SPULA: wat is het en hoe werkt het? 

De overgang naar elektrisch vervoer is in volle gang. Terwijl de laadpalen voor elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond schieten, loopt de laadinfrastructuur voor zware voertuigen nog flink achter. Daarom heeft de overheid de SPULA-subsidie in het leven geroepen. Wat deze SPULA-subsidie is, hoe de subsidie werkt en wat de subsidie voor jou kan betekenen, lees je in dit artikel. 

Wat is de SPULA?

SPULA staat voor ‘Subsidie voor Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer’. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een subsidieregeling die gericht is op het ontwikkelen van publieke laadinfrastructuur voor zware voertuigen, zoals elektrische vrachtwagens en bussen. 

Het doel van de SPULA is simpel: de overheid wil gemeenten en bedrijven helpen bij de overgang naar duurzamer zwaar vervoer, door te zorgen dat er voldoende laadinfrastructuur beschikbaar is. Je kan bijvoorbeeld denken aan laadstations bij logistieke hubs, bedrijventerreinen of langs belangrijke transportroutes. Het totale budget voor de SPULA is 15 miljoen euro.

De SPULA is vooral gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot in de transportsector, een sector die een van de grootste vervuilers is. Door het bevorderen van elektrische voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur, wil de overheid bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 en 2050

Elektrische vrachtwagens in de toekomst

Wil je meer weten over de uitdagingen rondom de laadinfrastructuur voor zwaar vervoer? Luister dan onze podcast! In deze aflevering wordt uitgebreid besproken waarom de infrastructuur voor elektrische vrachtwagens en bussen nog achterblijft, ondanks de toenemende vraag naar duurzame oplossingen in de transportsector. Ook wordt ingegaan op hoe subsidies zoals de SPULA kunnen bijdragen aan het versnellen van de aanleg van laadpunten op strategische locaties. De inzichten uit deze podcast kunnen ondernemers helpen bij het plannen van hun overstap naar elektrisch zwaar vervoer.

Hoe werkt de SPULA? 

De SPULA richt zich dus op het ondersteunen van investeringen in publieke laadinfrastructuur voor zwaar vervoer. Het gaat dan dus om laadpunten en laadpleinen die openbaar toegankelijk zijn en specifiek zijn ontworpen voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen. 

Wie kan de SPULA aanvragen? 

De subsidie is beschikbaar voor verschillende partijen. Een aantal van deze partijen zetten we voor je op een rijtje.

Bedrijven

Bedrijven die laadpunten willen aanleggen op locaties die openbaar toegankelijk zijn kunnen de SPULA aanvragen. Dit kunnen logistieke bedrijven zijn, maar ook eigenaren van bedrijventerreinen of parkeerplaatsen. 

Gemeenten

Ook lokale overheden die willen investeren in laadpunten voor zwaar vervoer op strategische plaatsen kunnen de subsidie aanvragen. Je kan hierbij denken aan plekken langs hoofdwegen of in de buurt van industriegebieden.

Publieke instellingen en samenwerkingsverbanden

Ook publieke instellingen en samenwerkingsverbanden kunnen de SPULA aanvragen. Dit zijn publieke organisaties die met andere partijen samenwerken om laadinfrastructuur te realiseren. 

Hoeveel subsidie kun je krijgen? 

De hoogte van het subsidiebedrag dat je via de SPULA kunt ontvangen, hangt af van verschillende factoren. Hierbij spelen het type laadpunt en de bijbehorende kosten de belangrijkste rol.

Het exacte subsidiebedrag wordt bepaald door de specificaties van het laadpunt dat je wilt installeren. Zo brengen snelladers voor zwaar vervoer doorgaans hogere kosten met zich mee dan standaard laadpalen. Maar daartegenover staat dat de subsidie voor dergelijke laders vaak een hoger percentage van de kosten dekt. In de meeste gevallen wordt een deel van de investeringskosten vergoed.

Welke voorwaarden gelden er?

Om in aanmerking te komen voor de SPULA zijn er enkele belangrijke voorwaarden. We sommen ze voor je op. 

Publieke toegankelijkheid 

De toekomstige laadpunten moeten openbaar toegankelijk zijn. Iedereen met een elektrisch zwaar voertuig moet gebruik kunnen maken van de laadpunten. Het gaat hier specifiek om laadpunten voor voertuigen zoals bussen en vrachtwagens, dus niet voor personenauto’s.

Locatie en infrastructuur

Je moet de laadpunten realiseren op een plek waar zwaar vervoer veel langskomt. Voorbeelden van strategische plekken zijn bedrijventerreinen, langs belangrijke snelwegen of bij logistieke hubs. De ruimtes bij de laadpunten moeten namelijk ook beschikbaar zijn voor truckers met een opleggercombinatie van 16,5 meter. 

Ook is het belangrijk dat de locatie geschikt is voor voertuigen van ten minste 50 ton. Daarnaast moet er in totaal minimaal 1.400 kW laadvermogen beschikbaar zijn, waarbij elk laadpunt minimaal 200 kW vermogen moet hebben. Ook moeten er minimaal twee laadstations een vermogen hebben van 350 kW of meer. 

Netaansluiting

De laadpunten moeten worden aangesloten op een stabiel en voldoende krachtig elektriciteitsnet. Je aansluiting moet namelijk in staat zijn om zware voertuigen snel en efficiënt op te laden. De netaansluiting moet minimaal 600 kVA aankunnen. 

Aanvraagvoorwaarden

Tot slot moet je aan een aantal administratieve voorwaarden voldoen:

  • Je vraagt een subsidiebedrag van minimaal € 25.000 aan
  • Je laadpunten zijn binnen 2 jaar na de verlening van de subsidie beschikbaar
  • Er wordt alleen van hernieuwbare energie gebruikgemaakt 

Wat kun je met de SPULA-subsidie? 

Allemaal leuk en aardig, die feitjes over de SPULA, maar wat heb je eraan? Als je actief bent in de transportsector, de logistiek of een ander bedrijf hebt dat zwaar vervoer inzet? Dan kan de SPULA een belangrijke rol spelen bij jouw transitie naar elektrisch vervoer. 

De drempel om over te stappen, wordt vaak gevormd door de infrastructuur: de laadpunten zijn schaars, vooral voor zware voertuigen. De SPULA maakt het aantrekkelijker om in de infrastructuur te investeren en daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. 

Een veelvoorkomend voorbeeld is de aanleg van laadpunten op bedrijventerreinen. Bedrijven die grote vrachtwagens gebruiken voor transport kunnen niet altijd rekenen op voldoende laadcapaciteit bij reguliere laadstations. Met behulp van de SPULA kunnen deze bedrijven publieke laadpunten installeren op hun eigen terrein die door meerdere partijen gebruikt kunnen worden. 

Hoe kun je zelf gebruikmaken van de SPULA?

Ben je ondernemer en zie je de voordelen van elektrische vrachtwagens of bussen voor jouw bedrijf? Dan kan de SPULA je helpen om de overstap te maken door de kosten van de laadinfrastructuur te verlagen. In het stappenplan hieronder helpen we je vast een beetje op weg.

1. Beoordeel je laadbehoefte

Kijk binnen je bedrijf naar de mogelijkheden om elektrisch zwaar vervoer in te zetten. Heb je al elektrische voertuigen of ben je van plan deze aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende laadcapaciteit. 

2. Zoek naar geschikte locaties

Als je gebruik wilt maken van de SPULA, moet de laadinfrastructuur wel publiek toegankelijk zijn. Kijk naar plekken waar publieke laadpunten voor zwaar vervoer nuttig zijn. Dit kan op je eigen bedrijventerrein zijn, maar ook bijvoorbeeld op een rustplaats langs de snelweg. 

3. Dien een aanvraag in

Zodra je een plan hebt, is het tijd om een subsidieaanvraag in te dienen. Zorg ervoor dat je aanvraag duidelijk is en dat je de aanvraag op tijd indient. Je kunt je aanvraag indienen vanaf 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2024. 

Advies op maat

We snappen dat er veel op je afkomt als je een aanvraag wilt indienen. Daarnaast is het logisch dat je als ondernemer niet al te veel tijd kwijt wilt zijn aan het aanvragen van de subsidie. Bij ELIX nemen we het hele proces van het aanvragen van de subsidie op ons en helpen we je de kans op toewijzing te vergroten! 
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een zakelijk laadplein bij jouw bedrijf? Vraag dan een adviesrapport op maat aan voor jouw situatie!

mockup subsidies voor zakelijke laadpleinen 1 693x1024

Download gratis e-book: ‘Subsidies voor zakelijke laadpleinen’

check De fiscale voordelen en subsidies voor zakelijke laadpalen
check Belangrijke stappen bij de realisatie van een zakelijk laadplein
check Alle mogelijkheden in laadpunten en laadpalen