Geen netaansluiting mogelijk? Energieopslag als oplossing

Je bedrijf groeit als kool, dus maak je plannen voor een nieuwe vestiging. Je hebt alles eigenlijk al uitgedacht en juridisch alles voor elkaar. Als alles op rolletjes lijkt te gaan, vormt het elektriciteitsnet een flink obstakel. Of eigenlijk, een dikke vette muur: je krijgt geen netaansluiting. En dan? Je plannen afblazen is niet echt een optie. Dus ga je op zoek naar mogelijkheden om je plannen op een andere manier door te zetten. In dit artikel leggen we uit hoe energieopslag een oplossing kan bieden en laten we je zien hoe dit er in de praktijk uitziet. 

Wat is nou eigenlijk het probleem?

De uitdagingen rondom het elektriciteitsnet hangen al een poosje in de lucht. Al sinds 2021 verschijnt het ene na het andere verontrustende nieuwsbericht: 

Drieduizend ondernemers op de wachtlijst voor een aansluiting op het stroomnet
Change Inc., 2021

Stroomnetwerk Limburg en Noord-Brabant vol, nieuwe bedrijven niet aangesloten
NOS, 2022

Een aantal jaar geleden speelden de problemen vooral voor bedrijven die duurzame energie wilden terugleveren aan het net. Maar inmiddels lopen ook steeds meer bedrijven tegen problemen aan bij het afnemen van elektriciteit.

Dreigende netcongestie in heel Nederland

De oorzaak van deze problemen heeft te maken met de beperkte netcapaciteit. Het elektriciteitsnet is niet opgewassen tegen de sterk groeiende stroombehoefte in Nederland. En terwijl we dat eerst alleen in specifieke gebieden zagen gebeuren, hebben we nu door heel Nederland heen te maken met dreigende netcongestie

Als jij te horen krijgt dat je geen netaansluiting kunt krijgen, is dat dus het gevolg van netcongestie. Of eigenlijk, het voorkomen daarvan. Want om file op het elektriciteitsnet te voorkomen, staan netbeheerders nog maar zelden extra verkeer toe.

Geen netaansluiting, maar wel realiseren?

Nu we jaren verder zijn, hebben we natuurlijk ook hard gewerkt aan oplossingen. Met succes, want zakelijke energieopslag blijkt een veelbelovende manier om je plannen alsnog door te zetten. 

Zonder netaansluiting kun je alsnog voorzien in een groot deel van je energiebehoefte door zelf energie op te wekken. Dat kun je op twee manieren doen: met grijze generatoren op gas of diesel, of met duurzame energieproductie.

Duurzaamheid versus voorspelbaarheid?

Met het oog op duurzaamheid en de hoge brandstofprijzen kun je die generatoren wel wegstrepen. Aan de andere kant brengt duurzame energieproductie onvoorspelbaarheid in je stroomlevering met zich mee. Het idee dat je de boel stil moet leggen zodra de zon zich een poosje niet laat zien, was lange tijd de dealbreaker in dit verhaal. Maar dat los je op met een batterij voor zakelijke energieopslag. 

Hieronder zie je wat er gebeurt op de momenten dat je installatie te weinig opwekt om te voorzien in je energievraag. Je batterij schakelt snel bij om het gat in je stroomlevering te overbruggen.

Geen aansluiting: energieopslag

Hoe ziet de oplossing met energieopslag er in de praktijk uit?

Je bent niet de eerste die te horen krijgt dat ‘ie geen netaansluiting kan krijgen. En dat komt nu best goed van pas. Want doordat andere bedrijven de horden al genomen hebben, kunnen wij je een redelijk inzicht geven van hoe deze oplossing er in de praktijk uitziet. Dat doen we aan de hand van een praktijkvoorbeeld: 

Marijne vroeg een grootzakelijke netaansluiting aan voor een groot distributiecentrum in het midden van Nederland. En ze bleek niet de enige: ze kon geen netaansluiting krijgen en belandde op een wachtlijst. Achter een hele rits andere bedrijven. Omdat afwachten de groei van haar bedrijf te veel in de weg zou staan, bleek een koerswijziging onvermijdelijk. 

Dus al snel werd een initiële oplossing naar voren geschoven: het realiseren van gasgeneratoren om te voorzien in de stroomvraag van het distributiecentrum. Maar gezien de stijgende kosten van gas en de impact op het milieu kwam dat niet bepaald als aantrekkelijke optie uit de bus. In haar zoektocht naar een schonere oplossing met een gunstigere businesscase, klopte ze bij ons aan. 

De gouden combinatie: zakelijke zonnestroom en energieopslag

Marijne vond de gouden combinatie: een zakelijke zonnestroominstallatie op het dak van haar distributiecentrum, met een batterij voor energieopslag als buffer. De zonnestroom die ze niet direct nodig heeft voor het eigen verbruik van het distributiecentrum wordt opgeslagen in de batterij. En als het een poosje bewolkt is, kan de batterij met deze opgeslagen energie direct bijspringen in de stroomvoorziening.

Met deze oplossing maakt Marijne geen kosten voor een netaansluiting en het inkopen van stroom. Ondertussen borgt ze de continuïteit van de bedrijfsvoering en neemt de waarde van haar grond toe door haar investering in een alternatieve oplossing voor de stroomvoorziening. Haar businesscase ziet er zo uit:

Geen netaansluiting - Businesscase energieopslag

Op zoek naar de ideale oplossing in jouw situatie

Benieuwd of een investering in zakelijke energieopslag in jouw specifieke situatie ook een rendabele oplossing is? Als eerst is het belangrijk om jouw uitdagingen goed in beeld te krijgen. We kijken vervolgens niet alleen naar oplossingen, maar adviseren je ook over kansen die hieraan verbonden zijn. Zo helpen we je de energiehuishouding van je bedrijf niet alleen slimmer, maar ook winstgevender te maken! 

Ontdek hoe een gunstige businesscase voor zakelijke energieopslag tot stand komt in ons e-book en vraag vrijblijvend een gratis advies op maat aan.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken