Overbelast stroomnet: waarom krijg ik als ondernemer geen netaansluiting van de netbeheerder?

In het kort:

  • Steeds meer bedrijven krijgen niet de netaansluiting die ze nodig hebben, doordat het stroomnet overbelast dreigt te raken.
  • De gevolgen van een overbelast stroomnet kunnen de groei en verduurzaming van jouw bedrijf in de weg staan.
  • Je zet de problemen om in kansen met oplossingen als energieopslag, slim zon schakelen en een dynamischer energiesysteem.

Als ondernemer ben je constant op zoek naar manieren om te groeien. Daarnaast is ook verduurzamen een belangrijk onderwerp op jouw agenda. Maar met een beetje pech ben jij een van de vele ondernemers die te maken krijgt met netcongestie: een overbelast stroomnet waardoor je niet de netaansluiting van je netbeheerder krijgt die je nodig hebt. Maar waarom is dat zo, en wat kun je eraan doen? Dat lees je in dit artikel.

Een overbelast stroomnet, wat betekent dat?

We zitten midden in de energietransitie. Heel concreet zie je dat natuurlijk aan alle zonnepanelen en windmolens om je heen. Verder betekent het dat de manier waarop we met energie omgaan verandert. Een goede ontwikkeling, maar wel eentje die ook nadelige gevolgen heeft: een overbelast stroomnet.

Binnen de energietransitie zijn er twee zaken die in negatieve zin bijdragen aan een overbelast stroomnet. Ten eerste wordt het gebruik van fossiele brandstoffen natuurlijk sterk ontmoedigd. Dat heeft als gevolg dat we met z’n allen steeds meer stroom gebruiken. Als je het elektriciteitsnet als een min of meer gesloten systeem bekijkt, is het logisch dat meer stroom zorgt voor meer drukte. 

Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Dat zit ‘m namelijk in de tweede oorzaak van netcongestie: het terugleveren. Tot een aantal jaar geleden was het elektriciteitsnet eigenlijk een grote eenrichtingsstraat. Stroom kwam van grote energiecentrales naar je bedrijf, en daar werd het gebruikt. Maar nu steeds meer ondernemers zelf zonnestroom opwekken, wordt het elektriciteitsnet een tweerichtingsstraat: het overschot aan zonnestroom wordt teruggeleverd aan het net, en vaak ook nog massaal. Want als de zon hard schijnt, heeft bijna iedereen stroom over. Door netcongestie ontstaat het gevaar op overbelasting en uitval, en dat willen energieleveranciers natuurlijk voorkomen.

De situatie in jouw regio

Netcongestie is een landelijk probleem, maar het probleem is niet overal even groot. Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland zie je precies hoe de situatie in jouw regio is. De kaart spreekt voor zich: in rode gebieden is er een tekort aan transportcapaciteit. En helaas komen er waarschijnlijk alleen maar meer rode gebieden bij.

Gevolgen van een overbelast stroomnet voor ondernemers

Waarschijnlijk heb jij, net als veel collega-ondernemers, allerlei groei- en verduurzamingsplannen. Of misschien wil je net beginnen met ondernemen en een nieuw bedrijf opstarten. In praktisch alle gevallen ga je dan meer elektriciteit verbruiken, en mogelijk ook zelf opwekken en terugleveren. En dan stuit je steeds vaker op weerstand bij je netleverancier. Onderneem je in een gebied dat rood of oranje kleurt op de capaciteitskaart? Dan krijg je nee op het rekest en kunnen je plannen voorlopig de ijskast in. Je verzoek komt in een wachtrij, samen met de verzoeken van bijna 10.000 andere bedrijven in Nederland. En het slechtste nieuws is dat er voorlopig geen uitzicht is op verbetering: het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet is een enorme klus die nog jaren zal duren. Maar je zou geen ondernemer zijn als je niet zelf het heft in handen zou nemen en naar oplossingen zoekt.

Oplossingen voor ondernemers die met een overbelast stroomnet zitten

Net als jij zijn wij ondernemers. En een ding weet je zeker: als je bij de pakken neer gaat zitten, kun je maar beter niet gaan ondernemen. Uitdagingen zijn er om overwonnen te worden, en zo geldt dat ook voor gedoe bij een overbelast stroomnet. Samen met andere ondernemers heeft ELIX een aantal oplossingen gevonden. Wachten tot het net verzwaard is, is daar wat ons betreft niet eentje van. Wie heeft daar nou tijd voor?

Energieopslag 

Door met grote batterijen te werken, kun je overtollige zonnestroom opslaan om later zelf te gebruiken. Je levert hierdoor niets of minder terug en komt eerder in aanmerking voor een netaansluiting in gebieden met netcongestie.

Slim schakelen

De zonnestroominstallaties die wij beheren, kunnen op afstand aan- en uitgezet worden. Dreigt er bijvoorbeeld overbelasting door te veel zonnestroom, dan zetten we de boel tijdelijk uit. Hierdoor help je de netbeheerder de balans te houden op het elektriciteitsnet, en zijn ze eerder bereid mee te werken aan je plannen.

Dynamisch energiesysteem

Laat je bij je capaciteitsaanvraag bij je netbeheerder zien dat je een dynamisch energiesysteem voor ogen hebt, dan kun je ook eerder de gewenste capaciteit krijgen. Met een dynamisch energiesysteem werken alle betrokken systemen naadloos en dynamisch samen, waardoor je onder aan de streep met een kleinere netaansluiting uit de voeten kunt. 

Eerste hulp bij netcongestie

Het overbelaste stroomnet in Nederland is een serieus en groot probleem, dat niet zomaar opgelost wordt. Daarom hebben we een e-book geschreven waarin we je meer vertellen over de mogelijkheden die je als ondernemer nog wél hebt. Het goede nieuws: dat is waarschijnlijk meer dan je denkt. Laat je met een gratis advies op maat bijstaan door ELIX en ontdek hoe we jou als ondernemer verder helpen met de groei en verduurzaming van je bedrijf.

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren