Hoe bepaal je de kwaliteit van een laadpaal?

Het installeren van laadpalen kan je veel brengen, van fiscale voordelen tot blije werknemers. Maar eerlijk is eerlijk, er hangt wel een prijskaartje aan. Voordat je deze investering doet, wil je zeker weten dat het wel goed zit met de kwaliteit van je laadpaal. Wat maakt nou de beste laadpaal? Lees verder om erachter te komen.

Spoedcursus laadpalen

Een laadpaal is een voorziening waarmee elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden. Een laadpaal bestaat uit meerdere laadpunten, dus je kunt met één laadpaal verschillende voertuigen opladen. Heb je meerdere laadpalen op een plek, dan is dat een laadplein. Ook zijn er verschillende soorten laadpalen, waarvan AC- en DC-palen het meest voorkomen. 

AC staat voor Alternative Current, maar wij noemen dat gewoon wisselstroom. AC-palen hebben een aantal voordelen, namelijk dat ze goedkoper zijn dan de DC-palen. Om deze reden zijn ze ook de meest voorkomende laadpalen. Daarnaast is de installatie van deze laadpalen eenvoudiger. Als laatste zijn de meeste EV’s geschikt voor AC-laadpalen.

De keerzijde van AC-palen is dat ze een beperkt vermogen hebben. Omdat ze maximaal 22 kW leveren, is snelladen niet mogelijk. Het opladen van je auto duurt daardoor wat langer. Dat kan geen kwaad als je de hele dag op je werk bent en ondertussen je auto oplaadt. Maar het is minder handig als je de hele dag op pad bent en je EV niet een langere tijd aaneengesloten kan laden.

Dan de Direct Current-palen, deze laden op gelijkstroom. Dit zijn snelladers met een hogere capaciteit, minimaal twee keer zo hoog als bij AC-palen. Hierdoor zit je elektrische auto binnen no-time weer vol. Als het gaat om laadsnelheid zit het met de kwaliteit van een laadpaal met gelijkstroom dus heel goed. Dat zie je wel terug in het prijskaartje, want ze een stuk duurder dan AC-palen.

Nu de basis rond laadpalen helder is, gaan we door naar de kwaliteitsbepaling. Waar kijken wij naar als we de kwaliteit van een laadpaal bepalen?

Zo kies je de beste kwaliteit laadpaal

We gebruiken een aantal aandachtspunten voor het bepalen en behouden van de kwaliteit van een laadpaal.

Laadcapaciteit

De maximale laadcapaciteit hangt af van de soort laadpaal. Hoe hoger de capaciteit, hoe sneller je auto wordt opgeladen. Niet alleen de capaciteit van de laadpaal, maar ook de capaciteit van je auto heeft invloed op hoe snel hij de weg weer op kan. Zo kun je wel de snelste laadpaal kiezen, maar is je elektrische auto daar misschien niet geschikt voor. 

Gebruikerservaring

Natuurlijk moet de laadpaalinstallatie prettig werken. Of het systeem gemakkelijk is in de omgang en je het oplaadproces kunt monitoren via een app, vinden wij veel zeggen over de kwaliteit van een laadpaal. Slim laden is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring.

Slim laden

Slim laden is een verzamelterm voor intelligente opties die het gebruik van je laadpaal interessanter maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld op afstand je laadsessie beheren en monitoren. Daarnaast zorgt slim laden ervoor dat je stroomnetwerk niet overbelast raakt, ook wel load balancing genoemd. Een belangrijk aandachtspunt voor de kwaliteit van een laadpaal, want je wil voorkomen dat de lampen op kantoor uitvallen zodra er een aantal auto’s aan het laden zijn.

Heb je een zonnestroominstallatie? Dan kun je er door middel van slim laden voor kiezen om je eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken voor je laadplein. Dubbel winst! 

Een laatste toepassing van deze functie, de Vehicle-to-Grid optie, is er vooral een voor de toekomst. Hiermee kan een auto energie terugleveren aan het stroomnet, of energie opslaan om zo op een later moment te gebruiken. Op het moment zijn er nog niet veel auto’s die deze functie ondersteunen, maar daar zal de komende tijd nog wel verandering in komen. 

Veiligheid gaat voor

Dit punt kunnen we uiteraard niet overslaan in het rijtje met aandachtspunten voor de kwaliteit van een laadpaal. Bij laadpalen is het van belang dat hij bescherming biedt tegen eventuele lekstromen. Voor sommige laadpalen moet je hiervoor nog apart een aardlekschakelaar installeren, maar bij ons zit dat al in de laadpaal geïntegreerd. Scheelt weer kosten en moeite! Verder kijk je ook naar het keurmerk vanuit de EU. Een laadpaal van A-kwaliteit garandeert een gecontroleerd productieproces en dat de producent aan bepaalde veiligheidsnormen voldoet.

Duurzaamheid

Hoe zit het met de duurzaamheid van je laadplein? Houden de producenten van laadpalen zich aan protocollen en maken ze verantwoorde keuzes met betrekking tot materialen? Het is belangrijk dat producenten en leveranciers hier transparant over zijn. Alleen dan kun jij goed inschatten of het goed zit met de duurzaamheid van je laadpaal. De producent van de laadpalen die wij installeren, ontwikkelde een helder beleid voor duurzame ontwikkeling van laadpalen. Zo’n beleid geeft ons inzicht in de duurzaamheid van de laadpalen die wij gebruiken.

Voor elk van deze punten doen wij ons best om de kwaliteit van een laadpaal te garanderen. Hoe dat er in de praktijk uitziet, hangt mede af van jouw specifieke situatie. Daarom nemen we je altijd mee in de afwegingen en helpen we je een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de kwaliteit van laadpalen.

Kwaliteit op maat

Ook als de kwaliteit van een laadpaal goed is, blijft de realisatie ervan een ingewikkelde klus. Het goede nieuws is: je hoeft dit niet alleen te doen! Bij ELIX bieden we je een gratis adviesgesprek aan waarin we samen kijken naar de mogelijkheden en voordelen voor jou. Zo kijken we samen naar wat jij nodig hebt om een laadplein te realiseren. 

mockup rendement op zakelijke laadpleinen

Download gratis e-book ‘Rendement op zakelijke laadpleinen’

check Welke stappen je zet om een laadplein te realiseren
check Alle fiscale en subsidie voordelen rondom laadpalen
check De mogelijkheden in laadpunten en laadpalen