Dynamisch energiecontract: is het voordelig voor jou?
Wanneer je een vast of variabel energiecontract hebt, is er een grote kans dat je te veel betaalt. Met een dynamisch energiecontract speel je slim in op de lage uurprijzen door de grote beschikbaarheid van hernieuwbare energie. In dit artikel laten we de concrete cijfers van afgelopen jaar zien voor verschillende soorten bedrijven, en vertellen we waarom het voordelig is om een dynamisch energiecontract te hebben.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Op de energiemarkt veranderen de energieprijzen continu. Bij een vast contract merk je hier niks van, je hebt namelijk een tarief dat daar niet van afhankelijk is. Met een variabel contract heb je er al iets meer mee te maken, dan wijzigt je tarief ieder half jaar.
Bij een dynamisch energiecontract kom je er juist heel veel mee in aanraking. Dan betaal je namelijk de dynamische energieprijs. Bij stroom verandert de prijs elk uur en bij gas veranderen de tarieven elke dag.
Dit betekent dus dat wanneer er een negatieve stroomprijs is, je direct profiteert.
Wanneer is een dynamisch energiecontract voordelig?
Om te bepalen of een dynamisch energiecontract voor jou voordelig is, moet je naar 2 dingen kijken.
Als eerst is het belangrijk om je verbruikspatroon te bepalen. Oftewel: hoeveel energie gebruik je wanneer. De energieprijzen zijn namelijk het laagst of zelfs negatief op momenten dat er weinig vraag naar is.
De prijzen zijn het laagst in de middag en rond middernacht. In de ochtend starten de meeste machines weer op en in de avond komt iedereen thuis, wordt er eten gekookt en gaan mensen nog even douchen voor het slapengaan.
Als je het meest verbruikt tussen 12:00 en 16:00 uur in de middag en tussen 23:00 en 06:00 in de nacht, is een dynamisch contract zonder twijfel de beste keuze! Daarnaast is er in het weekend ook minder vraag naar energie en zijn de prijzen dus lager. We laten het je zien aan de hand van voorbeelden.
De concrete cijfers
Om te laten zien of een dynamisch contract voordeliger is, gebruiken we de cijfers van 2023. We laten je het gemiddelde verbruik per uur zien en samen met een rekenvoorbeeld vertellen we je waarom een dynamisch energiecontract voordelig is voor jou.
Dynamisch energiecontract voor een kantoorpand
Laten we het energieverbruik per weekdag en per uur voor een gemiddeld kantoorpand er eens bij pakken. Bij het verbruik per weekdag zien we dat er duidelijk minder wordt verbruikt op maandag en in het weekend. Dit is logisch aangezien er in het weekend weinig op kantoor wordt gewerkt en veel mensen maandag toch ervoor kiezen om nog een dagje thuis te werken of het weekend iets te verlengen.
Als we het verbruik per uur bekijken, zien we dat er tussen 09:00 en 16:00 uur het meest wordt verbruikt. Dit zijn dan ook de typische kantooruren. Juist voor een kantoorpand is een dynamisch contract voordelig, aangezien er tijdens de goedkope uren, van 12:00 tot 16:00 uur, veel wordt verbruikt.
Dynamisch energiecontract voor een winkel
Als we het verbruik van een winkel per weekdag er eens bij pakken, zien we een duidelijke dip op maandag en dinsdag, omdat dit dagen zijn dat veel winkels de deuren niet openen of er weinig gewinkeld wordt. De rest van de week is het verbruik min of meer gelijk, dus ook in het weekend.
Bij het verbruik per uur in een winkel zien we 2 pieken. De eerste piek is tijdens de openingstijden, waarbij de nadruk ligt op het begin van de middag. Ook in de avond en ‘s nachts wordt er nog wat energie verbruikt. Dit is vaak voor dingen zoals koeling, verwarming of verlichting.
Dat maakt dynamische energie voor winkels geniaal: in het weekend en ‘s nachts is dynamische stroom namelijk goedkoper. Ook de verbruikspiek in het begin van de middag is goed te combineren met de lage kosten van energie bij een dynamisch contract rond dit tijdstip.
Dynamisch energiecontract voor een koelhuis
Wanneer we kijken naar het verbruik per weekdag van een koelhuis, zien we een dip op de zondag en maandag. Op deze dagen worden de producten uit het koelhuis vaak gedistribueerd naar onder andere de supermarkten en komen er weer nieuwe producten binnen. Dit zorgt ervoor dat er op zondag en maandag niet veel producten zijn die op dat moment gekoeld moeten worden.
Bij het verbruik per uur zien we de piek tussen 08:00 en 09:00 uur en het verbruik zwakt vervolgens steeds meer af. Dit is omdat er verschillende vriezers weer worden opgestart en dat kost veel energie.
Het verbruik in de ochtend is niet per definitie voordelig voor een dynamisch energiecontract. Een koelhuis verbruikt 24 uur lang energie. Door het continue verbruik van energie, is een dynamisch energiecontract uiteindelijk toch een stuk voordeliger.
Dynamisch energiecontract voor de logistiek
Als we kijken naar het verbruik van een logistiek bedrijf, zien we in het rapport van een week alleen een dip op de zondag. De rest van de week is het verbruik bijna gelijk aan elkaar.
Het verbruik per uur laat zien dat er tussen 04:00 en 14:00 uur veel energie wordt verbruikt. Dit komt doordat het met logistiek vaak handig is om voor de spitsuren te beginnen met de werkdag en ook weer voor de spitsuren te stoppen.
Dit maakt een dynamisch energiecontract voordelig voor de logistiek. Doordat er vaak om de spits heen gewerkt wordt, worden de wat duurdere uren van energie ontweken. Tijdens goedkope uren wordt er geprofiteerd.
Dynamisch energiecontract voor een fabriek
Bij een fabriek zijn het verbruik per weekdag en het verbruik per uur grotendeels gelijk aan elkaar. Hierom hebben fabrieken, net zoals koelhuizen, ook 24-uurs voordelen. Je maakt hierdoor optimaal gebruik van de goedkope uren, die je weer tegen de iets duurdere uren kan wegstrepen! Hierdoor is een dynamisch energiecontract het meest voordelig.
Alle voordelen van een dynamisch energiecontract
Naast deze specifieke voordelen zijn er ook nog veel algemene voordelen van een dynamisch energiecontract. Ben jij benieuwd naar wat deze voordelen inhouden? Bekijk dan ons gratis webinar!
Hoe kies je het passende energiecontract?
Naast de vele voordelen die een energiecontract met zich meebrengt, zijn er ook wat risico’s verbonden aan een dynamisch energiecontract. We snappen dat je er misschien nog niet helemaal uit bent of een dynamisch energiecontract bij jou past. In de afbeelding hieronder kun je eenvoudig het verschil zien tussen de soorten energiecontracten.
Welk zakelijke energiecontract past bij jouw bedrijf?
ELIX helpt je graag om te bekijken welk energiecontract voor jou het meest voordelig is. Ben je benieuwd of een dynamisch energiecontract voordelig is voor jouw bedrijf? Bereken dan nu jouw maandbedrag en kijk hoeveel je bespaart.