Beperkte netcapaciteit: zo overwin je de uitdagingen
De problemen rondom beperkte netcapaciteit op het net zijn je vast niet ontgaan. Door netcongestie kleuren steeds meer gebieden op de capaciteitskaart rood, wat voor veel ondernemers voor uitdagingen zorgt. Het krijgen of verzwaren van een aansluiting gaat namelijk vaak niet zo gemakkelijk meer. En voor initiatiefnemers van zonnestroomprojecten kan het een uitdaging zijn om een transportindicatie te krijgen. We nemen je mee in hoe dit komt en gaan de oplossingen voor beperkte netcapaciteit bij langs.
Hoe werkt het elektriciteitsnet?
Voordat we in de oplossingen kunnen duiken, kijken we naar hoe het elektriciteitsnet in elkaar steekt. De uitdagingen rondom beperkte netcapaciteit komen deels voort uit een administratief probleem. Netbeheerders houden bij het aansluiten namelijk rekening met de piek in jouw verbruik: je piekbelasting. Hierbij spreken ze een gecontracteerd transportvermogen met je af. Dat is de capaciteit die ze op het net reserveren voor de aansluiting. Deze methodiek is wettelijk bepaald.
En daar ligt een deel van het probleem. Het komt namelijk bijna nooit voor dat alle aangeslotenen allemaal tegelijk hun piekvermogen benutten. Buiten de piekmomenten is er dus netcapaciteit voor je gereserveerd die je helemaal niet benut. Dat je het grootste deel van de tijd met overbodig gereserveerde netcapaciteit zit, zie je goed terug in de grafiek hieronder.
Kortom, terwijl jouw gebied op de capaciteitskaart van het elektriciteitsnet rood kleurt en de netbeheerder zegt dat het net vol zit, is dit dus fysiek bijna nooit zo.
Wat betekent beperkte netcapaciteit voor jou?
Beperkte netcapaciteit betekent dat netbeheerders bijvoorbeeld kritischer zijn als het gaat om het verzwaren van aansluitingen en uitbreiden van zonnestroominstallaties. Heb jij plannen om zoiets te doen, maar kleurt jouw locatie op afname of invoeding rood, oranje of geel? Dan kan het zijn dat je je plannen niet kunt doorvoeren omdat je geen zwaardere aansluiting of transportindicatie kunt krijgen.
Oplossingen voor beperkte netcapaciteit
Nu de uitdagingen rondom beperkte netcapaciteit al een tijdje spelen, wordt er natuurlijk ook hard gewerkt aan oplossingen. Dankzij deze oplossingen voor beperkte netcapaciteit is er voor bedrijven gelukkig steeds meer mogelijk. We zetten de belangrijkste oplossingen op een rijtje.
Energiemanagement en monitoring
Energiemanagement en monitoring kan voor alle zakelijke aansluitingen een oplossing bieden. Met energiemonitoring heb je altijd zicht op je verbruik en eventuele opwek. Veel ondernemers laten ongemerkt besparingsmogelijkheden liggen, waardoor de piekbelasting en daarmee het gecontracteerd transportvermogen onnodig hoog is. ELIX brengt voor je in kaart wat je kunt doen om je piekbelasting te verlagen. Zo bespaar je op je netbeheerkosten én kom je mogelijk onder verzwaring van je aansluiting uit.
Oost-west opstelling zonnepanelen
Bij het beperken van je piekbelasting speelt ook de opstelling van zonnepanelen een rol. Ben je initiatiefnemer van een zakelijke zonnestroominstallatie vanaf 15 kWp? Dan kan een oost-west opstelling van de panelen aantrekkelijk zijn. Je bereikt hiermee namelijk niet alleen een hoger rendement, maar maakt efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Want waar de zuid-opstelling hoge pieken in je opwek oplevert, is de opwek met de oost-west opstelling gelijkmatiger over de dag verdeeld. Zoals je hieronder kunt zien, is je opwek hierbij beter in balans en is je maximale vermogen een stuk lager. Je hebt daardoor een minder hoog gecontracteerd vermogen nodig.
Energieopslag
Zakelijke energieopslag is een andere manier waarop je slim met je piekbelasting om kunt gaan. Wil je je capaciteit uitbreiden omdat je piekbelasting hoger is dan je gecontracteerd transportvermogen? Maar kan dit niet via de gebruikelijke weg? Dan kun je een batterij gebruiken om alsnog uit te breiden. Op de momenten dat je met je verbruik onder het gecontracteerde vermogen van je aansluiting zit, laadt de batterij op. Deze energie kun je later inzetten om de pieken in je verbruik op te vangen.
Energieopslag voor producenten van duurzame energie
Ben je naast gebruiker ook producent van duurzame energie? Dan kun je tijdens piekmomenten in je opwek een batterij inzetten. Door je energie tijdens deze pieken op te slaan, top je de pieken in je opwek af. We noemen dit ook wel peak shaving. Zo kun je maximaal energie opwekken, zonder dat je je aansluiting hoeft te vergroten. Hieronder zie je hoe dat werkt.
Energieopslag is nog in volle ontwikkeling. Daardoor is het nog niet altijd duidelijk of een batterij passend is voor jouw situatie. Dit is maatwerk.
Afschakelen van zonnestroominstallaties
Bij ELIX werken we al een tijdje met het flexibel afschakelen van zonnestroominstallaties. We noemen dit curtailment. Grote zonnestroominstallaties vanaf 300 kWp rusten we uit met technologie die flexibel afschakelen mogelijk maakt. Zo kunnen we pieken aftoppen, benutten we het elektriciteitsnet efficiënter en genereren we inkomsten!
Statisch afschakelen
Het afschakelen van zonnestroominstallaties geeft netbeheerders meer controle over het net, waardoor ze meer netcapaciteit beschikbaar kunnen stellen. Je stelt bij statisch afschakelen je omvormers in op ongeveer 70 procent van het maximale vermogen. Hierdoor heb je aan een kleinere aansluiting genoeg.
Dynamisch afschakelen
Dynamisch afschakelen houdt in dat we de omvormers gewoon afstellen op het maximale of gewenste vermogen. Met dat vermogen sluit je de installatie ook aan op het net. Zodra de netbeheerder aangeeft dat overbelasting van het net dreigt, schakelen we de installatie af. Grote kans dat je daarbij gelijk profiteert van extra inkomsten.
Benieuwd of jij kunt verdienen aan het dynamisch afschakelen van je zonnestroominstallatie? Je leest er meer over in ons artikel over de voorwaarden om te kunnen profiteren van flexibel afschakelen.
Cable pooling
Zonnevelden en windparken met een installatiegrootte vanaf 1 MWp die dicht bij elkaar liggen, kunnen gebruikmaken van een enkele elektriciteitsaansluiting. Zo belasten ze maar één bestaande elektriciteitsaansluiting en maken ze efficiënter gebruik van de beschikbare infrastructuur. Ook helpt het de kosten te drukken voor zowel de deelnemende bedrijven als de eindgebruikers.
Wat kun jij met de uitdagingen van netcapaciteit?
Hoewel het elektriciteitsnet vol lijkt te zitten, zijn er in de praktijk meer mogelijkheden dan je denkt. Nu er volop oplossingen ontwikkeld worden, ontstaan er voor jou steeds meer kansen om de uitdagingen van beperkte netcapaciteit het hoofd te bieden. Wil je meer weten over hoe dit er voor bedrijven uit kan zien? We bespraken het in onze webinar!
Advies op maat
Benieuwd wat jij kunt doen? Vraag gratis advies over de oplossingen bij netcongestie aan en ontdek hoe jij om kunt gaan met de uitdagingen van beperkte netcapaciteit.