wettelijke vereisten voor elektrische installaties.

Daarnaast geeft een erkende installateur ook vaak garantie op de installatie, wat voor zowel jou als voor de verzekeraar extra zekerheid biedt.

Onderhoud door gecertificeerde partijen

Een andere eis van verzekeraars is dat de installatie wordt onderhouden door een gecertificeerde partij. Dit onderhoud is belangrijk om de optimale werking van de panelen te waarborgen en mogelijke defecten tijdig op te sporen. Regelmatig onderhoud vermindert de kans op storingen en voorkomt dat er schade ontstaat door bijvoorbeeld slijtage. 

In veel gevallen is het tonen van onderhoudsrapporten een vereiste om aanspraak te kunnen maken op de verzekering bij schade of defecten. 

SCIOS Scope 12-keuring

Een eis die in verband staat met het onderhoud is de eis van de SCIOS Scope 12-keuring. Veel verzekeraars eisen dat de installaties regelmatig worden gekeurd volgens de SCIOS Scope 12-keuring.

Deze richtlijn is ontwikkeld voor de inspectie van zonnestroomsystemen en focust zich op de veiligheid en kwaliteit van de installatie. Een SCIOS Scope 12-keuring is bedoeld om brandgevaar en andere veiligheidsrisico’s te verminderen. Dit is vooral relevant bij grotere installaties die veel vermogen opwekken. 

Het niet voldoen aan de SCIOS Scope 12-keuring kan leiden tot weigering van schadeclaims, omdat verzekeraars een veilige installatie als een van de belangrijkste voorwaarden zien voor de dekking. Regelmatige inspecties door een SCIOS-gecertificeerde partij kunnen ervoor zorgen dat je installatie voldoet aan alle eisen en veilig blijft functioneren.

Locatie

Afhankelijk van de locatie van je bedrijf kunnen er extra eisen gelden voor de verzekering van je zonnepanelen. Bedrijven in gebieden met een verhoogd risico op storm of overstromingen moeten bijvoorbeeld extra maatregelen nemen om hun zonnepanelen te beschermen. 

Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld vragen om het verstevigen van de dakconstructie of om het installeren van stormbestendige montagesystemen. Daarnaast kan de premie hoger uitvallen als je bedrijf in een risicogebied ligt. Maar door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, kun je soms de kosten beperken en je installatie beter beveiligen tegen natuurschade. 

Wet- en regelgeving

Ben je verder nog benieuwd naar welke wet- en regelgeving er is rondom zakelijke zonnepanelen? Luister dan nu onze podcast!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekering? 

Nu je weet waarom een het verzekeren van je zakelijke zonnepanelen belangrijk is en aan welke eisen je moet voldoen, is het tijd om te kijken naar waar je op moet letten bij het kiezen van een verzekering. We noemen de belangrijkste aandachtspunten voor je op. 

Premie

Als eerst is het belangrijk om de hoogte van de premie te weten. De hoogte van je premie hangt af van verschillende factoren, denk aan de grootte van je installatie en de locatie van je bedrijf. Het is belangrijk om de premie af te wegen tegen de dekking die je kunt krijgen. Vergelijk verschillende aanbieders om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie.

Eigen risico

Controleer het eigen risico van de verzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen in het geval van schade, voordat de verzekering de rest dekt. Een lager eigen risico betekent vaak een hogere premie, dus ook hier is het belangrijk om de juiste balans te vinden. 

Uitval en productieverlies

Zoals al eerder genoemd, bieden sommige verzekeringen ook dekking voor productieverlies als gevolg van schade of uitval van de installatie. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn aan je verzekering. Vooral als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van de energie die de zonnepanelen opwekken. 

Combinatie met bestaande verzekeringen 

Heb je al een opstalverzekering of een zakelijke inboedelverzekering? Dan is het verstandig om na te gaan of deze verzekering al dekking biedt voor je zonnepanelen. Zo niet, dan kun je vaak een aanvullende verzekering afsluiten voor je zonnepanelen of overstappen naar een verzekeraar die beide dekt. 

Advies op maat

Het verzekeren van je zonnepanelen is meer dan een dagtaak. De verzekeraar kan naast alle eisen ook nog vragen om veel documenten, zoals een opleveringsrapport, garantieverklaring en nog veel meer. 
Bij ELIX snappen we dat dit nogal een gedoe kan zijn, daarom helpen wij jou graag van begin tot eind! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis advies op maat aan en ga in gesprek met een van onze experts.

ebook businesscase zakelijke zonnepanelen e1727175195726 767x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase