De rol van energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit

Het elektriciteitsnet staat onder druk en terugleveren wordt steeds moeilijker. Toch lever jij niet in op het rendement van je zakelijke zonnestroominstallatie. Hoe dat kan? Door zakelijke energieopslag in te zetten bij beperkte teruglevercapaciteit. 

De grenzen van beperkte teruglevercapaciteit

De druk op het elektriciteitsnet nam de afgelopen jaren flink toe. We zijn massaal meer elektriciteit gaan gebruiken en de duurzame energieproductie maakte een groeispurt door. Hoewel het inmiddels het meest voordelig is om je zonnestroom te gebruiken om te voorzien in je eigen verbruik, blijft de behoefte om stroom terug te leveren groeien. 

Voor de stroom die we het net op willen sturen, is transportcapaciteit nodig. Om te voorkomen dat we het elektriciteitsnet overbelasten en met grootschalige storingen te maken krijgen, moeten we binnen de grenzen van de beperkte transportcapaciteit blijven.

Lopen we tegen die grenzen aan? Dan spreken we van opwek- of invoedingscongestie. In de gebieden die te maken krijgen met deze vorm van netcongestie, komen aanvragen voor teruglevering op een wachtlijst te staan. En als we kijken naar de capaciteitskaart voor teruglevering van Netbeheer Nederland, zien we dat in bijna heel Nederland gebeuren.

Jouw uitdaging: slim omgaan met je zakelijke zonnestroom

Zakelijke zonnepanelen wekken tijdens de zonnige middaguren veel stroom op. Vaak zo’n beetje tussen 12.00 en 14.00 uur. Die piek maakt het lastig om je opwek goed af te stemmen op je eigen verbruik. Je eigen verbruik is doorgaans namelijk meer verdeeld over de hele dag. Hierdoor moet je in de vroege uurtjes en aan het eind van de dag soms wat elektriciteit van het net inkopen, terwijl je in de middag juist met een overschot blijft zitten. 

De zonnestroom die je zelf niet verbruikt, kon je voorheen gewoon terugleveren aan het elektriciteitsnet tegen een terugleververgoeding. Maar als je door netcongestie voorlopig geen aansluiting krijgt voor teruglevering, moet je op zoek naar andere oplossingen. 

Je staat voor de uitdaging om een manier te vinden waarmee je voorkomt dat je zonnestroom verspilt tijdens de piekuren. Met het oog op je rendement is het geen optie om een kleinere zonnestroominstallatie te realiseren. Hiermee zou je namelijk ook minder opwekken op de momenten dat je de zonnestroom juist goed kunt gebruiken om te voorzien in je eigen verbruik.

Energieopslag als oplossing bij beperkte teruglevercapaciteit

In de uitdaging om met beperkte teruglevercapaciteit om te gaan, vormt de gebrekkige flexibiliteit in je opwek en verbruik een obstakel. Je opwek valt nauwelijks te sturen en ook met het kleine beetje beweegruimte dat je hebt om je verbruik te verplaatsen naar de zonnige momenten ben je er nog niet. 

Je moet de flexibiliteit dus in een andere hoek zoeken. Want waar je wel grip op hebt, is wat je met de opwek van je zonnestroominstallatie doet. Met een batterij voor zakelijke energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit voorkom je dat je zonnestroom verspilt, zonder dat je opwek misloopt buiten de piekmomenten om. 

Zodra je meer opwekt dan je nodig hebt om te voorzien in je eigen stroomvraag, sla je de zonnestroom op in je batterij. Die zonnestroom komt goed van pas op momenten dat je onvoldoende opwekt om je eigen verbruik te dekken. Zo haal je het meeste uit je zonnestroominstallatie en krijg je meer grip op je energierekening.

Energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit - Overschot zonnestroom opslaan

De kern van jouw businesscase met energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit

Met energieopslag zorg je ervoor dat je niet direct stroom hoeft in te kopen zodra je zonnestroominstallatie minder opwekt dan je nodig hebt voor je eigen verbruik. Daar zit ‘m het voordeel van energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit in. 

Deze vermeden stroominkoop vormt een belangrijk onderdeel van de businesscase van energieopslag. Met deze besparing ben je onderaan de streep zelfs voordeliger uit dan wanneer je wel terug zou mogen leveren tegen een terugleververgoeding. Doorgaans is de stroomprijs namelijk hoger dan wat je aan terugleververgoeding krijgt voor je zonnestroom. Als het erop aankomt, is het dus voordeliger om inkoop te vermijden, dan zonnestroom terug te leveren.

De businesscase van energieopslag: is het wel rendabel?

Waar je met zakelijke zonnepanelen al snel op een interessante businesscase uitkomt, ligt het met energieopslag net even iets ingewikkelder. Want hoewel energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit mooie voordelen oplevert, is de businesscase nog niet altijd positief. 

Gelukkig is dit nog niet het hele verhaal: we moeten kijken naar het totaalplaatje. Want wat deze businesscase juist zo interessant maakt, is wat eromheen gebeurt. Hoe dit eruit kan zien, laten we met verschillende voorbeelden zien in ons e-book over energieopslag.

De businesscase van energieopslag voor jouw situatie

Benieuwd of jouw totaalplaatje uitkomt op een positieve businesscase? Bij ELIX brengen we in kaart wat er voor jou mogelijk is. Vraag een gratis adviesrapport op maat aan en ontdek of energieopslag jou helpt bij het winstgevend verduurzamen van je bedrijf. 

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren