Het rendement van je zonnestroominstallatie verhogen met energieopslag

Het rendement van je zonnestroominstallatie verhogen? Op het eerste gezicht lijkt het vrij simpel: zorg dat je meer van je zonnestroom gebruikt voor je eigen gebruik. Maar zo eenvoudig is dat nog niet. De energie die je overhoudt op momenten dat je te veel opwekt, zul je als het ware moeten ‘verschuiven’ om het later te kunnen gebruiken. Dit kan door energie op te slaan. Een andere benaming voor het verschuiven van je opwek is timeshifting. Benieuwd hoe dit werkt? In dit artikel lees je alles over hoe je het rendement van je zonnestroominstallatie verhoogt met energieopslag.

Vermeden inkoop versus terugleververgoeding

Stel, je hebt een zonnestroominstallatie die 200.000 kWh opwekt. Hiervan kun je 100.000 kWh direct inzetten voor je eigen verbruik. De stroom die je hierdoor niet meer in hoeft te kopen, noemen we de vermeden inkoop. Het inkopen van een kWh stroom kostte in 2023 bijvoorbeeld gemiddeld ongeveer 25 cent. Flinke kosten die je dankzij je zonnestroominstallatie niet meer hoeft te maken. 

Dan is er nog de 100.000 kWh die je niet direct nodig hebt voor je eigen verbruik. Die zonnestroom kun je verkopen aan je energieleverancier, voor een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding is alleen niet zo hoog. In 2023 kreeg je namelijk gemiddeld maar ongeveer 7 cent per teruggeleverde kWh. 

Tussen de inkoopprijs van stroom en de terugleververgoeding zit doorgaans al snel een verschil van ruim 15 cent per kWh. Dit maakt dat je vermeden inkoop sterk bijdraagt aan een gunstig rendement. 

Terugleveren niet zo vanzelfsprekend

Daarnaast zit er bij die terugleververgoeding nog een addertje onder het gras. We hebben namelijk te maken met beperkte netcapaciteit, waardoor in steeds meer gebieden terugleverbeperkingen gelden. Als terugleveren op jouw locatie niet kan, levert de zonnestroom die je niet direct gebruikt je dus helemaal niets op. Des te meer reden om je opwek optimaal te benutten voor je eigen gebruik!

Timeshifting: wat houdt het in?

Met het oog op je rendement is het dus slim om zo veel mogelijk in te zetten op die vermeden stroomlasten. Helemaal als terugleveren voor jou überhaupt geen optie is. En daar komt timeshifting met energieopslag om de hoek kijken. Je levert de 100.000 kWh die je niet direct verbruikt dan niet meer terug aan het net, maar slaat het op in je batterij. Dat is hoe je het rendement van je zonnestroominstallatie kunt verhogen met energieopslag.

Rendement van je zonnestroominstallatie verhogen met energieopslag 1024x555

Die zonnestroom kun je vervolgens gebruiken op momenten dat je zonnestroominstallatie niet genoeg opwekt. En deze momenten zijn er eigenlijk elke dag wel. Zo schijnt de zon minder in de avond of wanneer het bewolkt is. En ’s nachts wek je überhaupt geen zonnestroom op. Dus door energie op te slaan, kun je op deze momenten alsnog profiteren van je opwek. 

De voordelen van zonnestroom opslaan voor een later moment

Met energieopslag haal je het maximale uit je investering in een zakelijke zonnestroominstallatie. Maar dat niet alleen. We zetten alle voordelen op een rijtje: 

1: Lagere stroomlasten

Het gaat hier dus over die vermeden inkoop. En dat is heel erg mooi, want deze hebben het grootste aandeel in het behalen van een gunstig rendement. Ze zorgen ervoor dat je een hele hoop kosten bespaart. In plaats van dure stroom in te kopen, gebruik je nu namelijk de zonnestroom van je eigen installatie. 

2: Meer stabiliteit en betrouwbaarheid

Energieopslag verhoogt de betrouwbaarheid van je energievoorziening. Is er een stroomstoring, of neemt je opwek tijdelijk af? Dan heb je nog steeds toegang tot je opgeslagen zonnestroom, waardoor je de boel niet stil hoeft te leggen. 

3: Slim omgaan met beperkte netcapaciteit

Stel, je moet voor het opschalen van je productie een machine extra laten draaien, waardoor de pieken in je verbruik de grenzen van je netaansluiting over dreigen te gaan. Doordat het elektriciteitsnet overbelast is, kun je waarschijnlijk geen grotere aansluiting krijgen. En het is doorgaans niet bepaald praktisch om je machine alleen te laten draaien op momenten dat je wel genoeg capaciteit over hebt. 

Energieopslag biedt in zo’n situatie een mooie oplossing. De zonnestroom die je opslaat in je batterij, kun je inzetten om de pieken in je verbruik op te vangen. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en voorkom je dat de uitdagingen van beperkte netcapaciteit jouw plannen dwarsbomen.

4: Duurzamere energiehuishouding

Met een batterij voor zakelijke energieopslag benut je je zonnestroom een stuk efficiënter, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. De elektriciteit die je van het net inkoopt, is namelijk niet altijd duurzaam. 

Als je de opwek van jouw eigen zonnestroominstallatie gebruikt, weet je zeker dat je echt groene stroom gebruikt. Zo zorg je voor een duurzamere energiehuishouding, waardoor je bijdraagt aan een groenere planeet.

Voorwaarden om het rendement van je zonnestroominstallatie te verhogen met energieopslag

Energieopslag is nog volop in ontwikkeling en kan op allerlei manieren ingezet worden. Juist daarom zit er best veel nuance in de omstandigheden waaronder de investering in energieopslag rendabel is. De ideale situatie voor het rendabel toepassen van timeshifting met energieopslag voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je netaansluiting is groter dan 3×80 Ampère.
  • Overdag heb je voldoende overschot aan zonnestroom. Het zou mooi zijn als je minimaal een kwart van je geïnstalleerde vermogen niet direct verbruikt, zodat je dat deel op kunt slaan in je batterij.
  • Een aanzienlijk deel van je verbruik vindt plaats in de vroege ochtend, avond of nacht. 

Of jij energieopslag rendabel kunt toepassen, valt of staat niet met de voorwaarden die we hier schetsen. Het succes van energieopslag zit vaak namelijk in de combinatie van verschillende toepassingen

Voldoe je bijvoorbeeld niet aan de voorwaarde dat je veel stroom verbruikt buiten de zonnige uren? Dan kun je vaak alsnog tot een gunstige businesscase komen door met je opgeslagen zonnestroom te handelen op de energiemarkt

Dus, waarom kiezen voor zakelijke energieopslag?

Benieuwd of je het rendement van jouw zonnestroominstallatie kunt verhogen met energieopslag? Lees gratis verder in ons e-book

Naast energieopslag zijn er nog veel meer manieren om CO2-uitstoot te vermijden en energie en geld te besparen. Ontdek het in een uitgebreid gratis adviesrapport voor jouw specifieke situatie.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken